Osallistuako osakeantiin

26.03.2012


Sijoittajaa hemmotellaan useilla osakeanneilla. Moni pohdiskelee, pitäisikö lähteä mukaan. Tärkeätä on muistaa myös oma tilanne, onko vapaita ”kärsivällisiä” rahavaroja sijoitettavaksi ja miltä salkku näyttää.

Käytännössä moni meistä on edelleen liikkeellä osta ja pidä – strategialla, joten ostokset jäävät helposti pitkäaikaisiksi. Jos tavoitteena on samalla hyvin hajautettu salkku, kannattaa aina sijoitushetkellä katsoa salkkua ja miettiä sen koostumusta. Onko kyseinen osake kenties jo ylipainossa?

Antia miettiessä on hyvä katsoa, mihin yhtiö rahat käyttää – menevätkö ne esimerkiksi vanhojen velkojen maksuun vai kerätäänkö rahaa uutta investointia eli mahdollista tulevaa kasvua varten. Suurten järjestelyjen kyseessä ollessa valistunut sijoittaja pohtii toki myös, kuinka yritys tulee muuttumaan. Pörssisäätiön kannalta mielenkiintoista on mm. se, pysyykö yhtiön pääkonttori edelleen Suomessa.

Componenta ilmoitti viime viikolla osakeannista. Osakeannin tarkoituksena on yhtiön tiedotteen mukaan taseen ja rahoitusaseman vahvistaminen. Merkintähinta osakeannissa on 3,20 euroa/osake. Tässä annissa osakkeenomistajilla ei ole merkintäetuoikeutta. Uusien osakkeiden merkintä päättyy viimeistään tänään, 26.3. klo 16.

Outokummun osakkeenomistajat miettivät, osallistuako merkintäoikeusantiin. Yhtiö rahoittaa annilla suurta yritysjärjestelyä. Jokaista osaketta kohti on saanut merkintäoikeuden, jolla voi merkitä seitsemän uutta osaketta 0,79 euron kappalehintaan. Anti päättyy 4.4. klo 20. Merkintäoikeuksia voi myös ostaa tai myydä keskiviikkoon eli 28.3. mennessä. Jotain kannattaa siis ehdottomasti tehdä, muuten merkintäoikeudet raukeavat arvottomina.

Vero2012-tapahtumassa moni kyseli neuvoa. Kysyin eräältä rouvalta vastakysymyksen: kuinka paljon hänellä on kyseistä osaketta salkussa. Aivan liikaa, rouva sanoi, oikeastaan hän ei haluaisi omistaa tätä yhtiötä ollenkaan vaan mielessä olisi eräs toinen parempi ostos. Eiköhän vastaus ole sitten selvä. Toisaalta moni meistä suhtautuu asiaan aika mustavalkoisesti, merkitäkö vai eikö. Aina voi myydä osan merkintäoikeuksista ja käyttää vain osan itse uusien osakkeiden merkitsemiseen.

Uusi ilmiö Suomessa on koko henkilöstön sitouttaminen osakkein. Nyt Marimekko on ilmoittanut henkilöstölle suunnatusta osakeannista. Aikaisemmin Konecranes ja Cramo ilmoittivat henkilöstön osakeohjelmista. Pörssisäätiön näkökulmasta on hienoa, jos tämä tarjoaa kyseisten yhtiöiden työntekijöille kevyen väylän osakesäästämisen maailmaan. Pitkällä tähtäimellä ei tietenkään ole hyvää riskinhajautusta sijoittaa vain oman työpaikan osakkeisiin – jos yhtiölle käy huonosti käy työntekijäomistajalle tosi huonosti. Mutta ehtiihän sitä hajauttaa, kun on ensin päässyt alkuun.

Keväiset annit ovat hyvä merkki. Vaikka listautumisten puute harmittaa, toimivat markkinat kuitenkin. Pörssi ei ole kuollut. Yhtiöt hakevat oman pääoman ehtoista rahoitusta sijoittajilta.

Julkaistu 26.3.2012

Aiemmin blogissa:
Sijoittajalle kannusteita kehysriihestä
Panostetaan rohkeasti kasvuun

Jaa artikkeli

Kommentit