Sijoittaja kertoo: Stefan Wallinin ensimmäiset sijoitukset teki äiti

25.08.2011

Puolustusministeri Stefan Wallin (rkp) oli 14-vuotias, kun hänen isänsä menehtyi vuonna 1981. Wallinin äiti sijoitti Stefan-pojan isältään perimiä rahoja osakkeisiin.

– Aloin seurata kursseja, ja laajemminkin mitä yritysmaailmassa tapahtui, koska tapahtumilla oli vaikutusta kursseihin, Wallin muistelee.

Wallinin ensimmäiset osakeomistukset olivat SYP:n ja KOP:n osakkeita. Osakepottia kasvatettiin 1980-luvulla aina kun pörssissä oli uusi osakeanti.

Pankkiosakkeet olivat miellyttävä sijoituskohde, sillä niistä sai hyvät osinkotuotot.

– Suomalaiset pankit maksoivat kivasti osinkoja 1980-luvulla ennen lamaa. Sain muistaakseni toista tuhatta markkaa osinkoa joka vuosi.

Wallin möi osakkeet 1980-luvun lopussa, hieman ennen lamaa.

– Sain kohtuullisen myyntivoiton, joka tuli tarpeeseen kun olin juuri silloin aloittanut opiskelut Turussa.

Täysi-ikäisenä Wallin ryhtyi ostamaan itse osakkeita. Ensimmäiset osakkeet hän osti parikymppisenä. Kyseessä olivat Chips-yhtiön osakkeet.

Vaisto ja harkinta

Wallin kertoo toimivansa sijoittajana vaiston ja oman harkinnan mukaan.

– En konsultoi asiantuntijoita, lukuun ottamatta yhtä vanhaa kaveria, joka toimii omaisuudenhoitoalalla ja on itse pärjännyt sillä saralla erinomaisesti.

Wallin ei harrasta lainkaan lyhyttä osakekauppaa. Yleensä hän pitää osake- tai rahasto-omistuksensa vähintään kymmenen vuotta.

– Sijoitan ensisijaisesti pitkällä säteellä. En muista tehneeni yhtään alle viiden vuoden sijoitusta.

Mutta entäs sitten se kaikista kiperin asia osakesijoittamisessa? Milloin ministeri Wallinin mielestä on oikea aika myydä osakkeita?

– Pitää arvioida, milloin voitto on niin suuri hankintahintaan nähden, että ei enää harmita vaikka kurssi jatkaisi nousuaan myynnin jälkeen.

– Ja pitää vastaavasti ostaa, kun kurssi on niin alhainen, ettei sen jatkuva lasku tuota harmaita hiuksia, Wallin muistuttaa.

Wallin arvioi osakesalkkunsa olevan tällä haavaa noin 15 000 euron arvoinen. Salkussa on muun muassa Stockmannia, Sanomaa, Raisiota, Baswarea, Stora-Ensoa sekä FIM-rahastojen osuuksia.

Sonera kymmenkertaistui

Stefan Wallin on osakesijoittaja, koska hän omien sanojensa mukaan ”hakee varmaa kasvua ja jossain vaiheessa kohtuullista myyntivoittoa”. Joskus on tullut tosin takkiin.

– Hankin 1990-luvun lopussa Liinoksen osakkeita, jotka taisivat sitten mennä pakkasen puolelle. Muutama tonni miinusta niistä taisi tulla.

Mitä opit siitä?

– Että IT-kupla ei ollut mikään myytti.

Wallinin paras osakesijoitus on ollut Sonera. Osakkeiden arvo liki kymmenkertaistui parissa vuodessa.

– Ymmärsin myydä ajoissa, jopa hieman liian aikaisin. Opetus oli varmasti se, että IT-kuplassa oli muutakin kuin ilmaa. Siellä oli myös mahdollisuuksia.

Osakemarkkinoiden epävarmuus on saanut Wallinin varovaiseksi. Wallinin mukaan tällä hetkellä hyvän osakesijoituskohteen löytyminen riippuu erittäin paljon alasta ja yrityksestä.

– Euroopan talousnäkymät tuovat paljon epävarmuutta, joka himmentää kokonaiskuvaa. Kyttään. Todennäköisesti en tee lähiaikoina mitään muutoksia salkkuuni.

Wallinin äiti sijoitti aikanaan poikansa perintörahoja osakkeisiin. Onko perinne jatkunut? Sijoittaako Stefan Wallin lastensa nimissä?

– En pörssiin.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit