Päivitetty Osakesäästäjän huoneentaulu1. Arvioi liiketoimintaa, älä kursseja

Pitkällä aikavälillä osakkeen tuotto perustuu yrityksen kannattavuuteen ja kasvuun, mikä heijastuu osinkoina ja arvonnousuna. Lähes kaikille parhaan osaketuoton yhtiöille on ollut yhteistä keskimääräisiä pörssiyhtiöitä parempi kannattavuus ja kasvu. Liiketoiminnan ymmärtäminen estää myös tekemästä sitä virhettä, että myyt mustimpana päivänä pois perustaltaan hyvien ja terveiden yhtiöiden osakkeita.

2. Sijoita pitkäjänteisesti

Noudata ”osta ja pidä” -periaatetta, jos haluat nukkua yösi rauhassa myös kohu-uutisten ja kurssilaskujen aikaan. Lyhytaikaisen sijoituksen tuotto riippuu onnesta ja osaamisesta, ja pikavoittoihin tähtäävä aktiivinen kauppa on totista työtä. Pitkällä aikavälillä – jopa myrskyisällä 2000-luvulla – osakesijoitukset ovat tarjonneet kohtuullisen hyvän tuoton.

3. Tunne taloutesi kokonaistilanne

Osakesijoitus on vain yksi osa varallisuuttasi. Se, paljonko sinulla on tuloja, velkaa ja omaisuutta, vaikuttaa siihen, millaisia riskejä sinun kannattaa ottaa osakemarkkinoilla. Toimi niin, että jos jokin sijoitus aiheuttaa tappiota, koko taloutesi ei kärsi. Tällöin sinun ei myöskään ole koskaan pakko myydä osakkeitasi huonoon aikaan alihintaan, vaan voit myydä ne kurssien ollessa hyvällä tasolla. Osakesijoitusten lisäksi osa varoista kannattaa pitää muissa kohteissa: talletuksina, joukkolainoissa, korkorahastoissa tai esimerkiksi asuntosijoituksina. Näin voit varautua markkinariskiin.

4. Ota vain sopivasti riskiä

Mieti, oletko luonteeltasi riskejä sietävää vai karttavaa tyyppiä. Rahoja, joita ei ole varaa menettää lähivuosina, ei pidä sijoittaa osakkeisiin. Toisaalta, jos haluat parempaa tuottoa kuin valtion obligaatioista voit saada, sinun on otettava riskiä. Hallitulla riskinotolla voit parantaa sijoitusten tuottoa. Suurten riskien kohteisiin on sen sijaan viisasta sijoittaa korkeintaan sen verran kuin voi menettää. Sijoittaminen lainavaroilla lisää riskiä vielä entisestään.

5. Muista likviditeetti

Kiinnitä huomiota siihen, miten nopeasti voit muuttaa sijoituksesi rahaksi. Asunnoista ja kiinteistöistä rahojen irrottaminen voi viedä kuukausia. Osakkeista voit sen sijaan saada nopeasti käteistä, mutta varsinkin pakkotilanteessa joudut todennäköisesti tinkimään hinnasta. Jos tiedät, että voit tarvita säästösi nopeasti muuhun käyttöön, pidä ne tilillä pankissa.

6. Ota huomioon osakkeen suhdanneherkkyys

Joillakin aloilla osakkeiden arvo heilahtelee talouden suhdanteiden myötä vähemmän kuin toisilla. Sen vuoksi niiden muuttaminen rahaksi on suhteellisen turvallista milloin hyvänsä. Suhdanneherkkiä aloja, joiden osakkeiden arvo heittelee voimakkaasti, ovat suomalaisille tutut metsä-, metalli- ja kaivosteollisuus. Suhdanteista riippumattomampia aloja ovat esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ympäristöpalvelut ja lääketeollisuus.

Osakekurssien heilahtelu tarjoaa toisaalta mahdollisuuksia sijoittajille. Helsingin pörssissä hintoja heiluttavat suhdanneherkkä suomalainen perusteollisuus ja sijainti Euroopan laidalla. Sen vuoksi täältä voi ajoittain saada laatuosakkeita todella edulliseen hintaan.

7. Hajauta hankintasi ajallisesti

Perinteisesti osakkeita on kannattanut ostaa synkkänä aikana ja myydä ne auringon jälleen paistaessa. Ostojen ja myyntien oikea ajoittaminen – eli nousun ja laskun käännekohtien ennustaminen – on kuitenkin erittäin vaikeaa. Säännöllisillä, esimerkiksi kuukausittaisilla ostoilla, vältät riskin, että sijoitat vain korkeaan hintaan. Näin vähennät ajoituksen merkitystä itsellesi.

Ostaessasi ja myydessäsi ota huomioon myös kaupankäyntikulujen ja verojen vaikutus toimenpiteen kannattavuuteen.

8. Hajauta osakesalkkusi

Sijoita vähintään kymmeneen yhtiöön, jotka ovat eri toimialoilta. Näin vähennät yksittäisiin yhtiöihin ja toimialoihin liittyvää riskiä, kun hyvät sijoitukset tasoittavat heikkoja. Pelkästään yhteen osakkeeseen sijoittaminen on arpapeliä. Tarkkaile kuitenkin kulujasi: jos toimit pienellä pääomalla, sinun kannattaa sijoittaa rahastoihin.

9. Vältä kriisialoja ja -yhtiöitä

Kriisitoimialoilta kannattaa vetäytyä ajoissa, ja esimerkiksi Nokian kaltaisia kriisiytyneitä ja käännettä odottavia yhtiöitä kannattaa pitää salkussa korkeintaan mausteeksi.

Laatuyhtiöistä voit sen sijaan maksaa jopa pientä ylihintaa, sillä jos markkinat eivät ole ylikuumentuneet, laatuyhtiön kasvava voitto maksaa ylihinnan takaisin jo 2–3 vuodessa.

10. Muista myös osakerahastot

Rahastot sopivat niille sijoittajille joilla ei ole aikaa tai taitoa seurata itse sijoituskohteita ja markkinoiden tapahtumia. Ne sopivat myös pienehköihin sijoituksiin.

Sijoitusrahaston päävahvuus on valmis hajautus. Katso kuitenkin myös rahaston kuluja: passiivisissa indeksirahastoissa kulut ovat pienemmät kuin aktiivisissa salkunhoitajan ylläpitämissä rahastoissa. Kannattaa myös muistaa, että kaikki salkunhoitaja-ammattilaiset eivät voi olla markkinoita parempia, sillä he muodostavat markkinat.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia

Osakesäästäjän huoneentaulun päivitti Balance Consultingin pääanalyytikko ja Kauppalehden blogisti Henri Elo.

Lue lisää
Päivitimme huoneentaulun: Mikä muuttui viidessä vuodessa?

Jaa artikkeli

Kommentit