Panostetaan rohkeasti kasvuun

13.03.2012


Hallitus kokoontuu kehysriiheen pohtimaan leikkauksia ja veronkorotuksia. Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä. Valtio velkaantuu ja väestö ikääntyy. Leikkaukset ja veronkorotukset eivät kuitenkaan luo kasvua tai uusia työpaikkoja. Päättäjiltä vaaditaan rohkeutta ja viisautta investoida tulevaisuuteen. Tarvitaan kasvupanostuksia.

Stadighin työryhmä luovutti mietintönsä ministeri Häkämiehelle 13.3. Työryhmän esitys sisältää 20 suositusta. Julkistustilaisuudessa Kari Stadigh varoitti poliitikkoja liiallisesta rusinoiden poimimisesta, ei riitä että valitaan yksi toimenpide-ehdotus toteutettavaksi. Täytyy toteuttaa useita. Päättämisen tuskaa hän toivoi helpottavan sen, että osa ehdotuksista on määräaikaisia.

Julkistustilaisuudessa ministeri Häkämies nosti esiin eräitä suosituksia, joita hän lupasi pyrkiä edistämään. Yksi näistä on pitkään esillä ollut pienten pörssiosinkojen verottomuus saajalle. Tämä kannustin koskettaisi kaikkia 820 000 suomalaista, jotka jo sijoittavat suoraan osakkeisiin. Ehdotuksen tavoite on kuitenkin saada uudet sijoittajat innostumaan, jotta pankkitileillä odottavat lähes 80 miljardia euroa saataisiin osin liikkeelle. Lisäksi kannustin voisi ohjata rahastojen kautta ulkomaille ohjautuvaa kotitalouksien rahaa takaisin kotimaisiin yrityksiin.

Sekä Häkämies että samana päivänä Kauppalehden sivuilla valtiovarainministeri Urpilainen pitivät tärkeänä bisnesenkelikannustinta. Suomessa syntyy uusia yrityksiä yhtä paljon kuin muualla maailmassa. Mutta suomalaiset yritykset eivät kasva. Bisnesenkelikannustimen tavoite olisi saada ulkopuoliset vähemmistösijoittajat tekemään riskisijoituksia listaamattomiin pk-yrityksiin kasvun mahdollistamiseksi.

Häkämies nosti esille myös valtio-omisteisten yritysten listaamisen. Stadigh esitti tätä yhtenä mahdollisuutena kasvupanostusten rahoittamiseen. Kotitaloudet olisivat varmasti kiinnostuneita sijoittamaan valtion salkussa oleviin yrityksiin. Listausmarkkinoilla on muuten ollut kovin hiljaista. Valtio-omistajan aktiivisuus olisi varmasti tervetullutta. Työryhmällä on listauskynnyksen poistamiseen myös toinen lääke: muutetaan monenkeskisellä markkinapaikalla (First North) olevien yhtiöiden osinkoverokohtelu samaksi kuin listaamattomilla yhtiöillä. Tämä kannustin voisi herättää kyseisen kevyemmin säännellyn, tällä hetkellä vain kolmen yhtiön, markkinapaikan eloon. Jopa 60.000 euroon saakka verottomat osingot houkuttelisivat varmasti myös sijoittajia. Toivottavasti tähän ehdotukseen tartutaan.

Teksti: Sari Lounasmeri
Julkaistu: 13.3.2012

Jaa artikkeli

Kommentit