Omistaja, yrittäjä ja työntekijäVuoden 2014 Suomessa ei ole kastijakoa omistajiin ja työläisiin. Katukuvaa katsoessa ei voi enää erottaa, kuka on missäkin roolissa. Haalariin, huppariin tai pukuun pukeutunut ohikulkija voi olla työntekijä, yrittäjä ja osakesäästäjä, kaikkea samaan aikaan.

2000-luvun lapset ovat elämänsä aikana useassa roolissa. Vielä viime vuosituhannella oli tyypillistä, että perhetausta määräsi tulevan työuran. Joidenkin suvuissa oltiin yrittäjiä, toisissa virkamiehiä. Nykylapselle ajattelu on vieras. Todennäköisesti nyt syntyvä pikkuinen tulee kokemaan sekä työntekijän että yrittäjän elämää. Samalla aikaa hän saattaa olla usean yrityksen omistaja. Nämä yritykset voivat olla listattuja tai listaamattomia.

Omistajuus yleistyy. Moni perustaa oman yrityksen työllistääkseen itsensä. Valokuvaajasta joka halusi olla tavallinen työntekijä tuleekin freelancer, yrittäjä. Tässä tarvitaan uusia taitoja. Netti mahdollistaa uudenlaiset kohtaamiset. Hyvän idean omaava henkilö ei ole vain lähipiirin ja paikallisen pankinjohtajan suopeuden varassa rahoitusta etsiessään. Omistajaksi on myös helpompi ryhtyä. Pienelläkin panoksella voi olla mukana rahoittamassa tärkeänä pitämäänsä hanketta ja omistamassa yritystä johon luottaa.

Finanssimarkkinoilla käsitteet kuluttaja ja sijoittaja lähentyvät. Finanssituotteista tulee jokaisen ulottuvilla olevia kulutustuotteita. Jakelukanavat monipuolistuvat, pienemmillä summilla pääsee mukaan. Läpinäkyvyyttä arvostetaan. Sijoittaja haluaa ymmärtää, mitä omistaa. Yritykset haluavat käyttää omistajuutta keinona sitouttaa asiakkaita ja työntekijöitä. Kriiseistä viisastuneet yritykset haluavat myös monipuolistaa rahoitusrakennettaan. Markkinapaikalle hakeutuminen antaa mahdollisuuden tarvittaessa nopeastikin hakea rahoitusta suurelta yleisöltä.

Vuosi 2014 näyttää mielenkiintoiselta. Onnea kaikille Uuteen Vuoteen!

Jaa artikkeli

Kommentit