Sijoittaja kertoo: Tom Lindström sai sijoituskipinän jo äidinmaidossa

08.12.2011

Sijoitus- ja konsulttiyhtiö Cardia Investin toimitusjohtaja Tom Lindströmin elämään on aina kuulunut sijoittaminen Kim-isän työn vuoksi .

– Leikin jo lapsena sijoittamista, vaikka en luultavasti tarkalleen edes tiennyt, mistä oikeastaan oli kyse, Tom Lindström kertoo.

– Ilmeisesti olen saanut kiinnostuksen sijoittamiseen äidinmaidon mukana.

Ensimmäiset sijoituksensa Tom Lindström teki 15-vuotiaana Hartwallin ja Koneen osakkeisiin. Molemmat sijoitukset osoittautuivat tuottavaksi.

– Rahoitin osittain ensimmäisen asuntoni myymällä Koneen osakkeet. Jälkeenpäin katsottuna se oli suuri virhe, koska Koneen kurssi on monikymmenkertaistunut sen jälkeen.

Tom Lindström etsii hyviä yhtiöitä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet unohduksiin, ja ovat siksi aliarvostettuja. Tällainen sijoitusfilosofia vaatii kärsivällisyyttä, koska arvostuksen korjaantuminen voi kestää vuosia.

Arvosijoittajalle tärkeitä sijoituskriteerejä ovat osinkotuotto ja vahva kassavirta. Kasvukin on toivottavaa, mutta käytännössä sijoittajat ovat usein valmiita maksamaan kasvusta liikaa.

Lindström omistaa 30-40 pörssiyhtiön osakkeita. Lisäksi salkussa on muutamia noteeraamattomia osakkeita.

– Sijoitan kaikki varat, joita en tarvitse päivittäiseen elämiseen, Lindström sanoo.

– Sijoittaminen on minulle elämäntapa, enkä tavoittele sijoituksillani mitään erityistä. Varat tuovat vapautta ja turvaa pahan päivän varalle.

Pohjola kärjessä

Tom Lindströmin pitää parhaana sijoituksenaan vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeiden ostamista vuosituhannen vaiheessa. Pohjola oli juuri myynyt suuren erän Nokian osakkeita, ja Nokia-myynnin arvo oli melko lähellä koko yhtiön markkina-arvoa. Likvidien varojen puutteessa Lindström päätyi ensimmäistä kertaa lainaamaan rahaa ostaakseen osakkeita.

– Kahden vuoden aikana sain enemmän osinkoja kuin mitä maksoin osakkeista, Lindström muistelee.

– Osingoilla maksoin pois lainan ja silti minulle jäi Pohjolan osakkeet. Tämä todisti jälleen kerran, etteivät markkinat aina osaa laskea yhteen, että yksi plus yksi on noin kaksi.

Vuosituhannen vaihteeseen ajoittuu myös yksi voitollinen sijoitus, joka on harmittanut Lindströmiä. Hän myi merkittävän osan Soneran osakkeistaan noin 90 euron keskikurssilla, koska hän ei ollut enää pitkiin aikoihin ymmärtänyt osakkeen hinnoittelua.

– Myyntipäätökseni kyseenalaistettiin ja ihmeteltiin, tiesinkö mitä olin tekemässä. Ajattelin, että maailma on täynnä minua viisaampia, jotka tiesivät mistä puhuivat. Myin vähemmän osakkeita kuin mitä olin suunnitellut, ja vähän tämän jälkeen Soneran kurssi romahti.

– Tämä muistutti siitä, että kannattaa myydä siinä vaiheessa kun ei enää ymmärrä hinnoittelua, koska tällöin riskien arvioiminenkin on mahdotonta.

Markkinatilanne kutkuttaa

Maailmantalouden tila on huolestuttava, mutta Lindström ei näe syytä paniikkiin. Hän pitää inflaatiota todennäköisimpänä ja helpoimpana tapa päästä eroon velkaongelmista, vaikka sekään ei ole ongelmatonta.

– Mielestäni markkinatilanne on kutkuttavan mielenkiintoinen. Tulevaisuudessa vielä ihmetellään miten osakkeilla saatettiin käydä kauppaa näin halvalla, Lindström sanoo.

Osakkeiden nykyinen hintataso vaatisi, että yhtiöiden tulokset romahtaisivat ja että ne olisivat vuosia tappiollisia. Tällaista skenaariota Lindström pitää epätodennäköisenä. Toistaiseksi yhtiöt tekevät hyviä tuloksia, vaikka tulokset todennäköisesti laskevat.

– Parhaillaan on menossa vallan ja varallisuuden uusjako, Lindström uskoo.

Kiinalla on nyt erinomainen tilaisuus hankkia teknologiaa ja tietotaitoa ostamalla halvalla länsimaisia yrityksiä. Tämä nopeuttaisi maailmantalouden painopisteen siirtymistä kohti Aasiaa.

– Länsimaiset yhtiöt eivät kuitenkaan ole tuhoon tuomittuja. Ne ovat globaaleja pelureita, jotka hyötyvät esimerkiksi Kiinan uudesta noususta.

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit