Olosuhteet suosivat yrityskauppoja

17.09.2009

EQ Pankin salkunhoitaja Hannu Angervuo uskoo, että paraikaa yrityskauppoja suunnitellaan kulisseissa vilkkaasti. Kun lainaraha liikkuu, korot ovat alhaalla ja pörssikurssit elpyneet, ostajat ovat heränneet.

– Yrityskaupat liittyvät yleensä nousukauteen. Kun kurssit nousevat, myyjätkin alkavat olla halukkaita kauppaan, Angervuo sanoo.

Todellinen buumi voi näkyä Helsingin pörssissä keväällä, sillä ainakin isompien diilien käytännön valmistelussa menee kuukausia.

– Uskon, että liikkeellä ovat sekä teolliset ostajat että pääomasijoittajat. Pääomasijoittajat eivät ehkä hieman yllättäen ole menettäneet rahojaan.

Finanssikriisi pani reilu vuosi sitten yritysjärjestelyt jäihin niin Suomessa kuin maailmallakin. Viitteitä järjestelyjen vilkastumisesta nähtiin kuitenkin jo kesällä, kun kotimaiset pienemmät pörssiyhtiöt alkoivat tiedotella pikkukaupoista ja palojensa myynneistä.

Osittain pakosta

Tutkimusjohtaja Jussi Hyöty Pohjola Pankista on kauppaodotuksissa varovaisempi. Hän muistuttaa, että talouden tulevaisuus on vielä epäselvä, kun ei tiedetä ollaanko kasvukäyrällä saati miten vakaalla.

– Joitain tilanne voi tietysti houkuttaakin, joten ehkä yrityskaupat alkavat olla aiempaa todennäköisempiä. Fuusioita voi myös syntyä pakosta, sillä monella sektorilla kysyntä on heikkoa ja markkina-asetelmat menneet uusiksi.

Kestoveikkaus jo lähes vuosikymmenen on ollut, että Euroopan mittakaavassa isoja järjestelyjä on tulossa metsäteollisuuteen. Ala on tarponut vaikeuksissa, kun tuotannossa on ylikapasiteettia, tuotteiden hinnat alhaiset ja yhtiöiden kannattavuus heikko.

– Siellä meikäläiset yhtiöt voivat olla aktiivisia. Konsolidaatiota on odotettavissa myös konepajateollisuuteen, ja jotkut yritykset ovat ilmoittaneetkin hakevansa aktiivisesti kauppoja, lisää Angervuo.

Krooniset kiinalaiset

Hyöty lisää listaan rahoitus- ja pankkialan, sillä vakavaraisuusvaatimusten kiristyminen voi ainakin Euroopassa sysätä liikkeelle fuusioita. Vipinää voi povata myös teräs- ja kaivosteollisuuteen, sillä Kiina hakee kroonisesti muita sijoituskohteita Yhdysvaltain valtion papereiden oheen.

– Kiinalaiset tulevat vielä, ja heitä kiinnostavat lisäksi vahvat brändit. Huomiota voisi kiinnittää myös voimakkaan syklisiin ja velkaantuneisiin aloihin, Hyöty sanoo.

Helsingin pörssin rakennus-, vähittäiskauppa- ja elintarvikeyhtiöistä ostajia voivat kiinnostaa ainakin ne, joilla on jalansijaa Venäjän valtavilla markkinoilla. Ohjelmistoyrityksetkin ovat järjestelyveikkauksissa korkealla, sillä ala on vielä pirstaloitunut.

Sijoittajan kannalta yrityskaupan suotuisuus riippuu tietysti kaupan ehdoista ja etenkin hinnasta. Lyhyellä tähtäyksellä markkinahinnan päälle maksettava preemio eli ylihinta voi tuoda mukavan tilin, mutta pitkäaikaista sijoittajaa kauppa voi joskus harmittaakin.

– Jos yrittää vainuta ostokohteita, ihan mitä tahansa osakkeita ei kannata hankkia. Itse karttelisin ainakin senttiosakkeita, sillä voi olla, että ne yhtiöt eivät lopultakaan kenellekään kelpaa, sanoo Angervuo.

Jaa artikkeli

Kommentit