Heliövaara: Fortum ei syrjinyt piensijoittajia

Fortumin osakkeenomistajia kohdeltiin Fennovoima-päätöksessä tasavertaisesti, vakuuttaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara.

Espoon Pörssi-ilta 2012_RIITALLE

Valtion omistamiin yhtiöihin kohdistuu usein poliittisia paineita. Viimeksi kritiikin kohteeksi joutui Fortum, joka päätti monen mutkan jälkeen lähteä sittenkin osaomistajaksi Fennovoiman ydinvoimaprojektiin.

Fortumin päätös herätti epäilyn, että valtio olisi painostanut Fortumin hallitusta poliittisista syistä. Fortumin hallitus olisi toisin sanoen toiminut osakeyhtiölain vastaisesti. Lain mukaan kaikkia osakkeenomistajia on kohdeltava tasavertaisesti.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara sanoo, että keskustelua on käyty uskomusten perusteella.

— Missään tapauksessa omistajanohjausyksikön virkamiehet eivät ole Fortumia painostaneet. Siitä annan sanani, Heliövaara sanoo.

Fennovoima-päätöksessä Fortumin hallitus joutui toimimaan vaikeissa olosuhteissa. Tarjolla oli vain huonoja vaihtoehtoja. Jos Fortum olisi hylännyt Fennovoiman, olisi se lisännyt riskejä Fortumin muissa liiketoiminnoissa Venäjällä.

Epätietoisuus Fortumin Venäjän liiketoiminnoissa on näkynyt yhtiön pörssikurssissa. Instituutiosijoittajat ovat kesän aikana myyneet Fortumin osakkeita, todennäköisesti juuri Venäjä-riskien takia.

Vastaavasti piensijoittajat ovat ostaneet lisää Fortumia. Yhtiön pörssikurssi on laskenut kevään huipusta noin 25 prosenttia.

Suhmurointisyytökset törkeitä

Heliövaara vakuuttaa, että vaikka valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista, liiketoimintapäätökset on tehty kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen.

— Jos (Fennovoima) päätöstä halutaan epäillä, niin kylläpä epäillään Fortumin hallituksen jäsenten integriteettiä aivan törkeästi. Jos epäillään, että olisi tapahtunut jokin suhmurointi, niin kyllä sieltä olisi neljä hallituksen jäsentä lähtenyt kävelemään saman tien, Heliövaara sanoo.

— En ymmärrä ollenkaan, että Fortumin hallitusten jäseniä epäillään. Se on suora henkilökohtainen loukkaus. Jos olisin yhtiön hallituksessa, en ikimaailmassa suostuisi tekemään jotain jonkun käskystä. Hallituksessa tehdään päätöksiä, jotka hyödyttävät kaikkia osakkeenomistajia tasavertaisesti.

Valtion osittain omistamissa yhtiöissä tasavertaisuuden periaatetta ei ole aina helppo toteuttaa. Yhtälö on erityisen hankala silloin, kun valtio on julkisesti noteeratussa yhtiössä enemmistöomistajana. Valtio käyttää enemmistöomistajana suvereenia valtaa, mutta samalla valtion pitäisi toimia muiden osakkeenomistajien kanssa saman tavoitteen puolesta omistaja-arvon kasvattamiseksi.

 

Omistajaohjaukseen tuskin muutosta

Valtio on merkittävä pörssiyhtiöiden omistaja. Valtion suoran ja sijoitusyhtiö Solidiumin kautta välillisen omistuksen arvo pörssiyhtiöissä on yhteensä lähes 18 miljardia euroa.

— Yritämme johtaa yhtiöitä kaupallisin perustein, Heliövaara toteaa.

— Teollisuuspolitiikka, työvoimapolitiikka ja aluepolitiikka eivät saa sotkea päätöksiä. Emme harjoita sanelupolitiikkaa, ainakaan me virkamiehet emme sitä tee. Solidiumin omistamissa yhtiöissä valtio pyrkii vaikuttamaan sillä omistuksella, joka sillä on.

Valtion omistajapolitiikkaa koskeva valtioneuvoston periaatepäätös on edellisen hallituksen ajalta vuodelta 2011. Nykyisen perusporvarihallituksen omistajaohjauspolitiikka on vielä avoin.

Suurta muutosta omistajaohjaukseen tuskin on tulossa. Edellinen hallitus linjasi, että Solidiumin salkussa olevien yhtiöiden toimintaperiaatteiden ja tuottotavoitteiden tulee olla vertailukelpoisia samalla toimialalla toimiviin muihin yhtiöihin verrattuna.

Solidiumin vähemmistöomistuksia 12 pörssiyhtiössä on perusteltu sillä, että yhtiöillä on ”kansallista merkitystä”.

— Tiedämme kyllä, millä yhtiöillä on eniten kansallista merkitystä. Niillä on patenttioikeuksia, aineettomia oikeuksia tai jotain muuta osaamista, jonka säilyminen Suomessa on tärkeää. Joidenkin yhtiöiden olisi syytä pitää pääkonttorinsa Suomessa, Heliövaara sanoo.

Teksti: Juha Europaeus
Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit