HFT-kaupankäynti: Rikastu ilman riskiä

Ranskalainen pankkimies Jean-Pierre Pinatton haluaa eroon nopeatahtisesta koneellisesta HFT-osakekaupasta.

Investointipankki Oddo & Cien hallintoneuvoston puheenjohtaja Jean-Pierre Pinatton arvioi, että HFT-kaupasta korjaavat hyödyn ainoastaan HFT-treidaajat. He ovat todellisia ammattilaisia, jotka ovat löytäneet tavan ansaita rahaa riskittömästi investoijien kustannuksella – laittamatta omia rahojaan peliin.

– HFT-kauppa on moderni tapa tehdä laitonta ja kiellettyä front running -kauppaa, jossa meklari ostaa asiakkaansa toimeksiannon mukaisia osakkeita ja myy ne saman tien voitolla asiakkaalleen, Pinatton kärjistää.

– HFT on juuri sitä samaa – tosin algoritmeillä sekunnin murto-osassa tehtynä.

Kun bisneksenä on olla todellista investoijaa nopeampi, kauppoja tehdään heidän kustannuksellaan, eikä kukaan tiedä mikä on todellinen hintataso hämäystarjousten tulviessa järjestelmässä.

– Myös eri kauppapaikkojen välistä hinnaneroa hyödyntävässä arbitraasikaupassa rikotaan sääntöä, jossa asiakkaan toimeksiannot pitää toteuttaa parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Pinattonin mielestä HFT-kaupalla ei tosiasiassa lisätä likviditeettiä, kun omistuksen kesto voi olla vain muutamia millisekunteja ja kaikki positiot suljetaan päivän päätteeksi.

– Eivät nämä ole sijoittamassa vaan pelaamassa peliä. Markkinatakaajan pitäisi laittaa omaa rahaansa pöydälle ja ottaa siinä riski.

Matemaatikkojen kilpa-ajot

Työkalun ja sen käyttäjän välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä, Pinatton muistuttaa. Myös Oddolla on algoritmisiä työkaluja, joilla tehostetaan koneellisesti asiakkaiden toimeksiantojen toteutusta. Niitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa HFT-kauppaan.

– Algoritmimme on tarkoitettu asiakkaan hyödyttämiseksi, Pinatton vakuuttaa.

Viime kädessä on kyse siitä, mikä tavoite ohjelman kirjoittaneella tiimillä on ollut.

– HFT-kaupankäynnissä käytettävien algoritmisten työkalujen laadinta on huippumatemaatikoista koostuvien tiimien keskinäistä tietokonepelaamista ja nopeuskilpailua – ei siinä ole mitään taloudellista järkeä.

Sama koskee kilpailua tietokoneiden ja -yhteyksien nopeudella. Niihin investoidaan järjettömiä resursseja ilman todellista kansantaloudellista hyötyä – vain jotta HFT-kauppiaat saisivat pelata pelejään.

– Kun normaalissa osakekaupassa pohditaan ja arvioidaan perusteellisesti sijoituskohteita, HFT-toimijat eivät edes ehdi tiedostaa, mitä osakkeita he ovat ostaneet ja myyneet muutaman millisekunnin aikana, Pinatton piruilee.

Kolikon pimeä puoli

Sen lisäksi, että HFT-treidaajat pyrkivät hyötymään trendeistä, jotkut myös pyrkivät luomaan omia trendejään laittomilla hämäystarjouksilla. Pinatton kertoo, että tämä on nähtävissä. Ilmiön hillitsemistä häiritsee se, että Euroopassa ei ole yhteistä sääntelyjärjestelmää, vaan kukin maa valvoo omia markkinoitaan.

– Osa manipuloinnista tehdään Pariisissa ja osa Lontoossa, jolloin paikalliset viranomaiset eivät näe koko kuviota. Se on viranomaisille äärimmäisen turhauttavaa.

Yhteinen valvontaviranomainen, joka kokoaisi kaikki Euroopassa tehtävät kaupat ja tarjoukset yhteen tietojärjestelmään, saisi luonnollisesti väärinkäyttäjät kiinni. Sellaisen rakentaminen tulisi Pinattonin mielestä kuitenkin äärettömän kalliiksi, eikä sitä ole sen vuoksi kukaan ehdottanutkaan.

– Monissa maissa viranomaiset tarkkailevat kaiken lisäksi vain toteutuneita kauppoja, eivätkä kiinnitä huomiota toteutumattomiin tarjouksiin. Hämäystarjoukset, häviävät näissä maissa tietokoneiden näytöiltä muutaman millisekunnin kuluttua.

Tehokkaita jarruja

HFT-kauppa syntyi pörssikaupan vapauttamisen sivutuotteena, kun pörssit alkoivat kilpailla nopeudella.

– Uusien nopeiden toimijoiden ilmaannuttua myös perinteisten kauppapaikkojen piti lähteä mukaan teknologiakilpaan, halusivat ne sitä tai eivät. Monien mielestä teknologiaan ja nopeuteen tehdyt jätti-investoinnit ovat hyödyttäneet vain HFT-kauppiaita.

Pinatton listaa keinoja HFT-kaupan hillitsemiseksi: Niitä olisivat pienimmän mahdollisen osto- ja myyntimäärän (tick size) kasvattaminen, millisekuntien vaihto sekunteihin sekä transaktiovero, joka todennäköisesti olisi tehokkain HFT-kaupan hillitsijä.

– Esimerkiksi euron suuruinen maksu järjestelmään syötetylle yksittäiselle toimeksiannolle ei tuntuisi normaalitahtisessa osakekaupassa, mutta vaikuttaisi tehokkaasti kauppiaaseen, joka tekee minuutissa satoja toimeksiantoja, joista vain harva johtaa todellisiin kauppoihin pienellä katteella, Pinatton pohtii.

– Ja nyt näyttäisi lopultakin siltä, että myös poliitikot alkavat ymmärtää nykytilanteen järjettömyyden ja tehdä tälle asialle jotain.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia

Jaa artikkeli

Kommentit