Kotitalousomistajien määrän kasvu pysähtyi

08.04.2012


Osakkeita suoraan omistavien suomalaisten yksityishenkilöiden määrä on noin 820 000 henkilöä. Luku on viime vuosina tasaisesti kasvanut, mutta vaikuttaa nyt kuitenkin saavuttaneen lakipisteen, ainakin hetkeksi.

Pörssisäätiön kotitalousomistajien määrän seuranta alkaa vuodesta 1995, jolloin omistajia oli alle puoli miljoonaa. Vuoden 1998 loppuun mennessä heidän määränsä oli kasvanut räjähdysmäisesti yli 50 prosenttia ollen jo noin 750 000. IT-yhtiöiden listautumiset houkuttivat kansan sijoittamaan. Yksi näistä 90-luvun lopulla aloittaneista sijoittajista on Samuli Knüpfer, joka kertoo oman tarinansa Sijoittaja kertoo -haastattelussa.

Kotitalousomistajien määrä oli alimmillaan tällä vuosituhannella vuonna 2007, jonka lopussa noin 700 000 henkilöä omisti suoraan osakkeita. Selvästi osa yksityissijoittajista irrottautui osakemarkkinoilta juuri oikeaan aikaan. Minäkin myin pääosan salkustani onnekkaasti juuri syksyllä 2007 – jälkiviisaana voi todeta, että olisi kannattanut tyhjentää kaikki. Omistajien määrä kasvoi erityisesti kurssien ollessa pohjalla vuonna 2009. Jälleen viisaaseen aikaan.

Hiljalleen osakesijoittamisesta on tulossa tavallinen osa suomalaista elämää. Uskon, että henkilöstöantien myötä yhä useammasta tulee paitsi työntekijä myös omistaja. Tämä on suomalaiseen yhteiskuntaan tervetullut ilmiö. Kun omistajuus hajaantuu, tulee omistajien intresseistä myös yhteisiä. Ymmärrys lisääntyy.

Nyt kun omistajien määrä on tasaantunut, on hyvä hetki miettiä kannusteita. Kuinka määrä saataisiin jälleen kasvuun. Hallitus puuttui kehysriihessä pääomamarkkinoiden yhteen pullonkaulaan. Tämä ensimmäinen pullonkaula eli kynnys on ulkopuolisen sijoittajan saaminen omistajayrittäjän rinnalle yritykseen. Tätä päätettiin kannustaa mm. bisnesenkelikannustein. Toinen pullonkaula, listautumiskynnys, jäi kuitenkin lähes ilman toimenpiteitä. Yksi tärkeä listautumiseen vaikuttava tekijä on monipuolinen sijoittajakunta. Kotitalouksien sijoittamista kannustaisi pienten pörssiosinkojen verottomuus saajalle.

Lisää aiheesta Pörssisäätiön sivuilla:

Pörssisäätiön tilastot kotitalousomistajien määrästä ja kansanosakkeista pohjautuen Euroclearin tietoihin.

Lisää suosituksia kasvukannusteiksi Stadighin työryhmän raportista Pääomamarkkinat ja kasvu.

Pörssisäätiön analyysia kehysriihen päätöksistä aikaisemmassa blogissa.

Jaa artikkeli

Kommentit