Stimulaatiota aivoille

18.11.2014

Nexstim Oyj on suomalainen, vuonna 2000 perustettu lääkintälaitteita kehittävä ja tuottava teknologiayritys. Se listautui 14.11.2014 First North -markkinapaikalle sekä Helsinkiin että Tukholmaan.

6_kilistys_1_700x425

Nextimin tuotteiden avulla pyritään parantamaan aivohalvauspotilaiden kuntoutusta. Yritys on toiminut edelläkävijänä aivodiagnostiikkateknologiassa. Sen kehittämä, navigointitoimintoa hyödyntävä aivostimulointilaitteisto NBS (navigated brain stimulation) on ensimmäinen ja ainoa tällainen laite, jolla on FDA:n myynti- ja markkinointilupa ja CE-merkintä.

Yhtiö on soveltanut kehittämäänsä NBS-laitteistoon navigoivaa kallon läpäisevää sähkömagneettista stimulointiteknologiaa (navigated transcranial magnetic stimulation, nTMS) toiminnallisten aivoalueiden kartoitukseen sekä aivojen puhealueilla että liikeaivokuorella.

Toimitusjohtaja Janne Huhtala, keräsitte juuri listautumisannissa 15,3 miljoonaa euroa. Mihin annissa saadut varat käytetään ja koska yhtiö aikoo olla voitollinen?

Meillä keskeisin käyttökohde on käynnissä oleva monikeskustutkimus aivohalvauspotilaiden motoriseen kuntoutukseen. Nykyinen arvio on, että siitä tulokset saadaan 2016 toisella vuosipuoliskolla. Yhtiön voitollisuus saavutetaan nykyisen arvion mukaisesti 2017 toisella vuosipuoliskolla.

Minkälaiset kasvunäkymät Nexstimilla on ja milloin kasvua on odotettavissa?

Nexstim tähtää kansainvälisille aivohalvauspotilaiden kuntoutusmarkkinoille. Esimerkiksi USAssa ja Euroopassa sattuu vuosittain yhteensä 2,1 miljoonaa aivohalvausta, joista yli 700 000 potilasta voisi potentiaalisesti tulevaisuudessa hyötyä Nexstimin teknologian avusta. Ennen kuin pääsemme tähän markkinaan, tarvitsemme käynnissä olevasta monikeskustutkimuksesta tietoa (arvio 2016 toisella puoliskolla) ja lisäksi viranomaishyväksynnän myyntiä varten USAn lääkintälaitokselta (FDA), arvio ennen 2016 loppua. Tämän jälkeen alamme kaupallistamaan.

Onko teillä suoranaista kilpailijoita maailmalla, joka tekisi vastaavanlaista aivostimulointia laitteen avulla kallon ulkopuolelta? Jos on, miten erottaudutte niistä?

Nexstim erottuu kilpailijoista tarkalla navigoinnilla. Meidän kilpailuetunamme on aivoihin magneettipulssilla indusoitavan sähkökentän tarkka ja reaaliaikainen mallintaminen potilaan omaan aivorakenteeseen. Sen avulla voimme huolehtia siitä, että potilaaseen kajoamaton navigoitu stimulaatio antaa sen mahdollisen vasteen, johon hoidossa pyritään. Nexstim on tällä hetkellä ainoa, jolla on kyseiselle teknologialle muun muassa US FDA:n hyväksynnät.

Miksi päädyitte listautumaan samanaikaisesti sekä Suomen että Ruotsin First North -markkinapaikalle? 

Olemme suomalainen yhtiö, jonka juuret ovat täällä. Mutta pääomistajamme on ruotsalainen ja Ruotsin First North -markkinapaikalla on enemmän lääkintäteknologian yhtiöitä ja laajempi institutionaalinen sijoittajakunta. Päätimme olla tässäkin edelläkävijä ja tehdä tuplalistauksen. Lisäksi ajatuksena oli lisätä osakkeen likviditeettiä laajemmalla markkinalla, mikä palvelisi kaikkia osakkeenomistajia.

Miten aiotte huomioida (suomalaiset) yksityissijoittajat?

Pyrimme ottamaan tiedottamisessa huomioon piensijoittaja mahdollisuuksien mukaan ja osallistumaan esimerkiksi alan messuille. Esimerkkinä tästä oli osallistuminen sijoitusmessujen aikaan Nasdaqin järjestämään paneelikeskusteluun.

Milloin on seuraava tulosraportointipäivänne?

Seuraava on tilinpäätöstiedote 26.2.2015, jossa kerromme vuoden 2014 tuloksen.

 

Lokakuu 2014: SSAB AB
Syyskuu 2014: Scanfil Oyj
Elokuu 2014: Cleantech Invest Oyj
Kesä-heinäkuu 2014: Herantis Pharma Oyj
Toukokuu 2014: Okmetic Oyj
Huhtikuu 2014: Verkkokauppa.com
Maaliskuu 2014: Innofactor Oy
Helmikuu 2014: Soprano Oyj
Joulukuu 2013: Restamax Oy
Marraskuu 2013: Orava Asuinkiinteistörahasto Oyj
Syyskuu 2013: Munksjö Oyj
Elokuu 2013: Caverion Oyj
Kesä- /heinäkuu 2013: Endomines AB
Toukokuu 2013: Taaleritehdas Oyj
Maalis- / huhtikuu 2013: Ponsse Oyj
Helmikuu 2013: Basware Oyj
Tammikuu 2013: Biotie Therapies Oyj

Jaa artikkeli

Kommentit