Pörssiosinkojen verotus kiristyy

22.03.2013


Hallitus päätti kehysriihessä kiristää osakesäästäjän verotusta ankarasti. Viesti arvopaperisäästämisen tärkeydestä ei tavoittanut päättäjiä. Harmittaa kovasti.

Olen eilen ja tänään saanut useita viestejä. Ei ihme, meitä suoraan osakkeisiin sijoittavia on yli 820 000. Tänä vuonna maksamme osingoista veroa 21 prosenttia. Ensi vuonna osinkovero nousee 30 prosenttiin. Jättimäinen nousu, joka koskee vain kotimaisia pörssiosakkeiden omistajia.

Tässä muutamia lainauksia saamistani viesteistä:
”Maan hallituksen eilinen päätös suosii kaikkea muuta paitsi ei pienomistajan suoraa osakeomistusta pörssiyhtiössä. Tietenkin tämä tietää hyviä päiviä niille jotka tarjoavat erilaisia ”verotehokkaita” rakenteita.”
”Listatun yrityksen osinkovero on jo rankaiseva luonteeltaan, kun sitä vertaa listaamattomaan.”
”Juuri nyt Talvivaara hakee rahoitusta. Kannattaako siihen enää osallistua? Ainakin tuntuu että osallistumisesta vain rangaistaan.”

Hyvää osinkoverouudistuksessa on se, että verotuksen rakenne selkiytyi. Huonoa se, että listautumiskynnys säilyy ja kasvaa. Jatkossa erityisesti varakkaiden listaamattomien yritysten ei kannata hakeutua pörssiin. Luonnollisesti surkeaa on myös se, että kotimaiset pörssisäästäjät maksavat yritysveron laskemisen. Kaikki yritykset hyötyvät, yksi omistajaryhmä maksaa.

Tänään harmittaa, maanantaina työ taas jatkuu. Arvopaperisäästäminen on edelleen tärkeää ja kotimaisia arvopaperimarkkinoita tarvitaan.

Jaa artikkeli

Kommentit