Sijoittaja kertoo: Opi perusasiat

10.09.2012

Osakesalkun kartuttamisen avulla voi oppia perustiedot yritysten toiminnasta, muistuttaa Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja Anne Berner.

Perheyritys Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja Anne Berner oppi jo pienestä pitäen, että yrittäjäperheessä ensimmäisenä tulee yritys, sitten perhe ja vasta kolmantena yksilö itse. Hänen perheessään mieluummin omistetaan kuin sijoitetaan.

– Suurin omaisuutemme on perheyrityksessä, jossa harjoitamme omistajaohjausta ja päätämme yrityksen tulevaisuudesta. Jos sijoitan johonkin pääomaa, haluan myös olla mukana päättämässä sen käytöstä.

Bernerille sijoittaminen pörssiosakkeisiin on ollut lähinnä kasvatuksellinen hanke, jolla seuraavaa sukupolvea on johdateltu ymmärtämään yritysten toimintaa ja talouselämän lakeja. Ensimmäiset pörssiosakkeet Berner hankki esikoispojalle tämän syntyessä 18 vuotta sitten.

– Olen lahjoittanut siitä asti säännöllisesti kolmelle pojalleni osakkeita. Tavoitteenani on ollut, että he oppisivat seuraamaan yrityksiä pitkäjänteisesti: miten niillä menee ja millaisia päätöksiä niissä tehdään ja miten se vaikuttaa minun omistukseni arvoon. Samalla olemme tietysti keränneet pojille pesämunaa itsenäistymisen varalle, Berner kertoo.

– Olen antanut pojille osakkeita syntymäpäivä-, rippi ja joululahjoina, vaikka toki ovat he muutakin saaneet. Kunkin salkku on omanlaisensa. Osingot olemme sijoittaneet uudestaan. Viime vuosina olemme jo miettineet sijoituskohteita yhdessä.

Berner sanoo itse sijoittavansa tiedotusvälineistä saatavaan tietoon tukeutuen jättäen numerojen vertailun vähemmälle. Taustatukea on toisaalta antanut poikien eno, joka on sijoitusammattilainen.

– Emme me ole olleet pelkästään ”osta ja pidä” -sijoittajia, sillä olemme myös myyneet, mikäli yrityksen johto, tavoite ja strategia eivät ole miellyttäneet.

Mitä jää viivan alle?

Pojat ovat vuosien varrella oppineet tarkkailemaan osakemarkkinoita ja perheessä on esimerkiksi seurattu Nokian alamäkeä suurella pettymyksellä.

– Nokiaa meillä on ollut alusta alkaen, jossakin vaiheessa sitä myytiin, ja ostettiin sitten taas uudelleen. Emme osanneet odottaa, että se kehittyisi näin huonosti.

Berner ei ole laskeskellut kokonaistuottoa, sillä välillä on ollut hyviä vuosia ja välillä huonoja.

– Jossakin välissä jo mietin, että olisiko nämä rahat kannattanut sijoittaa esimerkiksi vuokra-asuntoihin. Mutta ilman muuta tekisin saman uudelleen, jo pelkästään kasvatuksellisen hyödyn takia. Tärkeintä on käyttää tuotot viisaasti ja sijoittaa oikeisiin yrityksiin. Vaikka vanhin pojista on jo täysi-ikäinen, jatkamme tätä hanketta edelleen yhdessä eteenpäin siihen asti kuin hän haluaa, Berner kuvaa filosofiaansa sijoittaja-kasvattajana.

– Aivan samalla tavalla valmennamme kasvavaa sukupolvea perheyrityksen omistajiksi. Sillä omistajia heistä aikanaan tulee, halusivatpa he sitä tai eivät. Heidän ei välttämättä tarvitse työskennellä perheyrityksessä, mutta yrityksen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että he osaavat aikanaan antaa järkevää omistajaohjausta niille, jotka firmaa silloin johtavat.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia
Kuva: Meeri Utti / Kauppalehti

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit