Työelämään tutustumassa

26.05.2014


Viime viikolla Pörssisäätiössä oli uusi työntekijä. 8-luokkalainen Niklas oli viikon ajan tutustumassa työelämään. Hän oli jo ennalta kiinnostunut sijoittamisesta ja tiesi haluavansa suorittaa tet-jakson Pörssisäätiössä.

Viime marraskuussa Niklas tuli Pörssi-illan jälkeen tiedustelemaan mahdollisuutta viikon tutustumisjaksoon toukokuussa. Erittäin reippaasti tehty. Viime keskiviikkona osallistuimme Taivas + Helvetti -tilaisuuteen. Meitä nauratti, kun kuulimme että erään yrittäjän menestystarina oli alkanut tet-jaksosta. Tilaisuudessa Niklas tapasi useita pääomamarkkinoiden keskeisiä toimijoita ja kuulimme kasvuyrittäjien kertomuksia.

Niklasta ihmetyttää, miksi vanhat ihmiset sijoittavat ja nuoret eivät. Teoriassa juuri nuorien, joilla on pitkä sijoitusaika, kannattaisi ottaa suurempaa sijoitusriskiä. Pitkässä ajassa pienestäkin alkupääomasta ehtii kasvaa merkittävä summa. Harjoitteluviikon aikana Niklas kirjoitti näistä pohdinnoistaan. Kirjoitus lähetettiin sanomalehteen julkaistavaksi ja pidempi versio kirjoituksesta taulukkoineen julkaistaan myöhemmin Pörssisäätiön verkkosivuilla. Taulukoissa Niklas teki laskelmia kertasijoituksen ja vuosisijoituksen tuotoista eri tuotto-odotuksella. Tämän perusteella hän totesi, että 15-vuotiaan kannattaisi jättää muutama peli ostamatta ja sen sijaan sijoittaa rahat. Tällöin eläkeiässä olisi koossa merkittävä summa.

Viikon aikana Niklas perehtyi myös Pörssisäätiön oppaisiin ja verkkosisältöön. Hän luki tekeillä olevan oppaan luonnoksen ja antoi kommentteja. Oppaan työnimi on Sijoittamisen salaisuudet – opas uteliaille ja sen on kirjoittanut Karo Hämäläinen. Opas ilmestyy elokuussa. Verkkosivuillamme Niklas kävi läpi sanastoa ja kirjoitti määritelmiä puuttuviin termeihin. Erityisesti keskusteltiin käsitteestä joukkorahoitus. Niklas osallistui aihetta käsittelevään kokoukseen.

Viikko oli molemmin puolin avartava. On hienoa voida tarkastella toimintaa eri näkökulmista. Päivittäinen työ voi olla suuri seikkailu. Vai mitä sanotte mahdollisuudesta viedä vuokrasopimuksia pankkiholviin tallelokeroon? Meidän vanhojen (kaikki yli 20-vuotiaat ihmiset ovat vanhoja) on hyvä avata maailmaamme joskus nuorille. Lopputulos voi olla antoisa. Olipa hieno viikko. Kiitos Niklas.

Jaa artikkeli

Kommentit