Sijoittaja kertoo: Riitta-Liisa Kaunistolle osakkeet ovat antoisa harrastus

12.05.2011

Riitta-Liisa Kaunisto tutustui osakesijoittamiseen ystävän neuvon ansiosta. Kauniston Body Shop -franchisingyrityksessä työskenteli aikanaan nuori kauppatieteilijä, joka oli opiskellut yliopistossa pörssisijoittamisen ilosanomaa.

– Keräsin tuolloin pääomaa ostamalla kunnostusta vaativia asuntoja, remontoimalla ja modernisoimalla niitä, Kaunisto kertoo.

– Ystävä oli kuitenkin sitä mieltä, että asuntojen sijasta viisaampaa on sijoittaa rahat pörssiosakkeisiin. Riskeistä emme olleet kuulleetkaan. Väittelimme pörssiosakkeiden ja asuntojen paremmuudesta.

Sen verran vakuuttava ystävä oli, että Kaunisto osti vuonna 1987 ensimmäiset osakkeensa jo edesmenneen pankkiiriliikkeen välityksellä. Yksi ensimmäisistä ostoksista oli 100 kappaletta Nokiaa, ja potti kasvoi sittemmin splittien myötä 6 400 kappaleeseen.

– Nokia oli loistosijoitus, vaikka en osakkeita onnistunut 65 euron huippukurssiin myymään.

Vaivatonta
omaisuudenhoitoa

Nykyään ilokseen elämäntaidon valmentajana ja enneagrammiohjaajana toimiva Kaunisto kuvaa itseään osta ja pidä -sijoittajaksi, mutta pienellä varauksella. Hän tekee aktiivistakin kauppaa, kun oma aika suo siihen mahdollisuuden. Markkinoilla tapahtuu kokoajan jotain mielenkiintoista.

– Pörssiosakkeet ovat osa omaisuudenhoitoani, Kaunisto sanoo.

– Ne ovat aika vaivattomia verrattuna esimerkiksi asuntoihin tai liikehuoneistoihin, joihin myös olen sijoittanut. Tämä on antoisa harrastus, joka herättää halun seurata maailmantaloutta intensiivisesti.

Kaunisto on tehnyt vuosien varrella monia onnistuneita sijoituksia. Esimerkiksi Kone on ollut turvallinen yhtiö pitkäaikaiselle sijoittajalle.

– Ostin Konetta vuonna 1993 noin 50 000 markalla, Kaunisto kertoo.

Osakepotti on kasvanut 180 000 euroon, kun mukaan lasketaan yhtiöitetty Cargotec. Siihen on tullut vielä vuosittaiset osingot päälle.

Aikoinaan parhainta 18,75 prosentin korkoa kuukauden talletukselle tarjosi Interbank.

– Nokian Renkailla olen tehnyt muutamat hyvät kaupat. Jos nyt myisin YIT:n, yhtiö antaisi vajaassa kahdessa vuodessa 300 prosentin tuoton. Mutta mikä on lopullinen tulos, jää nähtäväksi, Kaunisto pohtii.

Hurmospuheet
eivät enää uppoa

Ehdottomasti karmaisevin kokemus Kaunistolla on ollut antaa rahojaan niin sanotun ammattilaisen hoitoon. Vuosien työllä ansaitut rahat hupenivat nopeasti kolmasosaan alkupääomasta eli ”parin omakotitalon verran”.

Pekka Mölsä ja FIMin varainhoito eivät ole pystynyt hyvien vuosien saatossakaan vahinkoa korjaamaan, Kaunisto suomii.

– Tästä opin, että on viisainta ja varminta pitää itse huolta omista varoistaan eikä luottaa myyntimiesten hurmospuheisiin.

Nykyään Kauniston sijoitussalkku sisältää 26 kotimaisen ja pohjoismaisen yhtiön osakkeita hajautettuna eri toimialoille. Mukana on myös Venäjää ja mausteena muita kehittyviä markkinoita.

Sijoituskohteita valitessa Kaunistolle on tärkeää, että yritys toimii yhteiskuntavastuullisesti ja ottaa huomioon ympäristöarvot. Kiinnostavimpia ovat sellaiset yritykset jotka ovat ympäristöteknologisesti ja yhteiskuntavastuullisesti edelläkävijöitä.

Nykyistä markkinatilannetta Kaunisto seuraa tarkkailijana. Pieniä ostoja ja myyntejä voi tehdä, mutta ei suuria liikkeitä.

– Oleellista on sekin, mihin öljyn hinta asettuu.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit