Epäonnistumista etsimässäHarvoin toivoisi epäonnistuneensa. Ehkä pitäisi kuitenkin altistaa itsensä sille mahdollisuudelle. Ottaa riski. Tavoitellen onnistumista mutta uskaltaen ottaa riskin epäonnistumisesta. Siirtyä niin kauas pois omalta mukavuusalueeltaan, että saattaisi epäonnistua. Tai saattaisi saavuttaa jotain uutta, jotain suurempaa. Sijoittajana, yrittäjänä tai ihmisenä. Riskinottaminen on kasvun edellytys.

”Kertoisiko jokainen panelisti suurimmasta epäonnistumisestaan?”, kuului yleisökysymys marraskuun alun Ernst & Youngin Growth Forumissa. Startup-sarjayrittäjä Taneli Tikka kertoi nuorena yrittäjänä kokemastaan konkurssista. Kadehdittavan hieno epäonnistumistarina.

Samassa marraskuisessa tilaisuudessa käsiteltiin vertausta ”Ken kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa”. Pekka Seppänen nauratti yleisöä tulkitsemalla tätä kansanviisautta. Pitää asettaa tavoitteet tarpeeksi korkealle. Pitää kurkottaa kuuseen päästäkseen katajaan. Ei hullumpi selitys.

Eräs tuttu haluaa rekrytoida vain ihmisiä, jotka ovat epäonnistuneet. He tietävät kuinka käsitellä ongelmia. Meillä jokaisella pitäisi siis olla epäonnistumistarina. Ehkä silti tärkeintä on rohkeus tavoitella tähtiä ja kyky kiivetä ylös kuopista. Jokainen meistä epäonnistuu. Olennaista on kyky siirtyä eteenpäin. Kyky nähdä se jossain avautuva uusi ikkuna, kun ovi sulkeutuu. Taneli Tikka maksoi velkansa ja perusti seuraavan yrityksen.

”Seuraavaksi toivon sinulle epäonnistumista”, eräs ystävä totesi vuosi sitten. Epäonnistumista en kenellekään toivoisi, mutta rohkeutta ottaa riskejä. Tämä uskallus on tärkeää myös kansantalouden kannalta. Riskejä ottamalla voi onnistua suuresti. Tai vähintään löytää oman epäonnistumistarinansa.

Jaa artikkeli

Kommentit