Sijoittaja kertoo: Ritva Tiainen on utelias sijoittaja

14.07.2011

Pirkanmaan Osakesäästäjien puheenjohtaja Ritva Tiainen kiinnostui osakesijoittamisesta aluksi työn kautta.

– Ensimmäinen ja tähän mennessä paras sijoitukseni on ollut SYP:n osake 1980-luvun alkupuolelta, Tiainen kertoo.

– Osake tuli ajankohtaiseksi työn kautta, sillä pankkien osakeanneissa henkilökunnalle tarjottiin edullista lainaa osakkeiden merkintää varten.

Seuraavat sijoitukset olivat rahastosijoituksia. Yhdyspankki toi 1987 markkinoille uudet rahastot Kasvu-SYPin, Tuotto-SYPin ja Riski-SYPin.

Rahastosijoittaminen oli tuolloin vasta alkutekijöissään. Tiainen sijoitti kuhunkin rahastoon viisi tuhatta markkaa.

Myöhemmin Tiainen pääsi osallistumaan itsekin osakeantien suunnitteluun ja lanseerauksiin. Näin hän pääsi tutustumaan pörssin toimintaan aitiopaikalta.

– Onnistuin myymään osan SYP:n osakkeista 1988 hyvään kurssiin ja käytin voittoni ensimmäiseen maailmanympärysmatkaani.

TJ Group opetti riskit

Sijoitusfilosofiaansa Tiainen luonnehtii kokeilevaksi ja uteliaaksi. Sijoitukset on jaettu siten, että osa on maltillisissa kohteissa ja osalla hän ottaa kovaakin riskiä tavoitellen korkeaa tuottoa.

Nykyisin Tiainen työskentelee sijoitusjohtajana eQ Varainhoidossa Tampereella. Työn kautta hän on oppinut ”arvostamaan markkinaa ja olemaan nöyrä.”

Osakemarkkinoilla kristallipalloa kun ei ole kellään. Sijoitusjohtajan työssä mahdollisuus pysyä ajan hermolla ja saada tietoa uusista tuotteista on kuitenkin iso etu.

– Tässä tehtävässä työ ja harrastus kohtaavat päivittäin, Tiainen sanoo.

– Tapaan työssäni paljon erilaisilla sijoittajaprofiileilla toimivia ihmisiä.

Työtehtävien kautta Tiainen perehtyi aikanaan myös vakuutussijoittamiseen. Eläkevakuutuksissa hän käyttää ainoastaan rahastoja.

– Minulla on kaksi eläkevakuutusta eri yhtiöissä, Tiainen kertoo.

– Vaihdettuani työnantajaa perehdyin yrityksen tuotteisiin sijoittamalla itse niihin.

Tiaisen huonoin sijoitus ajoittui IT-kuplan aikaan TJ Groupiin. Virhesijoitus oli toisaalta hyvä opetus siitä, mitä tarkoitetaan osakesijoittamisen riskeillä.

Tekemällä oppii

Tiainen liittyi Pirkanmaan osakesäästäjiin toistakymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen hän on toiminut yhdistyksessä aktiivisesti eri tehtävissä.

Uudet työtehtävät ovat painottuneet entistä enemmän sijoittamiseen. Siirtyminen eQ Pankin palvelukseen avasi taas uudenlaisen sijoitusmaailman. Markkinoille ovat tulleet muun muassa ETF:t, indeksiobligaatiot, warrantit.

– Koska nämä tuotteet olivat minulle vieraita, niin voidakseni myydä niitä asiakkaille päätin hankkia niitä omaan salkkuuni, Tianen toteaa.

– Kun itse omistaa jotain sijoitusinstrumenttia, oppii sen tuntemaan huomattavasti paremmin kuin esitteitä lukemalla.

Tiainen on ostanut esimerkiksi Venäjän, Intian ja Euroopan ETF:iä samanaikaisesti vastaavien rahastojen kanssa. Näin hän voi konkreettisesti vertailla niiden kehitystä keskenään.

Osakesalkkuja Tiaisella on kolme: yksi on niin sanottu pitkä Suomi-salkku, toinen on aktiivisalkku ja kolmas kilpasalkku.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit