Munksjö uskoo kasvuun

06.09.2013

Munksjö Oyj on yksi maailman johtavista korkealaatuisten erikoispapereiden valmistajista. Munksjö syntyi ruotsalaisen Munksjö AB:n ja suomalaisen Ahlstrom Oyj:n Label and Processing -liiketoiminta-alueen yhdistyessä. Listautumispaikkana Helsinki oli luonteva,sanoo toimitusjohtaja Jan Åström.

Jan Åström

Munksjöllä on noin 1,2 miljardin euron pro forma liikevaihto, 15 tuotantolaitosta ja noin 3 000 työntekijää. Munksjön ainutlaatuinen tuotevalikoima palvelee asiakkaita eri puolilla maailmaa korkean lisäarvon erikoispaperituotteilla valikoiduille teollisuuden aloille ja kuluttajalähtöisille tuotteille. Liiketoiminta perustuu erikoisasiantuntemukseen sekä läheiseen yhteistyöhön asiakkaiden kanssa.

Kerrotko yhtiöstäsi ja sen tuotteista?

Liiketoimintamme jakautuu neljään liiketoiminta-alueeseen. Decor -liiketoiminta-alueeseen kuuluvat koristepaperi sekä lääke- ja kosmetiikkalehtisiin käytettävä paperi. Koristepaperia käytetään muun muassa huonekaluissa, keittiöissä, lattioissa sekä sisä- ja ulkotilojen sisustuksessa. Release Liners -liiketoiminta-alueeseen kuuluvat irrokepohjapaperi, tarratuotteet ja joustopakkaukset sekä erikoissellu. Irrokepohjapaperia käytetään esimerkiksi pohjana erilaisissa paineherkissä liimattavissa etiketeissä ja materiaaleissa, joita käytetään pääasiassa muun muassa vähittäismyynti- ja hintaetiketeissä, toimistoetiketeissä, laajassa valikoimassa teippejä sekä graafisissa ja teollisuussovelluksissa käytettävissä materiaaleissa.

Graphics and Packaging -liiketoiminta-alueeseen kuuluvat joustopakkauspaperi, metalloidut etiketit sekä graafinen- ja teollisuuspaperi. Joustopakkauspaperia käytetään pakkaustuotannossa pääasiassa elintarvikealalla. Metalloitua paperia käytetään muun muassa juomien etiketeissä ja tupakkapakkausten suojapapereissa. Graafisella- ja teollisuuspaperilla viitataan pääasiassa päällystämättömään paperiin, jota käytetään liimattaviin viestilappuihin, lämpöpohjapaperiin, välipaperiin, ikkunallisiin kirjekuoriin ja muihin graafisiin papereihin.

Industrial Applications liiketoiminta-alueeseen kuuluvat teollisuuskäyttöön tarkoitetut erikoispaperit, kuten päällystettyihin hiomatuotteisiin käytettävä hiomapaperin pohjamateriaali, elektrotekninen paperi, ohutpaperi sekä taidepaperi. Hiomatuotteita käytetään hiekka- ja kiillotusmateriaaleissa monilla teollisuuden aloilla kuten auto-, huonekalu-, puu-, metalli- ja rakennus- ja korjausteollisuudessa. Elektroteknistä paperia käytetään muuntajien, holkkien ja kaapeleiden eristämiseen. Spantex® -paperia käytetään puupohjaisissa vanereissa ja ohutpaperia suojana ruostumattoman teräksen valmistuksessa sekä alumiini- ja lasiteollisuudessa. Taidepaperia käytetään muun muassa akvarellimaalauksessa ja digitaalipainamisessa.

Munksjö listautui Helsingin pörssin päälistalle 7.6.2013. Miksi valitsitte listautumispaikaksi Helsingin, vaikka pääkonttorinne on Tukholmassa?

Listautuminen Helsingissä oli luonnollinen seuraus osakeomistajapohjastamme, meillä on liiketoimintojen yhdistymisen seurauksena noin 12 000 suomalaista yksityisomistajaa. Olemme kertoneet että harkitsemme tulevaisuudessa myös listautumista Tukholmassa pörssiin, joskaan se ei juuri nyt ole ajankohtaista.

Ahlstromin Brasilian Coated Specialities erikoispaperiyksikkö, joka valmistaa tarratuotteita ja joustopakkauksia Etelä-Amerikan markkinoille on määrä liittää Munksjöhön vuoden loppuun mennessä, jonka vuoksi toisen osavuosikatsauksen yhteydessä raportoitte myös pro forma II-luvut. Tämän jälkeen yhdistyminen Munksjö Oyj:ksi on saatu päätökseen. Mitkä ovat uuden yhtiön tuomat synergiaedut?

Vuotuisten synergiaetujen odotetaan olevan 20–25 miljoonaa euroa, ja se saavutetaan hankintaprosesseja yhdistämällä, tuotantoa tehostamalla, työvoimaa optimoimalla sekä parhaita käytäntöjä soveltamalla. Meillä on organisaation sisällä erinomaista kokemusta integraatioprojektin onnistuneesta toteuttamisesta vuodelta 2011, jolloin Munksjö AB osti ArjoWigginsin koristepaperitoiminnot. Kertaluonteiset kustannuksemme synergiahyötyjen saavuttamisesta tulevat olemaan noin 10–15 miljoonaa euroa.

Miten näette toimialanne kehittyvän lähivuosina?

Munksjön liiketoiminta on keskittynyt korkealaatuisiin erikoispapereihin. Erikoispaperiteollisuuden viime vuosien kasvu selittyy sellaisilla tekijöillä, kuten kaupungistumisella, kotitalouksien elintason nousulla ja muutoksilla kuluttajakäyttäytymisessä. Markkinanäkymämme ovat huomattavasti suotuisammat esimerkiksi paino- ja kirjoituspaperivalmistajiin verrattuna.

Euroopassa vallinnut taloudellinen epävarmuus on viime aikoina vaikuttanut lyhyen aikavälin kasvuennusteisiimme, mutta pitkällä aikavälillä asiakasmarkkinoidemme kasvuennusteet ovat hyvät.

Mikä on osingonjakopolitiikanne?

Taloudellisten tavoitteidemme mukaan osinkomme tulisi olla vähintään yksi kolmasosa operatiivisen toiminnan nettorahavirrasta investointien jälkeen.

Munksjö Oyj:n kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsaus julkaistaan 19.11.2013. Lisätietoja yhtiöstä osoitteessa www.munksjo.com tai Munksjön sijoittajasuhdepäällikkö Laura Lindholm +46 727 03 63 36 tai laura.lindholm@munksjo.com.

Munksjö Oyj
Toimiala: Perusteollisuus
Toimitusjohtaja: Jan Åström
Listautui NASDAQ OMX Helsingin päälistalle: 7.6.2013
www.munksjo.com

Elokuu 2013: Caverion Oyj
Kesä- /heinäkuu 2013: Endomines AB

Toukokuu 2013: Taaleritehdas Oyj
Maalis- / huhtikuu 2013: Ponsse Oyj
Helmikuu 2013: Basware Oyj
Tammikuu 2013: Biotie Therapies Oyj
Joulukuu 2012: YIT Oyj
Marraskuu 2012: Siili Solutions Oyj
Lokakuu 2012: Rapala VMC Oyj
Syyskuu 2012: Sotkamo Silver AB
Heinäkuu 2012: Solteq Oyj

Jaa artikkeli

Kommentit