Sijoittaja kertoo: Jari Koskinen sijoittaa fiilispohjalta

29.09.2011

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok) kiinnostui talousasioista jo lukiossa. Ensimmäiset osakkeensa hän osti kesätyörahoilla vuonna 1979.

– Sain ensimmäisen maatilamme ulkopuolisen työpaikan Hauhon osuuspankista, Koskinen muistelee.

– Palkkarahoilla ostin kymmenen KOPin ja kymmenen Keskon osaketta. Oli salkussa jokin kolmaskin yhtiö, mutta sitä en enää muista.

KOPin osakkeet ovat yhä tallella ministerin salkussa Nordean osakkeiksi vaihtuneina. Keskon osakkeet Koskinen myöhemmin myi, kun hän tarvitsi rahaa auton ostoon.

– Olisi kannattanut pitää osakkeet ja ottaa auton ostoon isompi laina, Koskinen sanoo.

Pahoja virheitä ei Koskinen ole sijoituksissaan tehnyt. Parhaaksi sijoituksekseen hän mainitsee terveydenhuollon tekonologiaan keskittyneen Instrumentarium, jonka amerikkalainen General Electric osti vuonna 2003 muhkealla preemiolla. Myyntivoitto oli euroissa pieni, mutta prosentuaalisesti suuri.

Varovaisesti
ja hajauttaen

Koskinen kuvailee itseään varovaiseksi ja riskiä karttavaksi sijoittajaksi. Tärkeitä sijoitusperiaatteita ovat pitkäjänteisyys ja omaisuuden hajauttaminen.

Osakesijoittamista hän pitää mukavana harrastuksena, jonka tarkoitus ei ole päämäärätietoinen varallisuuden kasvattaminen.

– Sijoitussalkusta ei kannata puhua, Koskinen sanoo.

– Salkun arvo on tällä hetkellä noin 15 000 euroa. Salkku koostuu yli kymmenen yhtiön osakkeista ja yhdestä rahastosta.

Osakesalkusta löytyy muun muassa Pohjola Pankkia, YIT:tä, Tietoa, Huhtamäkeä, Talvivaaraa, Outokumpua ja Wulffia. Koskinen on sijoittanut myös Venäjä-rahastoon ja muutamaan listaamattomaan yhtiöön kuten mediayhtiö Aina Groupiin. Hänellä on myös yksi Jokeri Hockeyn osake.

Osakesalkun lisäksi Koskinen omistaa metsää ja pari asunto-osaketta. Ne ovat pikemminkin käyttöomaisuutta kuin finanssisijoituksia.

– Metsää voisin ostaa lisää, jos lähialueilta sopivia tiloja löytyy, Koskinen sanoo.

Osakesijoitukset Koskinen tekee ”fiilispohjalta”. Tärkeää on yrityksen kyky maksaa osinkoja ja tulevaisuudennäkymät. Ostopäätöksiin vaikuttavat myös tekninen analyysi sekä oman pankin suositukset.

– Asiantuntijan neuvot ovat olleet ihan hyviä, Koskinen sanoo.

– Tekniseen analyysiin olen tutustunut uteliaisuudesta.

Ostot
harkinnassa

Koskinen korostaa, että vastuu sijoituspäätöksistä on aina sijoittajalla itsellään, vaikka hän pankin neuvoja kuuntelisikin. Pörssikurssien liikkeitä ministeri vertaa sään ennustamiseen: jotakin voi ennakoida, mutta yllätyksiäkin tulee.

Ajankohtaista markkinatilannetta Koskinen ei halua arvioida millään tavoin.

– Arvioita voivat antaa oikeat ammattilaiset. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Nyt osakeostoja voisi harkita pienillä summilla.

Koskinen harmittelee, että edellisen hallituksen ohjelmassa ollut lupaus pienten osinkojen verovapaudesta ei toteutunut. Se olisi edistänyt kansankapitalismia ja suosinut kotimaista omistajuutta. Nyt osakesijoittaminen mielletään yhä rikkaiden harrastukseksi, mitä se ei ministerin mielestä ole.

Hallituksen ministereistä juuri kenelläkään ei ole merkittäviä osakesijoituksia. Miksi?

– En osaa sanoa siihen yhtään mitään. Jokainen päättää omista raha-asioistaan, Koskinen vastaa.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit