Verottaja hyväksyy edestakaiset osakekaupat

Lue vinkit edestakaisten osakekauppojen verotukseen ja myyntitappioiden vähentämiseen verotuksessa.

laskin pöydällä

Vuonna 2009 KHO selvensi edestakaisten osakekauppojen verotusta. Tuolloisen päätöksen mukaan verovelvollinen sai vähentää verotuksessaan osakekaupoista syntyneet myyntitappiot, vaikka osti saman määrän samoja osakkeita takaisin seuraavana päivänä.

Verottajalla oli 2000-luvun alussa tiukka linja niin sanottuihin edestakaisiin osakekauppoihin, joissa samaa osaketta myydään ja ostetaan lyhyellä aikavälillä. Kaupoista syntyneitä myyntitappioita ei ole aina voinut vähentää muista luovutusvoitoista, vaan kaupat on tulkittu veronkierroksi.

Tiukan linjan taustalla on ollut korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n päätös vuodelta 2004. Päätös koski tapausta, jossa saman osake-erän myynnistä ja ostamisesta oli sovittu ennakkoon ja kaupat tehtiin saman päivän aikana ja vielä sopimuskauppana jälkipörssissä.

– Verottaja on tulkinnut päätöstä liian ankarasti. Sijoittajille on tullut verotuksessa ikäviä yllätyksiä, eikä samoja osakkeita ole enää uskallettu ostaa ja myydä edes viikon sisään, kuvailee Veronmaksajien keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela.

Varoiksi parin päivän hajurako

Vuoden 2009 päätös koski osakekauppoja, joiden olosuhteet olivat selvästi erilaiset kuin aiemmassa tapauksessa. Myyntitappiot edestakaisista osakekaupoista hyväksyttiin vähennettäviksi, kun kaupat tehtiin avoimesti pörssissä eikä sopimuskauppana.

– Näennäiskaupat ovat yhä huijausta, mutta normaalit pörssikaupat siis hyväksytään. Jotta edestakaisia kauppoja ei tulkittaisi veronkierroksi, suosittelen, että kaupat tehdään parin päivän hajuraolla eikä parin tunnin, painottaa Korpela.

KHO perusteli päätöstä osakesijoittamisen luonteella: On tyypillistä, että osakkeita myydään ja ostetaan omistusajan jäädessä suhteellisen lyhyeksi. Edullisia osto- ja myyntitilanteita tavoiteltaessa on myös mahdollista, että aikaisemmin myytyjä osakkeita hankitaan uudelleen.

Nyrkkisääntö tappiolla myymiselle

KHO:n linjaus vahvistaa osakesijoittajan mahdollisuutta käyttää edestakaisia osakekauppoja verosuunnittelussa. Moni sijoittajahan on tottunut tekemään salkunhuoltoa verotuksenkin kannalta juuri ennen vuodenvaihdetta.

Korpela muistuttaa, että edestakaisten kauppojen avulla voi saada vähennyshyödyn myös vanhenemassa olevista myyntitappioista.

– Jollain voi olla viime vuosilta myyntitappioita, joita ei ole saanut verotuksessa vähennettyä, kun ei ole ollut myyntivoittoja. Tappioiden vähentämisoikeuden takia kannattaa harkita sellaisten osakkeiden myymistä, joista tulee myyntivoittoa, vaikka ostaisi samat osakkeet myöhemmin takaisin.

Korpelan mielestä ylipäätään hyvä nyrkkisääntö tappiolla myymiseen on ”Älä myy ennen kuin olet varma, että voit vähentää myyntitappiot”.

– Pitäisi siis olla myyntivoittojakin. Tietysti joskus pitää myydä tappiolla siksi, että välttyy vielä suuremmilta tappioilta.

Näin myyntitappiot vähennetään verotuksessa
Myyntitappiot ilmoitetaan verotuksessa sinä vuonna, kun ne ovat syntyneet. Tappiot voi verotuksessa vähentää syntymisvuonna ja kolmena seuraavana vuonna. Vähennysoikeus on henkilökohtainen, eikä sitä voi siirtää puolisolle.

Myyntitappiot voi vähentää kaikista pääomatuloista, sekä osingoista että myyntivoitoista. On samantekevää, mistä omaisuuslajista tappiot tai voitot ovat syntyneet eli esimerkiksi kiinteistön myynnistä saaduista voitoista voi vähentää osakkeiden myynnistä syntyneitä tappioita tai päinvastoin.

Jos myyntitappioita jää jonain vuonna vähentämättä, vähennys siirtyy seuraavalle vuodelle. Tappiot vähennetään järjestyksessä vanhimmista uusimpiin.

Esimerkki (veroprosentit otettu 1/2018 tiedoista)

Sami Suunnittelija myi viime vuonna reilun vuoden omistamiaan X-yhtiön osakkeita, kun niiden kurssi oli romahtanut 25 prosenttia. Kirvelevät tappiot jäivät verotuksessa hyödyntämättä, sillä Samille ei kertynyt lainkaan myyntivoittoja.

Sami omistaa yhä toissavuonna hankkimiaan Y-yhtiön osakkeita. Y:n kurssi on noussut 40 prosenttia, joten Sami päättää kotiuttaa voitot ja hyödyntää vanhojen tappioiden vähennysoikeuden.

Samin kaupat
Myyntitappio X-osakkeista
Ostohinta 5 000 euroa
Ostokulut 50 euroa
Myyntihinta 3 750 euroa
Myyntikulut 38 euroa
Myyntitappio 5000+50-3750+38 = 1 338 euroa
Myyntivoitto Y-osakkeista
Ostohinta 4 000 euroa
Ostokulut 40 euroa
Myyntihinta 5 600 euroa
Myyntikulut 56 euroa
Myyntivoitto 4000+40-5600+56 = 1 504 euroa
Myyntivoiton vero olisi 30 prosenttia 451 euroa
Tappioiden vähennys
Y-osakkeiden myyntivoitosta 1 504 euro
vähennetään –
X-osakkeiden myyntitappiot 1 338 euro
joten myyntivoittoa jää 166 euroa
josta menee veroa 30 prosenttia 50 euroa
Samin myyntivoiton vero siis pieneni 401 euroa

 

Artikkeli päivitetty tietojen osalta 2.1.2018.

Jaa artikkeli

Kommentit