Sijoittaja kertoo: Karo Hämäläinen innostui osakkeista jo lapsena

05.05.2011

Arvopaperi-lehden toimituspäällikkö Karo Hämäläinen osti ensimmäiset pörssiosakkeensa vuonna 1987 yksitoistavuotiaana. Tuolloin pörssissä elettiin värikkäitä kasinoaikoja. Televisiostakin tuli lauantaisin sijoitusohjelma, jossa esiintyivät muun muassa Erkki Sinkko ja SKOPin Juhani Riikonen.

Pörssimaailma on kiehtonut Hämäläistä lapsesta asti. Toinen intohimo on ollut kirjoittaminen: ensimmäinen sijoitusjuttu syntyi matkakirjoituskoneella itse julkaistuun Karon Kuvalehteen. Otsikko kuului: Jäitä hattuun, sijoittaja!

– Osakkeet olivat ikään kuin kiehtovaa leikkiä, Hämäläinen sanoo.

– Muistoissani on myös sellainen mielikuva, että olisin kirjoittanut teksti-tv:n pörssikurssisivulta päivittäin yhtiöiden noteerauksia ruutupaperille, ja seurannut siitä nousuja ja laskuja. Sen jälkeen en ole teknistä analyysiä käyttänytkään.

Hämäläisen ensimmäinen osakesijoitus oli Suomen Viestintäkehitys, joka mainosti osakeantiaan komeasti televisiossa. Tule jakamaa lehtiä -mainosslogan upposi Karon Kuvalehden päätoimittajaan.

– Tartuin tietysti tilaisuuteen. Sijoitus ei ollut kaksinen, koska olin jo silloin holdari, Hämäläinen sanoo.

Holdari-termi juontuu englannin sanasta hold, joka tarkoittaa pitämistä tai säilyttämistä. Holdari kartuttaa salkkuaan osta ja pidä -taktiikalla.

Amatööri oppii tekemällä

Sittemmin Hämäläinen jätti osakkeet useiksi vuoksiksi, kunnes hän keväällä 1999 ryhtyi gradunteon ohella täyspäiväiseksi taloustoimittajaksi. Asunnon ostaminen esti nuorta toimittajaa panemasta kaikkia rahojaan muodikkaisiin teknoyhtiöihin.

– Itse asiassa ostin ensimmäiseksi silloin kovin hyljeksittyä Keskoa, Hämäläinen muistelee.

– Kun Menire yli viisinkertaistui lyhyessä ajassa, olisi pitänyt ymmärtää, että markkina ei ole terve.

Hämäläinen kuvaa itseään sijoitusasioissa puhtaaksi amatööriksi (amateur = aiheen rakastaja). Amatöörin etu on se, ettei yhtään sijoittamista tai pääomamarkkinoita käsittelevää kirjaa ole tarvinnut lukea vastentahtoisesti. Pörssitoimittaja on oppinut asioita pääosin kirjoista ja itse tekemällä.

– Olen pitkän aikavälin sijoittaja, sillä olen toivottaman huono myymään, Hämäläinen toteaa.

– Koska tiedän myymistaidottomuuteni, pyrin ottamaan sen huomioon osakkeita ostaessani. Muistini pelaa toisinaan paremmin, toisinaan huonommin.

Paras sijoitus Brasiliaan

Hämäläisen tavoitteena on löytää unohdettuja yhtiöitä. Joissakin yhtiöissä on sellaista arvoa, jota sijoittajien suuri joukko ei syystä tai toisesta näe tai hinnoittele. Hämäläinen on myös pohjalta ylös -sijoittaja eli hän tekee sijoituksia yhtiöihin, ei markkinoihin.

– Heti tämän sanottuani kiirehdin lisäämään, että teen myös kosolti passiivisia indeksisijoituksia indeksirahastojen ja pörssilistattujen indeksirahastojen eli etf:ien avulla.

Parhaaksi sijoituksekseen Hämäläinen mainitsee Brasiliaan sijoittavan indeksiosuusrahasto EWZ:n. Voitot siitä ovat vielä kotiuttamatta, joten ne eivät ole siinä mielessä todellisia.

– Huonoin sijoitus on ilman muuta se, että myin kalliolaisyksiöni vuonna 2005 muuttaessani Saksaan.

Hämäläisen salkku, jota hän kutsuu mielummin selkärepuksi, sisältää pörssilistattuja indeksirahastoja, kotimaisia osakkeita ja muutaman saksalaisen suuryhtiön osakkeita. Pörssitoimittaja omistaa lisäksi jonkin verran korkorahastoja.

Mitä mieltä olet nykyisestä markkinatilanteesta? Onko nyt hyvä aika ostaa vai myydä?

– En harrasta myymistä, joten vaihtoehdoksi jää vain ostaminen, Hämäläinen vastaa.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit