Kahden perheomistajan tarina

23.11.2015

Sekä Hartwall Capital että Oras Invest ovat pitkäaikaisia sijoittajia, joiden omistukset ovat kiinni pääasiassa kotimaisissa pörssiyhtiöissä. Toisella on ikää 179 ja toisella 70 vuotta. Sijoitushorisontti on molemmilla muutamasta vuodesta ikuisuuteen.

SijInvest 2015 Perheomistajat_riitalle

Pörssisäätiön Sijoituskoulun aiheena Sijoitus-Invest15-tapatumassa oli perheomistajuus. Keskustelemassa olivat Hartwall Capitalin tuore toimitusjohtaja Eeva Ahdekivi, joka on työskennellyt valtionomistajan roolissa Solidiumilla, investointipankkiirina sekä tutkijana.

Ensimmäisiä tunnelmia perheyrityksen saappaissa hän kuvaa valtavan vapauttaviksi.

– Voimme esimerkiksi raportoida joka kuukausi tai ei ollenkaan eivätkä yhtiön päätökset heilauta pörssikursseja, sanoo Ahdekivi.

Hartwallin omaisuudesta euromääräisesti isoin osa on sijoitettu kotimaisiin pörssiosakkeisiin, mutta lukumääräisesti salkussa on eniten ei-listattuja kasvuyrityksiä.

Oras Investin toimitusjohtaja Jari Paasikivi kutsuu itseään yrittäjä-omistajaksi. Kolme veljestä omistavat yhtiön 100 prosenttisesti.

Kolmas sukupolvi on myös vahvasti sitoutunut yhtiön toimintaan, mistä Paasikivi on äärettömän iloinen. He ymmärtävät omistajuudesta aivan eri tavalla, kun hän itse aloittaessaan toimitusjohtajana: Kemiran oston jälkeen kurssi putosi 60 prosenttia.

– Mies heitettiin kylmään veteen ja piti oppia uimaan huonommissakin olosuhteissa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kysyy molemmilta mahdollista listautumista. Kumpikaan ei pitänyt asiaa ajankohtaisena.

Kun Hartwall oli vielä pörssiyhtiö, toimintaa laajennettiin Baltian maihin. Suurin osa varallisuudesta on peräisin sieltä. He ovat olleet Ahdekiven mielestä nokkelia teollisuusihmisiä ja sijoittajia. Historiassa on varsin jännittäviä käänteitä.

Häneltä on usein kysytty, minkälaisia sijoittajia sukuyhtiöt ovat. Pitää olla vertailukohtia, kuuluu vastaus, kuten valtionyhtiöt, eläkeyhtiöt ja säätiöt. Hän kuvaa suomalaista sijoittajakenttää hyvin monitahoiseksi.

Eläkeyhtiöt ovat hänestä aktiivisia omistajia, jotka ovat vielä onnekkaita siinä, että pystyvät treidaamaan ilman, että kukaan hätkähtää. Myös valtionomistajat ovat tiivisti omistamiensa yhtiöiden äärellä, mutta eivät esimerkiksi osallistu hallitustyöskentelyyn.

Säätiökenttä on hänen mielestään kahtiajakautunut: Osa on hyvinkin passiivisia ja toiset ahkeria vaikuttajia omistamissaan yhtiöissä

– Perheyhtiöt luokittelisin niin, että niissä vaikutetaan, mutta ei treidata, sanoo Ahdekivi.

Perheyhtiöillä on erilaisia vaiheita: Ensin on rikastuminen ja sitten omaisuuden säilyttäminen. Monella perheellä on tilanne, että omaisuus on tehty kädet savessa teollisuudessa ja sitten perheestä muodostuu omistaja ja sijoittaja.

Alkuvuosina yhtiöiden riskinotto voi olla huikeaa ja tähtitieteellisen kovaa. Uusille toimialoille mennään pelkäämättä, kuten Kone, joka osti viisi kertaa itseään suuremman yhtiön.

-Sitten on vuorossa toinen äärimmäisyys ja riskinotto hidastuu. Tästä seuraa niin sanottu analyysiparalyysi, sanoo Ahdekivi.

Riskejä saa hänen mielestään olla, mutta ne pitää tunnistaa. Warren Buffet ei koskaan sijoita kohteisiin, joita ei tunne.

– Meille on tärkeimpiä yhtiöt, jotka tunnemme läpikotaisin.

Oras Invest on teollinen omistaja ja perheyritys, joka vaikuttaa vahvasti omistamiensa yhtiöiden hallituksissa. Pitkäjänteisenä sijoittajana yhtiö on valinnut salkkuunsa kotimaisista pörssiyhtiöistä Tikkurilan, Kemiran ja Uponorin

– Salkussa on hyvä yhdistelmä rakentamis- ja vesibisnestä. Myös globaali hajauttaminen on onnistunut, sanoo Paasikivi.

Mitä teollinen omistaja sitten miettii? Koko henkilökunnan, hallituksen ja omistajien pitää tietää, että toimiva johto tukee pitkän tähtäimen strategiaa.

– Meillä ei ole olemassa exit-plania, vakuuttaa Paasikivi.

Kaikki päätökset tehdään yrityksen etu edellä, omistaja tulee vasta sen jälkeen.

– Ei lähdetä sisäpolitiikkaan ja peliin mukaan. Käyn jatkuvaa vuoropuhelua isojen omistusten kanssa, sanoo Paasikivi.

Teollista toimintaa hän ei pidä minkäänlaisena rakettitieteenä. Jotain on saatu kasaankin. Oras Investin omistamien yhtiöiden yhteinen liikevaihto on neljä miljardia euroa. Osinkoja on jaettu 151 miljoonaa 700 omistajalle.

Sijoittajana hän olisi huolissaan yhtiöistä, jotka eivät jaa osinkoa. Oras Investin prosenttimäärä liikkuu kolmen ja viiden välillä. Tasetta olisi myös syytä seurata sekä yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan toimintaa.

– Hallituksen pitää olla niin hyvä, että ne voi kävellä ylitseni mennen tullen, tiivistää Paasikivi.

Teskti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit