Sijoittaja kertoo: Timo Ritakallio välttelee velalla sijoittamista

01.06.2011

Timo Ritakallio sai elämänsä sijoitusopetuksen nuorena miehenä 1990-luvun alun lamassa. Sen jälkeen hän ei ole sijoittanut velkarahalla.

– Opiskeluaikoina 1980-luvun puolenvälin jälkeen laitettiin kavereiden kanssa sen ajan tyyliin arvopaperikauppayhtiö pystyyn, Suomen toiseksi suurimman eläkesijoittajan Ilmarisen varatoimitusjohtaja Ritakallio muistelee.

– Otettiin tietysti myös velkaa. Se opetus tuli kerralla, että kyllä se velka on aika hankala. Korot lähtivät nousuun ja pörssikurssit laskuun, ja oli velkaa sitä salkkua vastaan. Sen opin kerralla, että silloin pitää nopeasti realisoida.

Pankinjohtajan poika Ritakallio osti jo kymmenvuotiaana Kansallisosakepankin osakkeita, koska ikätoveri jo omisti kyseisiä osakkeita. Hän rahoitti osakeostot omilla säästöillään.

Aikoinaan KOP:n osakkeet muuttuivat Nordean osakkeiksi. Ne Ritakallio myi lopulta pois vasta 2000-luvulla.

– Poikasena informaation määrä oli vähän erilaista. Hesarissa oli kerran viikossa tiistaisin pörssikurssit, Ritakallio muistelee.

Informaation määrä on vähitellen kasvanut. Nyt sitä on tarjolla jo liikaa.

– Olen lukenut niin Warren Buffettin kuin Seppo Saarion ja kumppaneiden kaikki julkaisemat kirjat sijoittamisesta ja paljon muita sijoitusalan kirjoja.

Aliarvostetut
arvo-osakkeet

Ritakallion aikuiselämän osakesijoituksia on leimannut lyhyen kaupan välttely. Hänhän on työtehtäviensäkin takia ollut jo yli 20 vuotta arvopaperimarkkinalain sisäpiirisäännösten alainen.

Ritakallion osakesijoittamisessa johtavina periaatteina on ollut hankkia yhtiöitä, joilla on pitkällä tähtäimellä hyvät edellytykset menestyä. Hän on pyrkinyt etsimään aliarvostettuja arvo-osakkeita. Sijoitusmarkkinabuumeissa hän on osallistunut myös listautumisanteihin.

– Lähinnä pohjoismaisia ja amerikkalaisia osakkeita. Minulla on ollut myös perinteisesti runsaasti finanssisektorin osakkeita.

Sijoituspäätöksiä tehdessään Ritakallio katsoo perinteisiä mittareita kuten p/e- ja p/b-lukuja sekä osinkotuottoa.

– Ylipäätään sen olen oppinut, että silloin kannattaa hankkia pitkäjänteisiä sijoituksia, kun on selkeitä talouskriisejä. Lisäsin merkittävästi osakesijoituksia vuoden 2009 alussa.

– Kriisin aikaan sijoittaessa täytyy kuitenkin katsoa, että sijoituksen kohteena oleva yhtiö on vakavarainen, Ritakallio muistuttaa.

Makeat
Sonera-voitot

Ritakallion osakesalkun arvo on ollut keskimäärin joitakin satoja tuhansia euroja. Lapsilleenkin hän hankki osakkeita heidän ollessaan pieniä.

Suurin osa lasten osakkeista on pidetty, mutta joitain osakkeita, kuten Soneran osakkeita, on myyty kurssin huipulla. Ritakallio myi myös itse omistamiaan Soneran osakkeita huippukurssien aikaan.

– Tuli myytyä lähes korkeimpiin hintoihin. Jälkikäteen se on tuntunut vielä makeammalta.

Timo Ritakallion osakesijoittamisessa on kaksi motiivia. Ensinnäkin hän uskoo, että sillä saa hyvää arvonnousua omaisuudelle. Toiseksi osakesijoittaminen tuo lisää mielenkiintoa yritysten seuraamiseen.

Osakemarkkinoiden lähiajan näkymiä Ritakallio pitää epävakaina.

– Tulokset sinänsä ovat olleet kohtuullisen hyviä. Mutta osakemarkkinoita varjostaa paitsi euroalueen velkakriisi, niin ennen kaikkea levottomuudet öljyntuottajavaltioissa, mikä pitää öljyn hintaa korkealla.

– Kallis öljy uhkaa maailmantalouden kasvunäkymiä. Kiihtyvä inflaatio ja nimenomaan kustannusinflaatio on iso huolenaihe. Miten yhtiöt selviytyvät siitä? Inflaatiosta seuraa myös korkojen nousua, Ritakallio muistuttaa.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit