Sijoittajat siirtyneet jo keskisyklisiin osakkeisiin

Sykliseksi kutsutaan yhtiötä, jonka liikevaihto ja tulos nousevat ja laskevat talouden suhdanteiden mukana.  Etu- tai alkusyklisiä ovat yhtiöt ja osakkeet, jotka suhdannetaantuman ja -huipun jälkeen nousevat ja putoavat ensimmäisenä.

Helsingin pörssissä etusyklisiä ovat etenkin kaivos- ja perusmetalliyhtiöt kuten Talvivaara ja Outokumpu, sillä elpyvä talous luo nopeasti nousupaineita metallien hintoihin.

Etusyklisinä pidetään myös auto- ja kemianteollisuutta sekä lento, -teräs- ja metsäyhtiötä.

– Esisykliset osakkeet ovat olleet vahvassa vedossa maaliskuussa tapahtuneen suhdannekäänteen jälkeen, kuvailee eQ-pankin salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Angervuo muistuttaa, että Outokummun osake kävi pahimmillaan alle kahdeksassa eurossa, mutta nousi nopeasti lähes sata prosenttia kevään pohjista. Kemianyhtiö Kemirakin on noussut vajaasta viidestä eurosta 11 euroon.

Myös rahoitusala on etusyklistä, koska se hyötyy osakemarkkinoiden ja taloudellisen toimeliaisuuden elpymisestä. Investoinnit tarvitsevat rahoitusta ja pankit hyötyvät myös nousevasta korkotasosta.  Mediatalotkin saavat yleensä nostetta nousukaudesta, kun mainostulot alkavat kasvaa.

Nyt sijoittajat ostavat jo keskisyklisiä rakennusyrityksiä ja konepajoja, joiden osakkeet nousevat yleensä vasta perusmetallin jälkeen. YIT:n kurssi on noussut neljästä eurosta 13 euroon eli 200 prosenttia. Metso on kohonnut huhtikuun kymmenestä eurosta 20 euroon.

Investointitavarat jälkisyklisiä

Etusyklisen osakkeen vastakohta on jälkisyklinen osake, joka saavuttaa huippunsa suhdannekierron loppupuolella. Tällaisia aloja ovat etenkin suuria investointituotteita valmistavat alat kuten laivanrakennusteollisuus ja sitä palveleva alihankintatoiminta.

Tällä haavaa varustamo- ja telakkayhtiöiden tilauskirjat ovat tyhjiä, mikä heijastuu niin merimoottoreita valmistavaan Wärtsilään kuin nostolaitteita tekeviin Konecranesiin ja Cargoteciin.

– Maamme vientiyritykset tuottavat paljon jälkisyklistä investointitavaraa.  Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanenkin varoitti jokin aikaa sitten elpymisen hitaudesta, koska viennistämme 80 prosenttia on isoja investointituotteita ja viennin osuus talouskasvusta on yli 40 prosenttia, Hannu Angervuo muistuttaa.

Myös hissivalmistaja Kone on tavallaan jälkisyklinen yhtiö, koska se toimittaa tuotteita sellaisiin hankkeisiin, jotka rakennetaan loppuun taantumasta huolimatta.

Vähittäiskauppa defensiivistä

Osa pörssiyhtiöistä on luettavissa epäsyklisiksi eli defensiivisiksi, ja niiden toimintaan suhdanteet eivät juurikaan vaikuta. Tällaisia toimialoja ovat esimerkiksi päivittäistavarakauppa, sähköntuotanto, elintarvike- ja lääketeollisuus. Näillä aloilla toimivien yhtiöiden liikevaihto ei nousussa kasva, mutta ne tekevät tasaista tulosta kun tullaan alas.

Lääkeyhtiö Orion ja kauppayhtiöt Stockmann ja Kesko ovat tyypillisiä esisyklisiä yhtiöitä. Lääkkeiden ja päivittäistavaroiden hankintaan suhdanteet vaikuttavat kaikkein vähiten.

– Kauppayritykset ovat tehneet tasaista tulosta, ja esimerkiksi Kesko on 50 vuoden aikana tehnyt vain yhden tappiollisen tuloksen, sekin jo vuonna 1964.  Myös Elisan ja TeliaSoneran tuloskehitys on ollut varsin tasaista, Hannu Angervuo listaa.

Jaa artikkeli

Kommentit