Sijoittaja kertoo: Vesa Puttonen kulkee sijoittajana vastavirtaan

18.02.2010

Toisin kuin monet muut professorit, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen tunnetaan myös akateemisten piirien ulkopuolella. Puttonen on paitsi tutkija ja opettaja myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, kolumnisti ja sijoittaja.

Sijoittamisesta Puttonen kiinnostui jo nuorena, kun hän sai isältään lahjaksi muutamia Kansallis-Osake-Pankin ja Rauma-Repolan osakkeita.

– Ensimmäiset sijoitukseni omilla rahoillani tein yli 20 vuotta sitten Repolan optiotodistuksiin, Puttonen muistelee.

Rahat ensimmäisiin sijoituksiinsa Puttonen sai kesätöistään. Opiskeluaikoina 1980-lopussa hän uppoutui markkinoihin entistä innokkaammin. Nuori mies valitsi sijoituskohteeksensa yhtiön, jonka kuvitteli länsisuomalaisena tuntevansa muita paremmin.

– Huonoin sijoitukseni oli porilainen kehitysyhtiö Mancon, joka meni konkurssiin 1989. Sinne menivät säästöt ja vähän lainarahaakin. Vauhtisokeus iski, Puttonen myöntää.

Varovainen arvosijoittaja

Muistutuksena sijoittamisen riskeistä Puttosen työhuoneen seinää koristaa edelleen kehyksissä oleva Manconin arvoton osakekirja. Nyt professori kuvaa sijoitusfilosofiaansa varovaiseksi. Kaikkia munia ei todellakaan kannata laittaa samaan koriin.

Varovaisuus tarkoittaa hajauttamisen lisäksi huolellista sijoituskohteen analyysiä. Sijoittajan on ymmärrettävä yrityksen liiketoimintaa ja ennen kaikkea se, minkä arvoista tuo liiketoiminta on. Sijoittajilta menevät valitettavan usein sekaisin hyvä yritys ja hyvä sijoitus.

”Sijoita vain laatuun” kuulostaa hyvältä periaatteelta, mutta käytännössä sen soveltaminen on vaikeaa. Kun sijoittaja löytää laadukkaan yhtiön, ovat sen löytäneet todennäköisesti muutkin. Niinpä sijoittajilla on tapana maksaa kasvuodotuksista liikaa.

– Olen arvosijoittaja. Voin sijoittaa huonoltakin näyttävään yritykseen, jos sen saa halvalla. Mutta jokin näkymä yrityksellä pitää tulevaisuudessa olla.

Kaikki halpakaan ei ole ostamisen arvoista. Esimerkiksi Finnairia saisi Puttosen mielestä hyvinkin edullisesti, mutta yhtiön tulevaisuus ei lupaavalta näytä.

Parhaista vuosien nettopalkka

Arvosijoittaminen on kasvattanut Puttosen suorien osakeomistusten arvon noin puoleentoista miljoonaan euroon. Varovaisen arvofilosofian lisäksi professori tekee tilaisuuden tullen myös lyhyempiä, spekulatiiviseksi luokiteltavia sijoituksia.

– Vuosi sitten talouskriisin keskellä sijoitin korkean riskin yrityslainoihin. Se oli ”once in a lifetime” -tilaisuus.

– Parhaan sijoitukseni tein vuonna 2001 ostamalla Nokian ja Soneran myyntioptioita. Myin ne samana vuonna yli kolminkertaiseen hintaan. Tuottoa tuli professorin usean vuoden nettopalkan verran.

High yield -lainojen ja myyntioptioiden ostaminen vaativat selvää markkinanäkemyksen ottoa. Sijoittajan pitäisi uskaltaa kulkea myös vastavirtaan. Warren Buffett on tiivistänyt asian toteamalla, että ”sijoittaminen on yksinkertaista, mutta vaikeaa”.

Nykyistä markkinatilannetta rahoituksen professori pitää mielenkiintoisena. Seuraava kupla muhii todennäköisesti valtioiden lainapapereissa. Kukaan ei tosin tiedä, milloin valtioiden luottokriisi on edessä ja miten siitä päästään yli.

– Osakkeiden hinnoittelu on linjassa talouden fundamenttien kanssa. Parhaat ostomahdollisuudet menivät, mutta pitkällä aikavälillä osakkeisiin kannattaa edelleen sijoittaa. Omista sijoituksistani 80 prosenttia on osakkeissa, Puttonen sanoo.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit