Sirkka-Liisa Roineen ikivihreät vinkit

Ennen kaikkea Roine kehottaa sijoittajaa itsenäiseen päätöksentekoon. Kukaan muu ei voi kantaa vastuuta sinun rahoistasi kuin sinä itse.

– Älä matki guruja. Ota itse selvää asioista, ja tee sijoituspäätöksesi omien tavoitteidesi ja tarpeidesi perusteella, Roine sanoo.

– Sijoita vain kärsivällistä rahaa. Jos tiedät, että tarvitset säästöt käyttöösi jonain tiettynä aikana, osakkeet eivät ehkä ole paras sijoituskohde.

– Pahimmat tilanteet syntyvät kurssien laskuun ja kuplien puhkeamiseen liittyvistä paniikeista, ja siitä kun kantti ei kestä. Pidä pää kylmänä, osakkeita ei kannata myydä, jos yhtiössä ei ole vikaa, Roine korostaa.

Roine pitää omassa kokemushistoriassaan erikoisimpana aikana vuosituhannen vaihteen teknokuplaa. Silloin talouden lainalaisuudet suhdannevaihteluita myöten julistettiin toimimattomiksi ja tuotto-odotukset nousivat pilviin.

– Moni oppi karvaimman kautta sen, että kannattaa sijoittaa vain yhtiöihin ja instrumentteihin, joiden toiminnan ymmärtää.

Roine puhuu myös hajauttamisen puolesta. Eri toimialan osakkeisiin ja eri omaisuuslajeihin sijoittaminen tuo turvaa salkkuun, mutta toisaalta merta edemmäs ei tarvitse mennä kalaan.

– Maantieteellisen hajautuksen voi tehdä kotimaisillakin osakkeilla, kun valitsee eri alueilla toimivia yhtiöitä.

Roine muistuttaa myös, että kurssivaihteluille turvaa tuo myös ostojen ajallinen hajauttaminen.

– Osta halvalla ja myy kalliilla on helppo sääntö, mutta vaikeampi toteuttaa. Säännöllinen osakesijoittaminen vaikka kuukausittain tasaa paremmin hintavaihteluihin liittyviä riskejä.

Jaa artikkeli

Kommentit