Suomalainen osakesäästäjä maksaa yhä rajusti veroja

Suomalainen osakesäästäjä maksaa neljänneksi eniten veroja EU:ssa, selviää ruotsalaisen Aktiespararna-yhdistyksen vertailusta. Tutkimuksessa vertailtiin kaikkiaan 38 maan verotuskäytäntöjä vuonna 2008.

Kun vertailussa toiseksi rankimmaksi verottajaksi tulleelle Ruotsille annettiin indeksiluku 100, Suomen luku oli noin 90. OECD-maissa indeksiluku oli keskimäärin 40 ja EU-maissa 36.

Tiukin verottaja löytyi Norjasta. Maan indeksiluku nousi 169:ään.

Helläkätisimmin osakesäästäjää verottavat vertailun mukaan Latvia (indeksiluku 10) ja Turkki (13).

Suomalaiset olivat nelossijalla myös vastaavassa vuoden 2006 verotuksesta tehdyssä vertailussa. Silloinkin kovimpien verottajien kärkikaarti oli pohjoismainen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yksityisen ”tavallisen” veronmaksajan
osakeomistuksen verotusta. Esimerkki koskee lapsetonta naimisissa olevaa
pariskuntaa, jolla on osakkeita noin 50 000 euron arvosta ja
kokonaisvarallisuus on 200 000 euroa. Ansiotulot ovat 25 000 euroa, jos vain
toinen on työssä ja 40 000 euroa, jos molemmat. Osakesäästäjän oletettiin
muiden muassa myyneen vuoden aikana osakkeita noin 10 000 eurolla ja saaneen
osinkoja 1 500 euroa.

Kaikkiaan vertailussa huomioitiin yhtiö- ja osinkoverot, myyntivoiton verot
sekä omaisuusverot.

Osinkoja tuplaverotetaan

Verotusta kiristää sekä Ruotsissa että Suomessa muun muassa kaksinkertainen osinkoverotus. Ensin osinkoveroa maksaa yhtiö ja sitten osingon saaja.

Ruotsi oli vertailussa kovin osinkoverottaja tasalukemilla Belgian kanssa, ja kolmanneksi tiukin oli Norja 48 prosentilla. Suomen osinkoverotus oli seitsemänneksi tiukin.

Ruotsissa yhteenlaskettu osinkoveroprosentti nousee 50:een ja Suomessa 40,5:een. OECD-maiden keskiarvo on 33 prosenttia ja EU-maiden 30.

Leppoisinta osinkoverotus oli Irlannissa (12,5 prosenttia) sekä Latviassa ja Bulgariassa (15 prosenttia).

Latviassa osinkoveroa maksaa vain osakeyhtiö. Irlannissa osakesäästäjä saa taas vähentää yhtiön maksaman veron. Myös Kanadassa ja Uudessa Seelannissa yhtiön maksama vero vähennetään osakesäästäjän eduksi.

Pitkäaikaisia suositaan

Monissa EU-maissa suositaan pitkäaikaista osakesijoittamista verottamalla ankarammin lyhytaikaisten sijoitusten myyntivoittoja.

Esimerkiksi kolme kuukautta omistettujen osakkeiden myyntivoiton vero on EU:ssa keskimäärin 13 prosenttia ja OECD-maissa 12 prosenttia.

Suomi on myyntivoittojen verotuksessa neljänneksi tiukin 22,4 prosentin verolla. Ruotsissa veroa rapsahtaa 30 prosenttia, ja Belgiassa vielä kolmisen prosenttia kovemmalla verolla.

Tutkituista 38 maasta 13 ei verottanut myyntivoittoja lainkaan.

Maista 16 peri veroa kahden vuoden ajan omistettujen osakkeiden myyntivoitoista. OECD:n ja EU:n keskiarvot olivat kahdeksan prosenttia. Ruotsi verotti jälleen eniten (30 prosenttia) ja kakkosena olivat Tanska ja Suomi.

Myyntivoittojen verotusta on kevennetty EU- ja OECD-maissa keskimäärin noin kolme prosenttia 13 viime vuoden aikana, jotta osakesijoitukset kiinnostaisivat enemmän.

Lisätietoja:

Tutkimus pdf-tiedostona Aktiespararna-järjestön nettisivuilla www.aktiespararna.se.

 

Jaa artikkeli

Kommentit