Mitä lapsesi tietää taloudestaKoulu antaa elämään eväät. Talousosaaminen on yksi nykyihmisen välttämättömistä perustaidoista. Lähes jokainen meistä ottaa asuntolainan, säästää pahan päivän varalle sekä pohtii kuinka rahat riittävät kaikkiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Onko vaurastumisen tavoitteleminen ahneutta? Pitäisikö meidän unohtaa talouskasvu ja ryhtyä leppoistelemaan? Kuinka hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan? Mitä lapsille tulisi taloudesta opettaa, kenen ja mistä näkökulmasta? Näitä ja muita kysymyksiä pohdiskellaan elo-syyskuussa talousopettajille järjestettävissä koulutuksissa, joissa Pörssisäätiökin on mukana.

Aikaisemmissa koulutuksissa on keskusteltu siitä, voiko sijoittamiseen liittyvistä asioista puhua koulussa. Jotkut pitävät sijoittamista epäeettisenä keinotteluna. Minusta omaan tulevaisuuteen valmentaminen on vastuullista. Säästäminen ja sijoittaminen on osa elämää. Haluamme taata turvallisen elämän itsellemme ja lapsillemme. Suomessa olemme onnellisessa asemassa, kun yhteiskunta huolehtii koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Suuria taloudellisia päätöksiä tulee silti jokaisen polun varrelle. Ja omiin eläkepäiviin on viisasta varautua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Suomessa taloustietoa opettavat yleensä historian opettajat. He tekevät tärkeätä työtä. Talousasioita tulee integroida yhä enemmän myös muihin aineisiin, matematiikkaan nyt ainakin. Matematiikkaa opetetaan enemmän insinöörinäkökulmasta, vähemmän käytännönläheisemmästä talousnäkökulmasta.

Moni meistä haluaa säästää lapselle pesämunan. Antaa lahjaksi tai perinnöksi rahaa. Ystävällinen ajatus. Vielä hienompaa on, jos opetat lapselle kuinka se tehdään. Talousosaamisen edistäminen kuuluu meille kaikille. Opettajille, vanhemmille, mummeille, kummeille. Jutellaan rohkeasti rahasta. Kasvatetaan lapsistamme taloudellisesti vastuullisia aikuisia.

Jaa artikkeli

Kommentit