Sijoittaja kertoo: Tuottoa ja turvaa

13.08.2012

Talousvalmentaja ja juontaja Kirsi Salolla on kokemusta sekä osakkeiden päiväkaupasta että pitkän tähtäimen sijoittamisesta.

 

Nordnetin talousvalmentajana työskentelevälle Kirsi Salolle talousmaailma on tullut tutuksi myös Nelosen uutisten taloustoimittajana, Suomen Pankin tutkijana ja Interbankin optiomeklariassistenttina.

Parhaaksi sijoituksekseen hän mainitsee onnistuneet asuntokaupat, jotka poikivat myös oivan alkukassan osakkeille.

Salo osti silloisen poikaystävänsä kanssa kahden talon kiinteistön Kulosaaresta. Ei mennyt vuottakaan, kun naapurissa sijaitsevan Iranin suurlähetystön vuokrasopimus päättyi ja lähetystö tarvitsi kiireellisesti uudet tilat käyttöönsä.

– Omasta kodista ei tehnyt mieli luopua, joten hintapyyntömme oli todella kova. Yllätys olikin melkoinen, kun saimme lakimiehiltä kutsun sopimuspapereiden tekoon.

– Suhtauduimme koko kauppaan sen verran huumorilla, että lisäsimme asunnon hintaan vielä aidon persialaisen maton. Mattoa emme kuitenkaan koskaan saaneet, Salo naurahtaa.

Voittoja sahalaidasta

Ensimmäiset osakekauppansa Salo teki opiskeluaikana Helsingin kauppakorkeakoulussa. Ylioppilaskunta KY:n omistaman monialayhtiö Ekomenin osakkeet kävivät sittemmin arvottomiksi yhtiön konkurssin myötä.

Toden teolla sijoittamiseen Salo pääsi kiinni 90-luvun loppuvuosina, jolloin hän innostui osakkeiden päiväkaupasta. Ajan mentaliteettiin kuuluivat isot riskit ja pikavoitot.

– En ottanut sijoittamiseen pitkäaikaista näkemystä. Tavoitteena oli tulkita päivittäistä sahalaitaa ja yrittää napata siitä voitot. Myin onnistuneesti edestakaisin muun muassa Elcoteqin ja Hartwallin osakkeita. Sonera-kaupoissa taas menetin rahaa.

Kun sahalaita lopulta ei enää kääntynyt ylös ja it-kupla puhkesi, Salo päätti jättää osakekaupat ja sijoitti saamansa tuotot kiinteistöihin.

Katse makrotaloudessa

Talousasiat alkoivat kiinnostaa Saloa uudemman kerran vuonna 2011. Uutisotsikot huusivat entistä isommin talouden tilaa ja etenkin Euroopan velkakriisiä.

– Mietin, mikä olisi turvallinen paikka säästöille tilanteessa, jossa puhutaan jopa valtioiden vararikosta. Viimeisen vuoden aikana on ollut hyvin vaikeaa valita, mihin sijoittaa.

Salo on hajauttanut sijoituksensa kiinteistöihin, osakkeisiin ja pörssinoteerattuihin rahastoihin eli etf:iin.

Salkussa on ollut muun muassa kaksi käänteistä Euro-etf:ää ja yksi Emerging Markets -etf.

– Tein päätöksen sijoittaa käänteisiin etf:iin, koska näen maailmantalouden ja etenkin Euroopan ja pankkisektorin näkymät negatiivisina.

Toinen etf:istä seuraa käänteisesti eurooppalaisten osakkeiden ja toinen eurooppalaisten pankkien kurssikehitystä. Kun kurssit laskevat, etf:t nousevat.

Osakkeissa Salo painottaa isoja, ei-syklisiä yhtiöitä, joiden toiminta perustuu pitkiin asiakassuhteisiin, jolloin kaikkein dramaattisimmat käänteet olisivat toivottavasti vältettävissä.

– Etsin sijoittamisessa tasapainoa. Käänteiset etf:t suojaavat sijoituksiani mahdollista romahdusta vastaan, kun taas osakkeet ja kehittyville markkinoille sijoittava etf nousevat markkinoiden mukana.

– Kyseessä ei ole nollasummapeli. Kaikki sijoitukseni voivat nousta myös yhtä aikaa.

Makrotaustastaan johtuen Salo seuraa mielellään myös valuuttoja ja korkoja.

– Puolisen vuotta sitten uumoilin euron heikkenevän ja dollarin vahvistuvan, joten kehittyvien markkinoiden etf:ni on hankittu dollareissa. Nyt valintani olisi luultavasti öljyvaltio norjan kruunu.

– Tänä kesänä ostin myös ensimmäistä kertaa elämässäni Nokiaa, alle kahden euron hintaan – mutta vain sen verran, että naurattaa, jos kaikki menee, mainitsee Salo.

Salo kiteyttää sijoitusfilosofiansa omien säästöjen arvostukseen.

– Rahaan ei pitäisi suhtautua ylimalkaisesti. Sen eteen on tehty työtä ja maksettu veroja jopa monien sukupolvien ajan. Se, mitä on jäljellä, on ehkä vain murto-osa sen eteen tehdystä työstä. Siksi varoihin pitäisi suhtautua vakavasti ja etsiä niille paikka, jossa ne ovat turvassa ja mielellään vielä tuottavat. Varmin keino vaurastumiseen on sijoittaa pitkäjänteisesti kymmenien vuosien ajan ja pitää kulut pieninä.

Teksti: Soila Eräniemi

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit