500 euron osingotUudessa hallitusohjelmassa luvataan selvittää pörssiosinkojen verottomuus saajalle 500 euroon asti. Hienoa että tämä tärkeä asia on nostettu verolinjauksissa esille. Toisaalta selvityksiä on tehty ennenkin. Nyt kaivataan toteuttamista.

Katsotaan vuonna 2013 maksettuja pörssiosinkoja Euroclearin tilastoista.

Vuonna 2013 Suomessa oli 188 845 yksityishenkilöä, jotka saivat pörssiosinkoja yli 500 euroa, 537 henkilöä, jotka saivat tasan 500 euroa ja 416 640 henkilöä, jotka saivat alle 500 euroa. Kokonaisuudessaan yli 600 000 suomalaista sai vuonna 2013 pörssiosinkoja. Ero tämän määrän ja osakkeita suoraan omistavien kansalaisten määrän välillä selittyy sillä, että kaikki osakkeenomistajat eivät saaneet osinkoja. Luonnollisesti vain osa yhtiöistä jakaa omistajilleen osinkoja ja useiden omistajien osakeomistukset ovat melko keskittyneitä, omistamme keskimäärin kolmea eri osaketta.

Yli 400 000 kansalaista hyötyisi siis täysimääräisesti pienten pörssiosinkojen verottomuudesta 500 euroon asti. Veromuutoksen olisi syytä koskea nimenomaan pörssiosakkeita suoraan omistavia yksityishenkilöitä. Heihin kohdistuu tällä hetkellä ankarin osinkoverotus.

Veromuutoksen suurin motiivi on kuitenkin uusien omistajien houkutteleminen. Sijoittamalla säästönsä tuottavammin kansalaiset voisivat vaurastua ja yritykset voisivat saada kasvuunsa kaivattua oman pääoman ehtoista rahoitusta. Kotitalouksilla on pankkitileillä 80 miljardia euroa. Osan siitä voisi sijoittaa tuottavammin. Oikein kohdistettuna sijoituksilla rahoitettaisiin yritysten kasvua ja yritykset saisivat lisää kotimaisia omistajia.

Pörssiosakkeita omissa nimissään omistavat yksityishenkilöt ovat pääsääntöisesti pieniä omistajia. Vuonna 2013 yli sadantuhannen euron osinkotuottoon ylsi alle tuhat osakkeenomistajaa. Suuria omistajia näkyy tässä tilastossa näin vähän, koska verosyistä vain harva suurista omistaa pörssiosakkeita suoraan omissa nimissään. Omistus on usein sijoitusyhtiön tai vakuutusyhtiön nimissä. Vertailukohtana reilu kolmetuhatta henkilöä sai osinkoja vain joitakin senttejä eli alle euron. Vaikka yksittäiset omistukset eivät ole erityisen suuria, yhteensä yksityishenkilöiden omistus vastaa noin kuudennesta Helsingin pörssin yhtiöiden markkina-arvosta. Kotitaloudet ovat tärkeä omistajaryhmä.

Verotulojen menetyksenä päätös pienten pörssiosinkojen verottomuudesta saajalle 500 euroon saakka maksaisi noin 40 miljoonaa euroa (vuonna 2013 toteutettuna päätös olisi tarkoittanut 40 882 500 euron verran pienempää verokertymää olettaen osinkoveroprosentiksi nykyisen 25,5 %).

Pienten pörssiosinkojen kohtelua on selvitetty jo melkein kymmenen vuotta. On mietitty teknisiä menettelyjä, ulkomaalaisten palautuksenhakijoiden asemaa ja neutraalisuuskysymyksiä. Nämä yksityiskohdat ovat kaikki ratkaistavissa. Seuraavaksi on päätöksenteon aika.

Kirjoitus on julkaistu myös Taloustaidon blogissa

Jaa artikkeli

Kommentit