Sijoittaja kertoo: Uljas Valkeinen sijoittaa tuttuihin yhtiöihin

27.01.2011

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen on sijoittanut kotimaisiin osakkeisiin 1980-luvun lopulta asti. Hän aikoo 10-12 vuoden kuluttua aikoo hyötyä säästöistään kokeilemalla uutta, mieluista liiketoimintaa.

– Voisin esimerkiksi perustaa elämysyrityksen, joka kuljettaa asiakkaitaan erä- ja metsästysretkillä ympäri maailmaa, suunnittelee Valkeinen.

Toistaiseksi Valkeinen koluaa korpia 20- ja 25-vuotiaiden poikiensa kanssa. Kun riista on kaadettu, valmistetaan yhdessä ateria ja istahdetaan pöytään keskustelemaan sijoituksista.

– Pojat ovat perineet minulta kiinnostuksen yrityksiin ja yrittämiseen, eikä rohkeutta ja riskinottokykyäkään puutu. Vanhempi osti äskettäin menestyksekkäästi jenkkiläisen tietokonepeliyrityksen osakkeita juuri, kun uusi hittipeli oli tulossa markkinoille.

– Itse olen sijoituksissani maltillisempi ja keskityn hyvin johdettuihin, tuttuihin yhtiöihin, sanoo Valkeinen.

Ensimmäinen osakesijoitus tuli tehdyksi 1980-luvulla, kun sekä perheyrityksen että oman perheen vakuutusyhtiö Sampo järjesti edullisen osakeannin. Alle kolmikymppinen perheenisä merkitsi osakkeet poikanaskaleiden nimiin.

– Kurssi on nousi mukavasti ja kannusti koko perhettä tähän säästämismuotoon.

– Innostuin siitä uudelleen 90-luvun lopussa, kun aloitin työt Jyväskylässä Keski-Suomen kauppakamarissa. Järjestimme yhdessä Pörssisäätiön kanssa Pörssi-iltoja, ja niissä on tullut ainakin 50 mielenkiintoista yhtiötä tutuksi, Valkeinen kertoo.

Aina on
hyvä aika ostaa

Valkeinen teki kannattavimmat kaupat aivan äskettäin Digian osakkeilla. Hän osti oikeaoppisesti matalan kurssin aikana ja myi arvoaan kasvattaneet osakkeet, ennen kuin kurssi ehti laskea.

– Joka suhdanne on hyvä ostoajankohta, jos löytää nousevan tähden.

-Virheitäkin on tullut tehdyksi, myin esimerkiksi 90-luvun lopulla Nokian osakkeita tappiolla, kun kurssi heilahti alaspäin. Siitä opin, että ei kannata hätiköidä.

Valkeinen sijoittaa turvallisesti vai muutaman tuhannen euron suuruisia summia yhtiötä kohti, joten mittavia riskejä ei synny koskaan. Toimialoista hän suosii tietotekniikkaa, energiaa ja metalliteollisuutta. Wärtsilä, Fortum ja Kone ovat hänen kestosuosikkejaan, ja yleensä hyvät osingonmaksajat houkuttavat.

Kehittyvät
kiinnostavat

Markkinat näyttävät Jyväskylän ja Valkeisen kotiseudun Keuruun näkökulmasta hyviltä. Vienti vetää, tilauksia riittää ja korkotaso on sopivan matala investoinneille.

– Luotan siihen, että EU:n talousongelmat saadaan hallintaan ja Euroopan markkinoidemme kasvu jatkuu.

– Uskon, että kehittyvästä Aasiasta tulee lähivuosina maailmantalouden veturi, joka avaa toimintamahdollisuuksia myös suomalaisyhtiöille. Kiinan, Intian, Venäjän ja Brasilian kehittyvät markkinataloudet ovat myös mielenkiintoisia, ja sinne sijoittaminen hallittavissa olevalla riskillä tuntuu mielenkiintoiselta.

Ajatus oman retkeilyalan yrityksen perustamisesta sopivassa noususuhdanteessa näyttää hyvin toteuttamiskelpoiselta.

– Olen kouluttanut jo 120 liikemiestä ja -naista metsästäjiksi ja järjestänyt retkiä Etelä-Afrikkaa ja Venäjää myöten. Tarkka vainu on eduksi niin osakemarkkinoilla kun viidakossakin.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit