Sijoittaja kertoo: Kimmo Sasi ainoastaan ostaa osakkeita

30.06.2011

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi on tunnettu osakesijoittajana lähinnä yhdestä sijoituksestaan. Hän on omistanut yhdysvaltalaisen Raytheon-yhtiön osakkeita.

Raytheon toimii sotateollisuudessa ja valmistaa muun muassa Tomahawk-ohjuksia. Raytheonin kiistanalaisten tuotteiden vuoksi Sasi on vuosien mittaan saanut paljon keskustelua aikaiseksi. Sasi ei ole vaatimuksista huolimatta myynyt Raytheon-osakkeitaan pois. Tähän on yksinkertainen syy.

– Sijoituspolitiikkani on yksinkertaista. Ostan, mutta en myy. Joskus olisi varmasti kannattanut myydä, mutta usein ajattelen, että kun osake on jo laskenut, että kyllä yhtiö silti selviytyy ja kääntyy nousuun, Sasi toteaa.

Lisäksi Sasi muistuttaa, että Raytheon on korkeimman teknologian yhtiö.

Ylioppilaslahjasta alkuun

Mutta mikä oli Sasin ensimmäinen oma osake?

– Ensimmäinen osakesijoitukseni oli yksi Lohjan Kalkin osake, jonka sain ylioppilaslahjaksi vuorineuvos Paavo V. Suomiselta, Sasi muistelee.

Sasi opiskeli Ruotsalaisessa kauppakorkeakoulussa ja on opiskeluajoista lähtien lukenut lehtien talous- ja pörssisivut tarkkaan. Aloitettuaan työelämässä Sasi ryhtyi sijoittamaan kertyneitä varojaan osakkeisiin.

Viime vuosina hän on sijoittanut rahojaan suorien osakeostojen lisäksi myös osakerahastoihin.

– Aiemmin mietin, mikä on hyvä suomalainen yhtiö. Olen luottanut enemmän perinteisiin teollisuusyhtiöihin, joissa arvioin substanssin heijastuvan riittävästi yhtiön osakkeen arvoon.

Sasi omistaa UPM-Kymmenen osakkeita 2 080 kappaletta, mikä on yhtiön nykykurssilla yli 20 000 euron omistus. Tieto löytyy eduskunnan nettisivuilta, sillä kansanedustajien tulee ilmoittaa liike- ja sijoitustoimintaa varten hankitut merkittävät omistukset.

P/e-luku apuna ostoissa

Kimmo Sasin osakesalkun kokonaisarvo on joitakin satoja tuhansia euroja. Suurimmat omistukset ovat metsä- ja metalliteollisuuden yhtiöissä. Ulkomaiset sijoitukset ovat Aasiassa.

Kun Kimmo Sasi pohtii uusien osakkeiden ostoa, p/e-luku eli osakkeen hinta suhteessa yhtiön osakekohtaiseen tulokseen on yksi arvion lähtökohdista.

– Ulkomaisissa osakkeissa vain sijoitusrahastot ovat toimiva vaihtoehto, koska ulkomaisten yhtiöiden tunteminen ja seuraaminen on liian vaativaa, Sasi toteaa.

Sasin mukaan osakkeisiin sijoittaminen on hänelle järkevää varainhoidon hallintaa. Osakkeet tuottavat pitkällä aikajaksolla enemmän kuin talletukset.

Parasta tai huonointa sijoitustaan Sasi ei osaa nimetä, että sillä hän ei ole vielä myynyt osakkeitaan.

– Hinnat ovat palautuneet, mutta en usko enää kovaan nousuun. Aasia voi vaihdella, mutta se tulee pitkällä tähtäimellä kasvamaan, Sasi uskoo.

Sasin mukaan sijoittamisessa hyvä sääntö on, että ostaa halvalla eli taantuman aikana, eikä myy ainakaan pakosta huonona aikana.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit