Suomi tarvitsee listautumisiaHyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen edellyttää kasvua. Uusia työpaikkoja luovien kasvuyritysten rahoittaminen on tärkeää. Pörssi on yksi rahoituskanava. Listautumisantien puute on hälyttävä ongelma, johon tulee puuttua. Tietämyksen lisääminen markkinapaikoista on ensimmäinen askel. Jatkossa tarvitaan myös muita toimia.

Markkinatoimijat ovat yhdistäneet voimansa tietämyksen lisäämiseksi. Listautujan käsikirjan kokoaminen on osa tätä ponnistusta. Suomessa toimii varsinaisen pörssin päälistan lisäksi kevyempi markkinapaikka, First North. Tämä markkinapaikka soveltuu erityisen hyvin pienemmille kasvuyrityksille. Se on kuitenkin ollut monelle tuntematon.

Tietämyksen lisääminen on tarpeen. Lisäksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. Yksi syy listautumiskynnykseen on osinkoverotus. Listaamattomien yhtiöiden omistajat voivat tiettyjen kriteerien täyttyessä saada kukin 60 000 euroa osinkoa maksamatta osinkoveroa. Pörssiyhtiöiden omistajat maksavat osinkoveroa ensimmäisestä eurosta alkaen. Yrittäjien kannustaminen on tärkeää. Verotus ei kuitenkaan saa muodostaa kynnystä. Olisi tärkeätä ulottaa listaamattomien yritysten edullisempi osinkoverokohtelu monenkeskiselle markkinapaikalle. Verottaja ei tässä juuri menetä, koska markkinapaikalla on vain kolme yhtiötä, joista yksi ei ole edes koskaan jakanut osinkoa. Kun pieni kasvuyritys harkitsee listautumista, on osinkoverotuksella merkitystä. Markkinapaikalla yritys kasvaa ja omistajakunta laajenee. Siirryttäessä päälistalle ei osinkoverotuksen merkitys ole yhtä keskeinen.

Kaikkein suurin listautumiseste ovat kuitenkin asenteet. Suomessa listautumisesta on tullut kummallinen peikko. Siinä missä ruotsalaiset nauttivat positiivisesta listautumiskierteestä, meillä henkinen kynnys on suuri. Uskon, että kun ensimmäiset onnistumiskokemukset saadaan, voi listautumisten lukko aueta. Meillä jokaisella on tärkeä rooli asennemuutoksen aikaansaamisessa. Suomessakin kannattaa listautua.

Aiheesta lisää
Tutustu Listautujan käsikirjan julkistustilaisuudessa 4.6.2012 pidettyihin esitelmiin

Jaa artikkeli

Kommentit