Vastarannan uimari

13.05.2013

Bisnesenkeli tarttuu kiinnostavaan liikeideaan: tämmöistä tarvitaan ja tätä ei vielä ole.

KTM, TkT Marika af  Enehjelmin työura käynnistyi 1990-lopussa yrityksiä analysoivana konsulttina BCG:llä, mistä hän siirtyi saksalaisen yksityissijoittajan palvelukseen ja myöhemmin pääomasijoittajaksi. Yhtiö, jossa hän työskenteli, hankki vähemmistöosuuksia pienistä pörssinoteeratuista yrityksistä.

– Toimimme pitkällä 5-10 vuoden tähtäimellä, ja vaikka emme pyrkineet määräävään asemaan, halusimme aktiivisesti vaikuttaa näiden yritysten kehittämiseen, af Enehjelm kuvaa.

– Hallituspaikoilla tai ilman, vaikutimme ennen kaikkea hyvillä ideoillamme. Jos on jotain sanottavaa, muut kyllä kuuntelevat.

Yrityksen toiminta oli euroopanlaajuista, ja af Enehjelm kiersi tekemässä yritysanalyysejä Suomea myöten. Myöhemmin vastaava työ jatkui pörssinoteeraamattomiin yrityksiin sijoittavassa pääomasijoitusyhtiössä. Kymmenen vuotta kestäneen kansainvälisen sijoitusuransa aikana hän ehti työskennellä Frankfurtin ohella myös Lontoossa ja analysoida perusteellisesti satoja yrityksiä.

– Teimme yrityksistä perusteellisia strategia- ja kilpailuanalyysejä, ja opin, että sijoittamisosaaminen ei ole mikään musta laatikko, johon vaaditaan jotain erityistä vainua ja nenää. Opin rakastamaan strategiatyötä ja liiketoimintasuunnitelmien tutkimista.

Konsultista yrittäjäksi

Lapsen syntymä 2,5 vuotta sitten sai af Enehjelmin palaamaan kotimaahan ja ryhtymään yrittäjäksi. Hän kertoo pyrkivänsä etabloitumaan bisnesenkelinä sijoittamalla osan sijoittajavuosinaan kartuttamastaan omaisuudesta listaamattomiin startup-yrityksiin.

–Tämä on todella erilaista aikaisempaan sijoittamiseeni verrattuna, sillä näistä yrityksistä ei ole käytettävissä kunnollisia numeroita eikä kehittynyttä liiketoimintamallia. Tämä on ennen kaikkea liikeideoiden ja ihmisten arviointia, sanoo af Enehjelm.

Hän on sijoittanut tähän mennessä kolmeen yritykseen, joista kahdesta hän on jo irtautunut.

– Toinen oli suomalais-ruotsalainen syöpälääkehanke ja toinen kavereiden filmirahoitusfirma. Syöpälääke epäonnistui, mutta filmihanke meni oikein hyvin. Viime vuonna sijoitin myös entisten nokialaisten 7 Signal -yritykseen, joka toimii Yhdysvalloissa ja tuottaa WLAN-verkkojen laadunvalvontajärjestelmää.

af Enehjelm on reilussa kahdessa vuodessa tutustunut satoihin yrityksiin. Hänen mielestään tarvitaan vähintään yksi työviikko aikaa, ennen kuin pystyy sanomaan yhtään mitään jostain yrityksestä.

– Tällaisia yrityksiä olen tutkinut ehkä 20 kappaletta. Pitchaustilaisuudet ovat tutustumiseen liian ohuita, sillä yritysten edustajilla on niissä vain muutama minuutti aikaa esitellä kalvojaan. Suomalaisten bisnesenkelien fiban.org-sivuilla pyörivä deal flow on jo hieman syvällisempi kanava, af Enehjelm arvioi.

Yritysten syvälliseen läpikäymiseen tarvitaankin sitten af Enehjelmin mukaan todella paljon enemmän aikaa. Hän sanoo harkitsevansa kunnolla, ennen kuin alkaa keskustella lähemmin yrityksen kanssa.

– Olen oppinut jo luovuttamaan ajoissa, jos yritys ei kiinnosta, sillä en haluaisi tuhlata heidänkään aikaansa.

Mikä saa sijoittaja-ammattilaisen sitten kiinnostumaan ja katsomaan tarkemmin?

– Kiinnostava liikeidea: tämmöistä tarvitaan ja sellaista ei vielä ole. Laskemat ovat näissä firmoissa aika epävarmoja, kunhan heillä on jokin haarukka ja käsitys markkinoista, kulurakenteesta, tiimistä sekä teknologiansa tai ideansa suojattavuudesta.

Vastarannan kiiskenä osakemarkkinoilla

af Enehjelm haluaa kasvattaa listaamattomien yritysten osuuden 15 prosenttiin kokonaisvarallisuudestaan. Loppu on pitkäaikaisia osakeinvestointeja, rahasto-osuuksia Euroopan ulkopuolella sekä turvallisempia kiinteistöjä.

– Osakkeiden tuottoon verrattuna startupien tuotto-odotukseni eivät vähäisestä kokemuksesta johtuen ole kovin korkealla, af Enehjelm kuvaa sijoittaja filosofiaansa.

– Osakesäästäminen olisi minun kokemuksellani varmasti järkevämpää, mutta bisnesenkelitoiminta on mielestäni tärkeää ja haluan osaltani olla rakentamassa Suomeen uutta arvoa ja liiketoimintaa. Ja kunhan kokemusta kertyy, startupeista pitäisi saada huomattavasti parempaa tuottoa, sanoo af Enehjelm.

Sijoittajana af Enehjelm on noudattanut Warren Buffetmaista ajattelua ja etsinyt ’hyviä aliarvostettuja yrityksiä’. Jotta saisi hyvää halvalla, pitää usein uida vastavirtaan.

– Sijoittajan on hyvä olla vastarannan kiiski ja hänen pitää nähdä sellaista, mitä muut eivät näe. Ja se on minusta helpointa kasvavissa, juuri kasvunsa alussa olevissa firmoissa.

Hyvä esimerkki tällaisesta helmestä on ruotsalainen mobiililaitteiden kryptausohjelmia tuottanut Protect Data, joka on ollut af Enehjelmin tähänastisista paras sijoitus. Yritys rahoitti ohjelmistopuoltaan konsulttibisneksellä, jota se alkoi ajaa alas, kun ohjelmistot alkoivat vetää maailmalla.

– Tunnusluvut tietysti näyttivät juuri sillä hetkellä huonoilta, mutta kun katsoi tarkemmin, ohjelmistopuoli kasvoi jo räjähdysmäisesti. Kilpailijat ostivat osakkeeni aikanaan pois kymmenkertaisella hinnalla, af Enehjlem muistelee.

– Huonoin sijoitukseni on Nokia, jota ostin seitsemällä eurolla, sillä ajattelin, että hinta ei voi mennä siitä enää alas. Toki teknokuplan aikoihin tuli myös ostettua joitakin ihan pöhköjä juttuja, mutta siitähän sitä oppi. Eivät ne olleet isoja rahoja.

Yrityksen laadun mittareita ovat af Enehjelmille pääoman tuottoaste ja kasvu. Myös se on tärkeää, että liiketoiminta perustuu pysyvään kilpailuetuun. Ja kyllä isommallakin yrityksellä voi saada hänen mielestään merkittäviä sijoitustuottoja.

– Ostin pari vuotta sitten Koneen osakkeita noin 38 eurolla. Nyt ne maksavat yli 60 euroa. Kannattaa pitää seurantalistaa hyvistä yrityksistä, ja ostaa kun niiden osakkeet ovat edullisimmillaan. Ei laadukas yritys muutu laaduttomaksi muutaman lyhyen aikavälin ongelman tai heikomman suhdanteen takia.

Teksti: Jussi-Pekka Aukia
Kuva: Juuso Noronkoski

Avainsanat:Sijoittaja kertoo
Jaa artikkeli

Kommentit