Caverionin haastava alkutaival

14.08.2013

Tuore pörssitulokas Caverion Oyj tähtää kasvuun Keski-Euroopassa, erityisesti saksankielisillä alueilla. Talotekniikan toimijat ovat yhdistymässä ja tämä luo yhtiölle mahdollisuuksia, uskoo Juhani Pitkäkoski.

Caverion suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää käyttäjäystävällistä sekä energiatehokasta kiinteistötekniikkaa sekä teollisuuden palveluita. Yhtiön palveluita käytetään muun muassa toimistoissa ja liikekiinteistöissä, asunnoissa, julkisissa palvelurakennuksissa sekä teollisuuslaitoksissa.

Yhtiön tavoitteena on olla markkinoiden johtava kiinteistöteknisten palvelujen tarjoaja Euroopassa. Caverionin vahvuuksia ovat teknologinen osaaminen ja asiakaslähtöinen palvelu, joka kattaa kaikki talotekniikan osa-alueet kiinteistön koko elinkaarenajan ajan. Caverion syntyi heinäkuussa 2013 kiinteistöteknisten ja teollisuuden palveluiden irtautuessa YIT-konsernista itsenäiseksi konsernikseen. Vuoden 2012 liikevaihto oli noin 2,8 miljardia euroa. Caverionilla on 13 toimintamaassa Pohjois- ja Keski-Euroopassa yhteensä yli 18 000 työntekijää.

Caverion Oyj listattiin Helsingin pörssiin 1.7.2013, kun YIT Oyj jaettiin kahdeksi erilliseksi yhtiöksi. YIT jatkaa rakentamisliiketoimintaa Suomessa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa, ja Caverioniin siirtyi kiinteistötekniset palvelut Pohjois- ja Keski-Euroopasta. Caverion toimii Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Tanskassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä ja Romaniassa.

Miten Caverionin liikevaihto jakautuu maittain ja onko teillä pyrkimyksiä laajentua uusille markkinoille?

Yksi strategiamme painopisteistä on kasvu Keski-Euroopassa orgaanisesti ja yritysostoin. Yritysostoissa tähtäin on erityisesti saksankielisillä alueilla. Liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 1261 miljoonaa euroa: Ruotsi 27 %, Suomi 21 %, Norja 21 %, Saksa 17 %, Itävalta 6 %, Tanska 5 % ja muut maat 3 %.

 

Pohjois-Euroopassa toisen osavuosineljänneksen liikevaihto laski 9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, koska asiakkaat lykkäsivät muun muassa huolto- ja kunnossapitotöitä.

Pohjois-Euroopassa tavoitteenanne on erityisesti kannattavuuden parantaminen. Mitkä toimenpiteet ovat keskeisiä tämän saavuttamiseksi tänä ja ensi vuonna?

Kevennämme organisaatiota ja keskitämme projektiliiketoimintaa. Projektien valinnassa olemme aiempaa tarkempia ja riskejä hallitaan systemaattisemmin. Huoltoprosessia tehostetaan, samoin hankinta- ja tarjousprosessia. Vuoden 2013 aikana tavoitteena vähentää 600 työntekijää, noin 400 henkilöä on vähennetty tammi – ja kesäkuun aikana.

 

Caverionilla on pyrkimys kasvaa ja laajentua erityisesti Saksassa ja muissa saksankielisissä maissa. Tavoitteenanne on tulla Euroopan johtavaksi kiinteistöteknisten palvelujen tarjoajaksi. Haluatte olla myös alanne tehokkain ja innovatiivisin yritys. Aikomuksenne on kehittää uudenlaista liiketoimintaa ja palvelukulttuuria.

Mikä markkinaosuutenne on tällä hetkellä esimerkiksi Saksassa ja millä toimenpiteillä pyritte laajentumaan siellä?

Kiinteistöteknisten palvelujen markkinat ovat hyvin hajanaiset eli markkinoilla on paljon pieniä toimijoita, myös Saksassa jossa markkinaosuutemme on noin 2 prosenttia. Tavoitteemme on kasvaa saksankielisillä alueilla sekä orgaanisesti että yritysostoin.

 

Mitkä yritykset ovat pahimpia kilpailijoitanne saksankielisissä maissa ja mikä erottaa teidät niistä?

Saksankielisissä maissa pääkilpailijoita ovat Vinci, Bilfinger, Imtech, SPIE ja Hochtief sekä lisäksi pienet paikalliset toimijat. Meidän vahvuutemme on kaikkien talotekniikan osa-alueiden hallinta sekä kyky toimittaa vaativatkin kokonaisprojektit.

Elinkaarihankkeiden osaamisemme erottaa meidät monista. Pystymme vastaamaan talotekniikasta koko rakennuksen elinkaaren, suunnittelusta toteutukseen, huoltoon ja kunnossapitoon. Oman tuotekehityksen ansiosta voimme tarjota asiakkaille innovatiivisia, kustannussäästöjä tuovia ratkaisuja.

 

Miten näette toimialanne kehittyvän lähivuosina?

Talotekniikka kattaa yhä suuremman osan kiinteistön arvosta ja järjestelmät tulevat entistä älykkäimmiksi, ja ne kommunikoivat keskenään. Myös kiinteistöjen etävalvonta lisääntyy. Lainsäädäntö puolestaan edellyttää jatkossa parempaa energiatehokkuutta.

Jotta nykyaikaista talotekniikkaa kyetään rakentamaan ja myös käyttövaiheessa hyödyntämään tehokkaasti, tarvitaan vahvaa ammattitaitoa. Tämä aiheuttaa toimialan yritysten konsolidoitumista, koska alalla tarvitaan laajaa osaamista. Se on tietysti Caverionille mahdollisuus.

 

Mikä on osingonjakopolitiikkanne?

Osingonjako on vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta.

 

 

Caverion Oyj (kaupankäyntitunnus: CAV1J)

Toimiala: Teollisuustuotteet ja -palvelut

Toimitusjohtaja: Juhani Pitkäkoski

Listautui NASDAQ OMX Helsingin päälistalle: 1.7.2013

www.caverion.fi

 

 

NASDAQ OMX Helsinki järjestää yksityissijoittajille Avoimien Ovien illan Pörssitalolla keskiviikkona 11.9.2013 klo 16.30-19.30. Tilaisuudessa voi kuulla myös Caverion Oyj:n toimitusjohtaja Juhani Pitkäkosken pitämän yritysesittelyn klo 17.15-17.35. Ilmoittautumiset ja lisätietoa tilaisuudesta www.nasdaqomxnordic.com/avoimetovet

 

Kesä- /heinäkuu 2013: Endomines AB
Toukokuu 2013: Taaleritehdas Oyj
Maalis- / huhtikuu 2013: Ponsse Oyj
Helmikuu 2013: Basware Oyj
Tammikuu 2013: Biotie Therapies Oyj
Joulukuu 2012: YIT Oyj
Marraskuu 2012: Siili Solutions Oyj
Lokakuu 2012: Rapala VMC Oyj
Syyskuu 2012: Sotkamo Silver AB
Heinäkuu 2012: Solteq Oyj

Jaa artikkeli

Kommentit