Täydellinen tasapaino

Componenta, Etteplan, eQ ja Fortum päivittivät tuoreimmat kuulumisensa Pörssisäätiön järjestämässä Pörssi-illassa Espoossa viime torstaina. Mikä parasta: Paikalla olleet yksityissijoittajat saivat vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin. Tällä kertaa Pörssisäätiö päätti kysyä eQ:n toimitusjohtaja Janne Larmalta, miten työpäivä oli sujunut.

DSC04928riitalle

eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma on onnekas siinä, että työmatkat taittuvat kävellen mennen tullen Töölöstä Aleksanterinkadulle ja takaisin. Vaikkakin joskus vasta iltamyöhään. Aikaa ei kulu turhaan matkoihin, mutta kuitenkin siinä ehtii vaihtaa ajatukset numeroista vaippamaailmaan.

Kahden pienen lapsen perheessä viemiset ja hakemiset päiväkodista ovat oma lukunsa. Puolivuotias on vielä äidin kanssa kotona, mutta parivuotias kaipaa jo kavereita ja hänet kuskataan ruotsinkieliseen päiväkotiin. Puisto on jokaisen lapsen unelma.

Viime torstaiaamu oli yksi niistä tavallisen kiireisistä päivistä. Larma harppoo rappuset viidenteen kerrokseen. Hallituksen kokous alkoi kello kahdeksan.

Sitä seurasi kolmannen kvartaalin tuloksen julkistus ja henkilöstön tiedotustilaisuus. Asiakastapaaminen heti sen jälkeen ja iltapäiväpalaveri toimistolla tiesi leivällä kuitattua lounasta. Vientihakuruljanssi oli onneksi nyt vaimon kontolla.

Larma on ollut eQ:n puikoissa viisi vuotta ja luotsannut firmaa siihen kuosiin, missä se tällä hetkellä on. Kvartaali kvartaalilta avainluvut vahvistavat sijoittajille, että polku on valittu oikein. eQ on takonut viimeiset viisi vuotta hyvää tulosta ja osakkeenomistajat ovat saaneet nauttia osinkovirrasta.

Viisi vuotta sitten varainhoidon liiketoiminta liikkui seitsemän miljoonan euron paikkeilla, viime vuonna liikevaihto ylsi jo 24,4 miljoonaan euroon. Varainhoito-liiketoiminnan edellä komeilevat ainoastaan isot pankit.

Hankenilta valmistuneella Larmalla on katse kirkkaasti horisontissa. Yhtiöllä on monta plussaa, millä mällätä. Tase on terve ja velaton, ja eQ: lla on vielä puskurina noin 41 miljoonan euron kokoinen sotakassa.

Torstain tulosjulkistuksessa konserni kertoi optio-ohjelmasta, jolla se halusi sitouttaa parikymmentä avaintekijäänsä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että asiakassuhteiden vaaliminen on haasteiden kärkipäässä.

Henkilökunta ja media saivat myös aimo setin eQ:n toteutuneesta kasvunälän tyydyttämisestä: Yhdeksässä kuukaudessa konserni ylsi nettopalkkiotuotoissa 20,1 miljoonaan euroon ja ylitti viime vuoden vastaavaan määrän, 15,6 miljoonaa euroa.

Tammi-syyskuussa eQ-konsernin tulos kasvoi 70 prosenttia ja ylitti jo nyt koko viime vuoden tason.

Sijoittajat voivat siis olla turvallisin mielin. Ylimääräinen kassavirta ropsahtaa osakkeenomistajien tilille tulevanakin keväänä.

Tiukkaan aikataulutetusta työelämästä Larma ei uskoisi selviävänsä ilman sitä, että kotipaletti olisi kasassa. Kahdeksan jälkeen illalla, kun lapset ovat untenmailla, hän saattaa ottaa vielä palan omaa aikaa ja suunnata lenkille Töölönlahdelle. Torstai-iltaisin on myös optio tennistunneille.

Temppelinaukion kirkon takainen kallio on tuttu paikka hiekkalaatikoineen. Puuha ei ole vierasta, sillä Larmalla on edellisestä avioliitosta 25- ja 22-vuotiaat nuoret. Vanhempi on juuri valmistumassa Hankenilta ja nuorempi opiskelee Vaasassa opettajakorkeakoulussa.

Torstain työpäivä päättyy Pörssisäätiön järjestämään Pörssi-iltaan Espoossa, missä yleisö pommittaa Larmaa vielä lukuisilla kysymyksillä. Mikä on hänen käsityksensä toimialan tilanteesta? Onko odotettavissa yritysostoja?

Larma ei pidä todennäköisenä sitä, että eQ olisi sen enempää oston kohteena kuin ostoksilla olevana yhtiönäkään.

Hänen mielestään konsernissa on menossa hyvä vaihe, jota on turha rikkoa epäjatkuvuuksilla, joiden sopeutumiseen kuluisi aikaa kuitenkin puolesta vuodesta vuoteen.

Sijoittajien näkemyksiä hän haluaa vahvistaa kertomalla, että eQ toimii muita varainhoitajia vakaammin: Kun turbulenssi valtaa markkinat, eQ:n tuotepaletti mahdollistaa yhtiölle vakaamman tulovirran, esimerkkeinä ovat kiinteistörahastot ja Private Equity Varainhoito. Tämän vuoksi konserni on hyvä sijoituskohde, kertoo Larma Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmerelle.

Puoli kahdeksalta Töölön kodissa alkaa kylvetysvuoro, jonka Larma hoitaa mielellään ja rutiinilla. Viikonloppu menee metsästyskavereiden kanssa Hämeenlinnassa päin, mutta seuraavana perjantai-iltana perhe suuntaa Hankoon kohti kakkoskotia.

Yhdeksän kuukauden tulos antaa luvan hengähtää.

Teksti Riitta Ekholm

Kuva Minna Heusala

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit