Tuomas Enbuske: Rakkaudesta taiteeseen

18.02.2013

Pankkitilillä makuuttamisen sijasta rahat kannattaa sijoittaa osakkeisiin – tai sitten designhuonekaluihin ja grafiikkaan.

 

Toimittaja-juontaja Tuomas Enbuske alkoi muutama vuosi sitten sijoittaa osakkeisiin varoja, joita oli kertynyt kirstun pohjalle. Sijoittaminen tuntui järkevämmältä kuin rahan seisottaminen pankkitilillä.

–        Minulla ei ole osakesäästämisessäni mitään suunnitelmaa. En esimerkiksi säästä eläkepäiviä varten, Enbuske kuvaa sijoitusfilosofiaansa.

Hän jättää suosiolla sijoittamisen niiden hoidettavaksi, jotka sen osaavat.

–        Minä keskityn omiin töihini ja sijoittamisen asiantuntijat omiinsa. Tosin eivät hekään voi tulevaisuutta ennustaa.

Sen verran Enbuske on raamittanut omia näkemyksiään varojensa allokoimisesta, että hän on sopinut sijoitusten riskitasosta: arviolta noin 40 prosenttia hänen sijoituksistaan on turvallisissa ja 30 prosenttia lievästi riskialttiissa osakkeissa.

–        Turvalliset sijoitukseni on hajautettu niin hyvin kuin mahdollista. En edes tiedä, mitä osakkeita omistan, toteaa Enbuske.

Loput 30 prosenttia on hänen mukaansa erittäin riskialttiissa papereissa.

–        Nämä varat olen valmis sitten vaikka häviämään.

Designia huutokaupasta

–        Perheen suurin yksittäinen omaisuus on asunto, joka on jo pitkälti maksettu – sattumankaupalla, kuittaa Enbuske.

Hän sanoo onnistuneensa vaihtamaan asuntoa sopivaan aikaan ilman sen syvällisempää ymmärrystä asuntokaupoista. Sen sijaan kolmannen sijoituskohteensa – designhuonekalujen ja kotimaisen taidegrafiikan – kohdalla hän tunnustautuu asiantuntijaksi ja intohimoiseksi harrastajaksi.

–        Ostelen huonekaluja ja grafiikkaa huutokaupoista, ja yleensä tunnen esineen taustan ja arvon myyjää paremmin. Sen vuoksi olen pystynyt joskus tekemään todellisia löytöjäkin, Enbuske kuvaa harrastustaan.

Näiden sijoitusten motiivina on rakkaus muotoiluun ja taiteeseen.

Huonekalupuolella Enbuske on hankkinut toisen maailmansodan jälkeisiä klassikoita kotiin.

–        Klassikkotuoleilla on samalla myös sijoitusarvoa. Tyttäreni voi aikanaan joko sisustaa niillä kotinsa, tai jos hän ei niistä pidä, myydä ne edelleen. Kyllä hän niistä ainakin jotain saa.

Grafiikka ei ole niin kannattava sijoituskohde, mutta toisaalta teosten hintataso on Enbuksen mukaan järkevä esimerkiksi öljymaalauksiin verrattuna. Hänen suosikkitaiteilijoita ovat esimerkiksi Sam Vanni, Lars-Gunnar Nordström, ja nuoremmista Kuutti Lavosen ja Tapani Mikkosen kaltaiset taiteilijat.

–        Ostan taidetta huutokaupoista, gallerioista ja taiteilijoilta itseltään.

Entä mikä on huonoin ja paras tähänastisista sijoituksistasi?

–        Huonoin on tietysti auto.

Ehdottomasti parhaat sijoitukseni ovat Charles ja Ray Eamesin suunnittelemaa Lounge-tuolit, joista toinen on Herman Millerin tekemä USA-versio ja toinen Vitran Euroopan markkinoille valmistama.

–        Istuimena lähes yhtä mukava on Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli. Mainitsemisen arvoinen on myös Eero Aarnion katosta roikkuva Kuplatuoli. Siinä ei voi istua, mutta se on todella hyvän näköinen.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia

Kuva: Viena Kytöjoki/Lehtikuva Kuvitus: Sanna Turunen

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit