Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä

Listat nopeuttavat mielenkiintoisten sijoituskohteiden löytymistä. Tunnuslukuihin perustuva lista on yksinkertainen ja helppo tulkita, vaikka olisi vasta tekemässä ensimmäisiä kauppojaan.

DSC04839riitalle

Listojen tarkoitus on löytää osakkeita, jotka tuottavat hyvin. Ne ovat oivallisia sijoittajan apuvälineitä, mutta viime kädessä jokaisella on oma vastuu päätöksestään: Listat ovat aina mekaanisia. Lopputulosta voi kuitenkin parantaa tutkimalla lähemmin, miksi yhtiö on tunnuslukujen valossa mielenkiintoinen.

Suuri osa listan yhdentenätoista olevan Orava Asuntorahaston tuloksesta tulee laskennallisista arvonkorotuksista, joilla ei ole minkäänlaista kassavirtavaikutusta. Arvonkorotukset syntyvät asuntojen arvojen noustessa tai yhtiön ostaessa asuntoja niin sanottuun tukkuhintaan.

– Mielestäni tukkuhinnat ovat itse asiassa markkinahintoja, koska myyjä tuskin möisi asuntoja alennuksella, jos hän saisi paremman hinnan muualta, toteaa Cardia Investin toimitusjohtaja Tom Lindström.

– Tulos ja osinko ropisevat alas siinä vaiheessa, kun yhtiö lopettaa uusien asuntojen ostot, jatkaa Lindström.

Liisan lista seuraa osinkoyhtiöitä, arvoyhtiöitä ja kasvuyhtiöitä. Kärkeä pitää tällä hetkellä United Bankers ja toisena perässä seuraa Fiskars. Niin kauan kuin pörssin arvostus on korkealla, pankkiiriliikkeet tekevät kovia tuloksia ja nousevat listalla korkealle.

– Pankkiiriliikkeiden noustessa listan kärkeen, joutuu miettimään, kuinka kauan kurssinousu jatkuu ja onko mahdollisesti myynnin aika, sanoo Lindström.

Itsekin listaa pitävänä hän kuitenkin antaa Pörssisäätiön Liisan listalle plussia esimerkiksi siitä, että tulevaisuuden näkymät on huomioitu eikä katsota pelkästään peruutuspeiliin, jolloin mutkat saattavat jäädä huomaamatta.

Listalla on hänen mielestään hienoja yhtiöitä ja hyviä tuloksentekijöitä. Ja osumat ovat olleet pääsääntöisesti erittäin hyviä.

– Tunnuslukujen valossa näyttää hyvältä, vaikka niille määritellyt eri painoarvot ihmetyttävätkin, toteaa Lindström.

Ilman objektiivista dataa yhtiöitä ei voi Lindströmin mielestä laittaa järjestykseen. Miten pisteyttäisit abstraktin käsitteen, kuten vihreät arvot, hän selittää.

Tämän vuoksi aloittelevankin sijoittajan kannattaa perehtyä tunnuslukuihin. Pitkää oppimäärää ei tarvitse urakoida heti alkuun, vaan pärjää suhteuttamalla osakekurssin voittoon, tasearvoon tai osinkoon.

– Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii systemaattisuutta, painottaa Lindström.

Moni lähtee aluksi markkinatunnelman mukaan ja tekee kaikki kirjoissa varoitetut virheet. Lopputulos saattaa olla huono, sen tietää moni omasta kokemuksestaan.

Lindström muistuttaa, että tunnuslukujen seurantaan perustuvan listan avulla voi saada parinkin prosentin ylituottoa. Tutkittua tietoa on paitsi historiallisesti myös Tom ja Kim Lindströmin analyyseissa.

Liisan listan kolmen kärjessä ovat nyt United Bankers, Fiskars ja Raute. Tällä sivulla on listan tilanne tiettynä päivänä, reaaliaikaisen tilanteen näet täältä.

1.United Bankers
2. Fiskars
3. Raute
4. Orion
5. Dovre Group
6. eQ
7. Kone

Liisan listalle pääsemiseksi ei tarvita käyttäjätunnuksia, vaan sinne pääse Pörssisäätiön sivuilta Liisan lista -osion kautta. Tätä linkkiä kannattaa käyttää, sillä vain se ohjaa listalle ilman rekisteröitymistä.

Liisankin lista muodostuu osittain mekaanisten laskutoimitusten, osittain aina epävarmojen tulosennusteiden seurauksena, joten järjen käyttö ei ole pelkästään sallittua, vaan suorastaan edellytys oikeiden johtopäätösten tekoon.

Pörssisäätiön sivuilta löydät myös ohjeet oman ranking-listan tekemiseen.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

Jaa artikkeli

Kommentit