Sijoittaja kertoo: Petri Sahlström sijoittaa sattuman kaupalla

16.06.2011

Oulun yliopiston laskentatoimen professori ja Osakesäästäjien keskusliiton Viisas raha -lehden päätoimittaja Petri Sahlström pitää itseään harrastelijasijoittajana.

– Enemmänkin kyse on sattuman kaupasta. Aikaa ei ole määräämättömästi käytettävänä. Sitä saa jostain jonkin vinkin, lukee jotain analyysiraporttia, tai lehdessä sattuu olemaan jokin mielenkiintoinen juttu, Sahlström toteaa.

– Sitten sitä alkaa perehtymään kyseiseen yritykseen tarkemmin. Perehtyy tilinpäätöksiin. Sitten sijoittaa tai ei sijoita.

Niitä firmoja, joiden osakkeita jo on salkussa, Sahlström seuraa tarkemmin.

– Käytännössä tulee ostettua lisää kun hinta näyttää järkevältä, harvemmin myytyä.

Sahlström sai karun opetuksen ensimmäisistä osakesijoituksistaan. Hän osti kouluaikoina kesätienesteillään osakkeita Hartwallin ja Rautaruukin anneista. Elettiin 1980-luvun ja nousukauden loppua.

– Pari vuotta myöhemmin osakkeiden arvo oli puolet alkuperäisestä, Sahlström muistelee.

1980-luvulla sijoittajainformaation määrä oli murto-osa nykyisestä.

– Siihen aikaan katsottiin sanomalehdestä, että mitä edellisenä päivänä pörssissä oli tapahtunut. Sitten marssittiin pankkiin ja annettiin ostomääräys. Jonkin ajan päästä käytiin pankissa tarkistamassa, että miten oli käynyt.

Kuopat
houkuttelevat

Sahlströmin ei tarvinnut myydä ensimmäisiä osakkeitaan tappiolla, mutta niiden nousua takaisin voiton puolelle sai odottaa pitkälle 1990-luvun loppupuolelle. Sahlström on ehtinyt huomata pitkän sijoitushistoriansa aikana, että isot kuopat ovat olleet parhaita hetkiä ostaa.

– Parhaat osakeostot ovat tapahtuneet 1990-luvun sekä 2000-luvun alkupuolella. Osakkeet ovat tuolloin olleet keskimäärin halpoja. Silloin ei ollut väliä, että mitä on ostanut. Kaikki ovat aika hyvin tuottaneet.

Sahlström on pyrkinyt hajauttamaan salkkuaan, mutta on huomannut painottavansa finanssisektorin osakkeita.

– Kun miettii viime aikojen tapahtumia, niin ei ole kovin järkevää pitää ylipainoa rahoitussektorissa.

Osakesijoittaminen on Sahlströmille rahantekoa – ei sen kummempaa. Hänellä ei ole mitään tiettyä tavoitetta mitä varten kerätä varoja.

– Periaatteessa osakesäästöjä voisi käyttää, jos joskus sattuisi olemaan eläkkeellä. Mutta en minä niin pitkälle suunnittele.

Myyminen
vaikeaa

Sahlström on monen muun osakesijoittajan tapaan havainnut myymisen vaikeuden.

– 1990-luvun lopulla olisi tietenkin pitänyt myydä Sonerat ja Nokiat kokonaan pois. Siinä olisi aika pitkän pennin säästänyt. Se on ollut varmaan isoin yksittäinen virhe.

Osakesijoittaminen on aina kiinnostanut Sahlströmia, mutta rahallisesti hän on sijoittanut enemmän kiinteistöihin. Hän on osakkaana kiinteistösijoitusyhtiössä, joka sijoittaa pääosin liikekiinteistöihin. Sahlström uskoo, että osakemarkkinoilla on vielä mahdollisuuksia.

– Osa osakkeista näyttää yhä kohtuuhintaisilta, mutta todella halpojen osakkeiden löytäminen näyttää olevan aika vaikeata.

– Valtioiden velkakriisi tulee olemaan pitkään agendalla. Kehitys voi olla kuoppaistakin. Kaikesta huolimatta ostettavia osakkeitakin vielä löytyy, Sahlström arvioi.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit