Metso uuden aikakauden alussa

13.02.2015

Metson ja Valmetin jakautumisen jälkeen vuosi 2014 merkitsi Metsolle uuden ajan alkua. Markkinat eivät juuri myötätuulta tarjonneet, mutta numeroiden valossa vuosi oli yhtiölle varsin hyvä.

Matti_Kähkönen_700x425 Metso on johtava prosessitehokkuuden toimittaja asiakkailleen kaivos-, öljy- ja kaasu- sekä kivenmurskausalalla. Mineraalienkäsittelyssä sekä virtauksensäädössä käytettävät laite- ja palveluratkaisut parantavat prosessien käytettävyyttä ja luotettavuutta sekä edistävät kestävää kehitystä ja kannattavuutta. Metson osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Vuonna 2014 Metson liikevaihto oli 3,7 miljardia euroa. Yhtiö palvelee asiakkaitaan noin 16 000 ammattilaisen voimin 50 maassa.

Toimitusjohtaja Matti Kähkönen, Metson ja Valmetin jakautumisesta on nyt kulunut hiukan yli vuosi. Kuinka vuosi ilman Valmetia on sujunut?
Vuosi 2014 oli ikään kuin uuden aikakauden alku. Valmistelimme ja julkistimme uuden strategian ja edistimme useita sisäisiä kehityshankkeita, jotka vievät yhtiötä eteenpäin kohti kunnianhimoisia tavoitteitamme. Markkinat eivät juuri tarjonneet myötätuulta, mutta numeroiden valossa vuosi oli varsin hyvä ja antaa hyvät lähtökohdat tulevaan.

Onko Metson omistajarakenne muuttunut jakautumisen jälkeen ja miten?
Omistuksessa ei ole juurikaan nähty muutoksia.

Metso julkisti uuden strategian 31.7.2014. Miten uusi strategia näkyy liiketoiminnassanne?
Uuden strategian mukaisesti keskitymme erityisesti tuote- ja palveluliiketoimintoihimme kaivos-, kivenmurskaus- sekä öljy- ja kaasuteollisuudessa. Hallitsemme myös laajemmat projektitoimitukset, mutta olemme niiden suhteen jatkossa valikoivampia ja keskitymme toimittamaan omaa teknologiaamme. Tämän toimintamallin ansioista uskomme, että kannattavuutemme paranee jatkossa ja tuloksemme ovat tasaisempia. Olemme myös uudistaneet organisaatiorakenteitamme, minkä johdosta olemme entistä lähempänä asiakkaitamme ja pystymme reagoimaan heidän tarpeisiinsa nopeammin.

Mikä vaikutus öljyn hinnan muutoksilla on Metson tulokseen?
Myymme öljyteollisuuden asiakkaillemme venttiilejä ja öljyn hinta vaikuttaa asiakkaidemme investointiaktivitettiin ja liiketoimintaan. Venttiilimme ovat käytössä jalostamoilla ja öljytuotteiden kuljetuksissa, joissa öljyn hinnan muutokset eivät näy yhtä vahvasti kuin raakaöljyn tuotannossa. Koko Metson kannalta öljyn hinnan vaikutus on varsin pieni, sillä myyntimme öljyteollisuuteen on muutaman sadan miljoonan euron tasolla vuosittain. Tätä haastattelua tehtäessä helmikuun puolivälissä laskenut öljyn hinta ei ole vielä vaikuttanut meihin, mutta kuluva vuosi näyttää, miten tilanne kehittyy.

Miten uskotte kaivostoimialan kehittyvän lähivuosina?
Emme usko, että kaivosinvestoinneissa tapahtuisi muutosta parempaan ainakaan kuluvan vuoden aikana. Toisaalta pidemmällä aikavälillä on selvää, että investointeja tarvitaan, koska mineraalien kysynnän ennustetaan kasvavan. Tarkkaa arviota kysynnän muutoksesta parempaan suuntaan on vaikea antaa. Kaivosteollisuuden palveluiden kysynnän arvioimme jatkuvan hyvänä, sillä mineraalien tuotanto näyttää pysyvän korkealla tasolla. Tämän takia olemassa olevat kaivokset on pidettävä tuottavina ja siinä voimme auttaa asiakkaitamme monin tavoin.

Miten pyritte huomioimaan yksityissijoittajat vuonna 2015?
Tärkein tilaisuus on yhtiökokous, jossa johto ja hallitus ovat paikalla vastaamassa omistajien kysymyksiin. Yhtiökokouksissa on ollut ilahduttavan paljon vieraita ja olen käynyt siellä monia antoisia keskusteluita yksityissijoittajien kanssa. Lisäksi olemme tänä vuonna mukana Pörssi-illoissa ja isännöimme pääkonttorillamme yksityissijoittajaryhmiä aina kun vain kysyntää löytyy. Metson osavuosikatsaus vuoden 2015 ensimmäiseltä neljännekseltä julkistetaan 23.4.2015.

Lue myös aikaisemmat Kuukauden yhtiöt:

Tammikuu 2015: Nixu Oyj
Joulukuu 2014: United Bankers Oyj
Marraskuu 2014: Nexstim Oyj

Lokakuu 2014: SSAB AB
Syyskuu 2014: Scanfil Oyj
Elokuu 2014: Cleantech Invest Oyj
Kesä-heinäkuu 2014: Herantis Pharma Oyj
Toukokuu 2014: Okmetic Oyj
Huhtikuu 2014: Verkkokauppa.com
Maaliskuu 2014: Innofactor Oy
Helmikuu 2014: Soprano Oyj

Jaa artikkeli

Kommentit