Ravintola tuli pörssiin

12.12.2013

Elämysketju alkaa jo aamusta lattemukillisella Wayne’s Coffeessa, jatkuu lounaalla Bella Romassa ja illallisella Stefan’s Steakhousessa. Kellon käydessä kohti keskiyötä illanvietto jatkuu biljardin parissa Galaxie Centerissä tai juhlien Ilona-yökerhomaailmassa.

Markku Virtanen

Restamax Oyj on yksi Suomen suurimmista ravintola-alan konserneista. Yhtiö tarjoaa elämyksiä asiakkailleen noin 60 ruoka- ja viihderavintolassa ympäri Suomen. Vuonna 1996 perustettu Restamax on koko historiansa ajan kasvanut voimakkaasti sekä strategisten yritysostojen kautta että orgaanisen kasvun avulla.

Yhtiön valikoimiin kuuluu premium-tason ravintoloita, rentoja päivällis- ja illallisravintoloita, helppoja perheravintoloita sekä Wayne’s Coffee-kahviloita ja viihderavintoiloita. Restamax Oyj on mukana suomalaisten arjessa ja juhlassa vuorokauden jokaisena tuntina

Listauduitte juuri pörssiin ensimmäisenä ravintola-alan yhtiönä Suomessa. Osakeantinne ylimerkittiin 1,32-kertaisesti ja keräsitte noin16,5 miljoonaa euroa. Miten aiotte hyödyntää kerätyt varat, toimitusjohtaja Markku Virtanen?

Jatkamme kasvustrategiamme toteuttamista. Suuret ja pirstaloituneet markkinat tarjoavat mahdollisuuden markkinaosuuden kasvattamiselle. Tulemme avaamaan uusia ravintoloita ja ostamme kannattavasti toimivia yrityksiä.

Restamaxin liikevaihto oli 60,8 miljoonaa euroa vuonna 2012. Yhtiö on neljänneksi suurin ravintola-alan toimija Suomessa S-ryhmän, Restelin ja Royalravintoloiden jälkeen. Mitkä ovat taloudelliset tavoitteenne?

Me tavoittelemme merkittävää kasvua, liikevaihtotavoitteemme on 100 miljoonaa euroa vuoden 2015 loppuun mennessä. Tavoitteenamme on myös ylläpitää hyvä kannattavuus, joka on selvästä alan keskiarvon yläpuolella.

Vuonna 2012 liikevaihtonne jakaantui seuraavasti: ruokaravintolat (31 %), yökerhot (52 %), muu ja tukitoiminnot (4 %). Mitä näistä liiketoiminta-aloista aiotte kasvattaa lähivuosina?

Euromääräisesti kaikkia, mutta prosentuaalisesti ruoka- ja seurusteluravintoloiden suhteellinen osuus tulee kasvamaan. Vuoden 2013 ennusteen mukaan yökerhojen osuus on kokonaisuudesta alle 50 %. Tämä kertoo siitä, että olemme avanneet ja tulemme myös jatkossa avaamaan enemmän ruokaravintoloita kuin yökerhoja: yökerhojen kysyntä ei kasva niin paljon kuin ruokaravintoloiden kysyntä.

Analyytikkoarvion mukaan kannattavuutenne on paremmalla tasolla kuin ravintola-alalla keskimäärin. Miten olette päässeet siihen?

Meillä on yrittäjämäinen ote joka yhdistyy suuruuden ekonomiaan. Toimimme ketjumaisen tehokkaasti ja otamme huomioon kohdemarkkinat. Muokkaamme konseptimme aina kohderyhmään ja – markkinaan sopiviksi.  Nykykapasiteetti mahdollistaa selkeästi suuremmat volyymit ja paremman kannattavuuden.

Miten näette toimialanne kehittyvän lähivuosina?

Kuluttajatottumukset ovat muuttuneet positiivisesti. Ulkona syöminen lisääntyy jatkuvasti, myös matkustajavirrat lisääntyvät ja tuovat asiakkaita ravintoloille. Suomeen perustetaan tulevaisuudessa lisää kauppakeskuksia, joissa asiakkaat viettävät vapaa-aikaansa.

Mikä on osingonjakopolitiikkanne?

50 prosenttia nettotuloksesta

 

Katso aiemmat kuukauden pörssiyhtiöt:
Marraskuu 2013: Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj 
Syyskuu 2013: Munksjö Oyj
Elokuu 2013: Caverion Oyj
Kesä- /heinäkuu 2013: Endomines AB
Toukokuu 2013: Taaleritehdas Oyj
Maalis- / huhtikuu 2013: Ponsse Oyj
Helmikuu 2013: Basware Oyj
Tammikuu 2013: Biotie Therapies Oyj
Joulukuu 2012: YIT Oyj
Marraskuu 2012: Siili Solutions Oyj
Lokakuu 2012: Rapala VMC Oyj
Syyskuu 2012: Sotkamo Silver AB
Heinäkuu 2012: Solteq Oyj

Jaa artikkeli

Kommentit