Listat sijoittajan apuvälineenä

Listat ovat oivallisia sijoittajan apuvälineitä, mutta oma harkinta kannattaa säilyttää.

porssisaatio_uusi kuva

Listan perimmäinen tarkoitus on poimia osakkeita, jotka tuottavat hyvin. Tunnetuimpia ovat Pörssisäätiön, Balance Consultingin, Osakesäästäjien ja Taloustaidon listat. Niiden lähestymistavat on hyvä tuntea ennen kuin aloittaa seuraamisen: esimerkiksi osinkoyhtiöitä suosivat listat sopivat tietynlaisille sijoittajille.

– Listat ovat aina mekaanisia. Niihin ei voi sokeasti luottaa, omaa harkintaa pitää käyttää, sanoo pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesistä.

Jos suodattimena on välissä analyytikko, se on hänen tulkinta. Listat toimivat tietyillä parametreilla. Joillekin yhtiöille tunnusluku voi olla hyvä, toiselle huono.

Vilén ottaa esimerkin p/b-luvun tulkinnasta. Se kertoo, kuinka moninkertainen yrityksen markkina-arvo on suhteessa taseen mukaiseen omaan pääomaan. Perusteollisuusyhtiöille kirja-arvo on keskeinen luku ja pääsääntöisesti matala. Ohjelmistotaloille, joiden taseissa ei ole sidottuna pääomaa, luku on korkea.

– Jos vertaa kahta eri listaa, joissa jokin yhtiö on toisessa kärjessä ja toisessa hännänhuippuna. Jumbosija ei tarkoita, että yhtiö tai lista on huono. Kysymys on ainoastaan siitä, että listan parametreilla se ei ole tietylle sijoittajaprofiilille suunniteltu: Sijoittajan pitää ymmärtää, mikä listan rakenne on.

Mihin tahansa listaan ja rankingiin pitää Vilénin mukaan suhtautua varauksella. Lista on työkalu, joka ohjaa löytämään esimerkiksi listan top 20 – yhtiöiden joukosta itselle kiinnostavimmat.

– Kovin hyvä strategia ei ole ostaa listan ykköstä, sanoo Vilén.

Monet listat perustuvat historiallisiin lukuihin ja sitä Vilén pitää harhaanjohtavana. Liisan  ja Osakesäästäjien lista perustuvat sekä ennusteisiin että historiaan.

– Liisan listalla arvostustaso saa pienemmän merkityksen kuin muilla listoilla. Kärjessä painottuu laatu, listalle on haastavaa päästä, sanoo Vilén.

– Pelkkä historiatietojen katsominen altistaa virheille, mutta jos lista on takonut ylituottoa pitkään, ei se huono merkki ole.

Vilén muistuttaa, että jokainen on vastuussa omista sijoituspäätöksistään. Kuulemisten perusteella ei kannata ostaa eikä myydä. Pitää perehtyä kohteisiin ja apuvälineisiin huolella.

Liisan listalle pääsemiseksi ei tarvita käyttäjätunnuksia, vaan sinne pääse Pörssisäätiön sivuilta Liisan lista -osion kautta. Tätä linkkiä kannattaa käyttää, sillä vain se ohjaa listalle ilman rekisteröitymistä.

Liisankin lista muodostuu osittain mekaanisten laskutoimitusten, osittain aina epävarmojen tulosennusteiden seurauksena, joten järjen käyttö ei ole pelkästään sallittua vaan suorastaan edellytys oikeiden johtopäätösten tekoon.

Warren Buffet, maailman suurin sijoittajaguru, antaa hyvän neuvon: sijoita vain sellaiseen yhtiöön, jonka tunnet ja jonka liiketoiminnan ymmärrät. Jos listan kärjessä keikkuu jokin yhtiö, jota et tunne, mutta jolla kuulostaisi olevan hieno tekninen toimiala ja hyvät tuotteet, niin pidä ihmeessä näppisi siitä erossa.

Liisan lista seuraa osinkoyhtiöitä, arvoyhtiöitä ja kasvuyhtiöitä.

Lista kertoo sen, missä yhtiöissä nykyinen kurssi ja analyytikoiden ennusteet ovat hyvässä suhteessa: jos odotettu tuloskehitys toteutuu tai ylittyy, niin kurssi nousee. Jos hyväksi havaitsemasi yhtiö on listan häntäpäässä, se saattaa tarkoittaa sitä, että kaikki muutkin ovat huomanneet sen erinomaisuuden: Yhtiön osake on hinnoiteltu jo niin korkealle, että ei siihen enää kannata sijoittaa. Jos taas hyväksi havaitsemasi yhtiö on listan kärjessä, niin tilanne on ihan toinen. Lista on siis apuväline.

Liisan listan kärjessä on nyt Fiskars, Nokian Renkaat väistyi ykkössijalta kakkoseksi. Pienet yhtiöt ovat nousseet listalla.

Teksti: Riitta Ekholm

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit