Sijoittaja kertoo: Antti Jylhä suosii sijoittajana keskisuuria kotimaisia

03.03.2011

Antti Jylhä alkoi harrastaa osakesijoittamista, kun hänelle vuonna 1988 tuli mahdollisuus osallistua Nokian henkilöstöantiin vaimon työpaikan kautta. Sillä tiellä Jylhä on edelleen.

Vuosien saatossa hänelle on tullut eteen niin voittoja kuin tappioita. Suurimmat voitot hän on kirjannut ensimmäisestä osakesijoituksestaan.

– Nokian osakkeesta tuli niin moninkertainen tuotto, ettei kehtaa edes sanoa, Jylhä naurahtaa.

Aluksi Jylhä sijoitti osakeantien kautta muun muassa Valmettiin ja teknologiayhtiöihin. 1990-luvulla osakesplititkin tuottivat hyvin, sillä splitin jälkeen osake nousi nopeasti aiempaan arvoonsa.

Muutoinkin Jylhä muistelee 1990-lukua sijoittajan kulta-aikana pankkikriisiä lukuun ottamatta.

– Silloin oli mahdollisuus ostaa edullisia osakkeita, ja verotus oli kevyempää kuin nykyään, Oulunseudun Osakesäästäjien puheenjohtajana toimiva Jylhä kertoo.

Hylkiöosakkeet houkuttelevat

Jylhä valitsee ostokohteet osakemarkkinoilta tutkimalla muun muassa yrityksen P/B- ja P/E-lukuja. Valintaan vaikuttavat myös yrityksen aikaisempi tulosmenestys sekä tiedot toimialasta.

Jylhä myöntää, että myös tunteilla on vaikutusta ostopäätöksiin. Hänen strategiana on sijoittaa suomalaisiin pörssiyrityksiin silloin, kun hinta pitkällä aikavälillä on halvimmillaan yhtiön tulokseen nähden.

– Pyrin hankkimaan sellaisia osakkeita, mistä muut eivät kiinnostu. Ostan harvoin ja pidän pitkään ilman lainarahaa, Jylhä tiivistää.

Hän kehottaa myymään osakkeita ainoastaan, jos tarvitsee rahaa. Finanssikriisi oli Jylhän kohdalla poikkeus, sillä hän tyhjensi koko salkun vuonna 2007, ja pysyi laskukauden poissa markkinoilta. Silti kymmeniä vuosia salkussa olleiden osakkeiden myyminen teki tiukkaa.

Ostojen oikean ajoittamisen Jylhä tietää vaikeaksi. Hän esimerkiksi piti Huhtamäkeä vuosia ja lopulta myi osakkeet, ja osakkeen kurssi lähti heti sen jälkeen nousuun.

– Osakkeen hinta karkaa huomaamatta, kun hakee pohjaa. Vielä vaikeampaa on myynnin ajoitus, ja keskustelupalstoilla puhutaan paljon, että kannattaisi myydä esimerkiksi Konetta.

Jylhä muistuttaa, että myyntien jälkeen on mietinnän paikka: mitä sitten ostaa niillä rahoilla tilalle.

– Uudelleensijoittaminen on kaikista vaikeinta, ja useimmiten on parempi pysyä entisissä osakkeissa, hän sanoo.

Tavoitteena kohtalainen tuotto

Jylhä sijoittaa palkkatuloja ja myyntivoittoja, ja tavoittelee sijoittamisella kohtalaista tuottoa.

– Osakkeista saa kohtalaista osinkotuottoa, vaikka arvo pysyisi paikallaan, ja useimmiten se vielä nousee. Osakesijoittaminen on hyvä tapa pitää raha säästössä.

Jylhän huonoin sijoitus on ollut teknologiayritys TJ Group, jonka osakekurssi valui lähes nollaan. Vaikka myyntitappiot pystyi vähentämään myyntivoitoista, tilanne harmitti.

Jylhä otti opikseen, ja päätti että IT-yhtiöihin ei kannata sijoittaa. Nykysalkussa hänellä on ainoastaan yksi IT-yhtiö, Nokia. Kännykkäjätin osakkeita hän sai lahjaksi viime kesänä.

Nokian lisäksi Jylhän salkusta löytyy Ponssea, Konetta, Fiskarsia, Oriola-KD:ta, Orionia ja hieman Atriaa. Kiintoisina ostokohteina hän pitää tällä haavaa muun muassa Scanfilia ja Oral Hammaslääkäreitä, vaikka suursijoittajien kiinnostus senttiosakkeita kohtaan on arvoitus.

Yksityissijoittajien kannattaa Jylhän mielestä sijoittaa omalla rahalla keskisuuriin suomalaisiin pörssiyrityksiin. Paikallisia yrityksiä tulee seurattua ihan erilaisella tarmolla, kun on omaa rahaa pelissä.

– Osakesijoittaminen on yksi harrastus muiden joukossa, mutta samalla siinä on mahdollisuus vaurastua, Jylhä summaa.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit