Sijoittaja kertoo: Tuomo Katajamäki on sijoittanut 1970-luvulta asti

28.07.2011

Porin Osakesäästäjien puheenjohtaja Tuomo Katajamäki aloitti sijoittamisen 35 vuotta sitten. Tuolloin käytännössä vain talletukset ja valtion obligaatiot olivat tavallisen säästäjän työkaluja. Osakesijoitukset olivat harvojen herkkua.

– Säästötili oli ensimmäinen sijoitusmuotoni, Katajamäki kertoo.

– Säästökirjalle kerättiin syntymäpäivälahjarahoja ja kesätyöstä saatuja palkkoja.

Katajamäen kiinnostus osakkeisiin virisi 1970-luvun lopulla silloisen oppikoulun innoittamana. Hän alkoi seurata satunnaisesti osakekursseja sanomalehdestä. Muutamia talousartikkeleita lukuun ottamatta osakesijoittamisesta oli vaikea saada tietoa. Kiinnostusta oli, mutta osaamista puuttui.

– Suomen Trikoon ja Sokerin osakkeiden kurssit olivat yhden markan hintaluokassa ja sen takia ne tuntuivat erityisen ”halvoilta” sijoituskohteilta, Katajamäki muistelee.

Sijoitusneuvontaa ei Suomessa ollut tarjolla. Pankit suosittelivat omien osakkeiden lisäksi ostamaan lähinnä metsäteollisuutta. Perusteluja suosituksille ei juuri annettu.

Harjoittelua lakioppaan avulla

– Kävin pankeissakin kysymässä osakesijoittamisesta, mutta pankkien osaaminen oli hyvin rajoittunutta. Ensimmäisiä osaketoimeksiantojani harjoittelin kotona kirjahyllystä löytyneen lakioppaan avulla.

Suhtautuminen sijoittamiseen muuttui 1980-luvulla. Tiukasti säädellyt ja lähes suljetut rahoitusmarkkinat avattiin. Osakemarkkinatkin huomattiin yhtenä mahdollisuutena tehdä voittoja.

Sijoittamisesta tuli liikemiesten pelikenttä. Keinottelukin sai hyväksyttäviä piirteitä lehdistön kertoessa liikepankkien suurista sijoitusoperaatioista.

– 1980-luvulla osakemarkkinoilla vallitsi mentaliteetti, jossa voitontavoitteluun liittyivät vain ostaminen ja myyminen, Katajamäki sanoo.

– Silloinkaan opastusta osakemaailmaan koukeroihin ei ollut riittävästi saatavana. Ahneus ja pelinhimo veivät markkinoilla voiton.

Kiinteistö- ja pörssikupla puhkesi 1990-luvun alussa. Riskit realisoituivat monella tasolla. Tässä vaiheessa osakesijoittamisesta ei puhuttu enää positiiviseen sävyyn.

Kilpailuetu syynissä

Katajamäki sijoittaa pitkällä tähtäimellä. Viidellä lapsellakin on jokaisella oma osakesalkku. Salkkuihin kelpaavat vain sellaiset yhtiöt, joilla on kansainvälistä toimintaa ja kestävä kilpailuetu.

– Salkussani on useita konepajayhtiöitä, muun muassa Atlas Copcoa, Metsoa ja Outotecia, Katajamäki kertoo.

Vähitellen osakesijoittamisesta on tullut jokamiehenoikeus. Katajamäki kiittelee erityisesti Osakesäästäjien Keskusliittoa asiallisesta sijoitustiedon jakamisesta.

– Olen itsekin välttänyt monta sudenkuoppaa osallistumalla Osakesäästäjien toimintaan.

Katajamäki peräänkuuluttaa ”järkevää ja pitäjänteistä” veropolitiikkaa. Markkinoilla täytyy olla oikeudenmukaiset säännöt. Näihin voidaan ainakin vielä kansallisesti vaikuttaa.

Nyt kuitenkin osakesijoittajan jo ennestään korkeaa veroastetta ollaan korottamassa. Samoin uutta Arvopaperimarkkinalakia sorvataan lähinnä kansainvälisten ja institutionaalisten sijoittajien toiveiden mukaiseksi.

– Osakesäästäminen on pitkäjänteistä toimintaa ja se edellyttää kilpailukykyisiä reunaehtoja verrattuna muihin sijoituskohteisiin. Meidän pitää huolehtia, että sijoittaminen on jokamiehenoikeus jatkossakin.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit