Pörssin pieni helmi SSH

09.09.2013

Tatu Ylönen on nostanut yrityksensä, SSH:n, kaksi kertaa sijoittajien tietoisuuteen. Huima kurssikehitys on herättänyt ymmärrettävästi spekulaatioita.

Tatu Ylönen

Tatu Ylönen iski kultasuoneen vahingossa: Krakkeri murtautui Teknillisen korkeakoulun tietoverkkoon ja varasti tuhansia salasanoja ja käyttäjätunnuksia. Nuori tutkija halusi suojata omat yhteytensä ja kehitti Secure Shell-ohjelman, jonka hän kuitenkin päätti laittaa verkkoon. Vuosi oli 1995.

Samassa pöhinässä Ylönen perusti SSH Security Communicationsin, siihen mennessä toisen yrityksensä. Maine levisi, kun pari vuotta myöhemmin asiakkaaksi tuli Sun Microsystems ja homma käynnistyi toden teolla.

Nyt lähes kaksikymmentä vuotta myöhemmin Tatu Ylönen on SSH-protokollalla omaisuutensa ansainnut miljonääri, joka palasi perustamansa yhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2011.

SSH oli huonossa hapessa: It-hypen aikaisesta ihmeestä oli sulanut hohto ja kannattavuuskin oli vähän niin ja näin. Pörssiin listautuminen vuonna 2000 saattoi olla puuttuva pelastusrengas, sillä listautumisannissa saadut rahat pitivät kassavirran kohtuullisena, ja SSH selvisi kolhuista ehjin nahoin.

 Verkkovakoilu kasvattaa bisnestä

Nyt SSH on yrittäjävetoinen hyvässä iskussa oleva kasvuyhtiö, ikään kuin start up, vaikka listayhtiö onkin. Se uskoo vahvasti omaan teknologiaansa ja osaamiseensa, jota muilla ei ole.

– Olemme kiipeämässä vuorelle ja pääsemässä huipulle, kuvaa Ylönen yhtiönsä tämän hetkistä tilaa.

Tietoisuus kyberturvallisuudesta leviää samaa vauhtia kuin huoli verkkoterrorismista, teollisuusvakoilusta ja yksityisyyden loukkauksista kasvaa. Amerikkalaisen Edward Snowdenin paljastukset tiedustelupalveluiden harjoittamasta verkkovakoilusta on näkyvä esimerkki, josta lauantaina uutisoitiin lisää. Näiltä markkinoilta SSH aikoo ottaa oman tilansa.

–Tämä on luottamusbisnestä. Kolmesta tuhannesta asiakkaastamme seitsemän kuuluu maailman suurimpien yritysten joukkoon. Uusien asiakkaiden hankinnassa auttaa valtavasti se, että SHH-nimi on niin tunnettu.

Ylönen sanoo, että erona kymmenen vuoden takaiseen menoon on se, että liika etunoja on poissa. Enää ei hajauteta bisnestä turhan monelle taholle, vaan on fokusoitu olennaisin tekeminen.

Itsevarmasti Ylönen toteaa, että SHH on 12 kuukautta edellä kilpailijoita, mutta myöntää tietoturvamarkkinoiden haasteellisuuden. Yhdysvallat tuo liikevaihdosta puolet.

Sijoittajat valppaina

– SSH on ollut sijoittajille viimeisen parin vuoden aikana todellinen onnenpotku, sanoo pääanalyytikko Henri Elo Balance Consultingista.

Yhtiön kurssikehitys on ollut huimaa: kurssi nousi tasolta 0,35 euroa (vuoden 2011 lopussa) ensin 1euron tasolle huhtikuuhun 2013 mennessä ja edelleen 2,50 euron tasolle heinäkuusta 2013 lukien.

Nykyinen kurssinousu johtuu Elon mukaan ennen kaikkea odotuksista. Melkoista rallia on ollut nähtävissä muillakin pienillä it- ja teknologiayhtiöillä Helsingin pörssissä. Kaiken kruunasi viime keväänä vielä se, että McAfree osti Stonesoftin.

Ei ole ihme, että sijoittajien keskuudessa herää kysymys, aikooko SSH tehdä stonesoftit, jos iso turvatalo tekee riittävän hyvän ostotarjouksen. Spekulaatiokeskusteluun Ylönen vastaa, että sellaista preemiota on vaikea saada, jolla hän pääomistajana (57,7 %) yhtiönsä myisi.

– Pörssissä on hyvät ja huonot puolensa, kuittaa Ylönen hänen viimekeväiseen yritykseen ostaa SSH ulos pörssistä.

Epäonnistuminen ei näytä kuitenkaan harmittavan. Päinvastoin. Ylönen vaikuttaa tyytyväiseltä ja syytä svarmasti onkin olla, sillä SSH:n markkina-arvo on noussut vajaassa kahdessa vuodessa 11 miljoonasta 77 miljoonaan euroon.

–  Kuluvasta vuodesta tulee voitollinen ja liikevaihto kasvaa viime vuoden 12 miljoonasta eurosta. Vahva tase mahdollistaa kasvun, sanoo Ylönen.

Tatu Ylösen SSH Communications osallistui Pörssisäätiön viime viikolla järjestämään Pörssi-iltaan. Muita osallistujayrityksiä olivat Componenta Oyj, Dovre Group Oyj, Exel Composites sekä Taaleritehdas.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit