Pörssisäätiön kirjanurkka 2016

Pörssisäätiö kokoaa sivuilleen arvioita kiinnostavista ja myös aikaa kestävistä sijoituskirjoista. Nyt ovat vuorossa Henri Elon Tuoton arvoitus ratkeaa, Kim Lindströmin Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä sekä Seppo Saarion legendaarinen Miten sijoitan pörssiosakkeisiin.

Kim Lindström: Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä

Sijoittajapiirien ehdottomaan kärkikaartiin kuuluva Kim Lindstöm on kirjoittanut ansiokkaan kirjan Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä. Osakemarkkinat ovat tässä ajassa muuttuneet perusteellisesti.

Lindström kuvaa osuvasti, miten 1960-luvun sijoittaja näkisi tämän päivän. Robottien käymä osakekauppa kuulostaisi hänestä sekopään hourailulta. Yhtä epäuskottavalta tuntuisi osakkeiden ostaminen yhdessä silmänräpäyksessä maapallon toiselta laidalta.

Vaatimattomista oloista kotoisin oleva Lindström oli useana kesänä prikkarina Helsingin kaupungin laiturihuollossa ja sai säästettyä pesämunan ensimmäisille sijoituksille.

Viittä vaille valtiotieteen maisteri aloitti Helsingin Osakepankissa, vaikkakin huonommalla palkalla kuin mihin Länsisatamassa oli tottunut. Osa ikäluokasta valtasi Vanhaa ylioppilaistaloa, Lindström tutki sijoitusmarkkinoita.

Lindström ehti tehdä pitkän uran Yhdyspankissa, Carnegiessa, Fideksessä ja sen jälkeen Norvestiassa.

Työuralla oli sekä auvoisia että synkkiä päiviä, kuvaa Lindström teoksessaan.

Hän on alusta lähtien luottanut arvosijoittamiseen, vaikka valtavirta olisi ollut eri mieltä esimerkiksi it-buumin vuosina.

Ajoitus on hänestä tärkeä, mutta myös se, että sijoittaja pystyy laittamaan tunteet sijoituspäätöksissään sivuun ja kulkemaan toiseen suuntaan kuin muut.

Kirja etenee kronologisesti nuoruusvuosista nykypäivään.

Nuoremmat lukijat eivät ehkä tiedä, että osakekirjojen välissä oli aikanaan kuponkeja osingonjakoa ja – anteja varten. Kupongit leikattiin saksilla osingon tai merkintäoikeuden käyttäytymiseksi.

Lindströmin teos on oiva lukuelämys sekä vanhemmille että vasta aloittaneille yksityissijoittajille. Suomen ehkä ensimmäisen analyytikko on ollut uranuurtaja niin sijoitustutkimuksessa, rahastotoiminnassa kuin varainhoidossakin.

Kim Lindström: Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä, Talentum.

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Suomalaiselle osakesäästäjälle kirjoitettu pörssiopas vastaa tässä 10. uudistetussa painoksessaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miksi pörssiyhtiöt ovat paras pitkän aikavälin sijoituskohde? Milloin pitää ostaa, milloin myydä? Mitkä tekijät johtavat pörssiyhtiön kurssin nousuun? Miten sijoitan ulkomaille? Mitä etuja sijoitusrahastot tarjoavat?

Kirjaa ei ole turhaan sanottu sijoituksen ”Pörssiraamatuksi”. Se kertoo selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla, miten sijoituskohteet kannattaa valita ja mihin sijoittajan tulee kiinnittää huomiota pyrkiessään todella ansaitsemaan pörssiosakkeilla.

Saarion sijoitusopas sisältää lukuisia sijoittajan omia kokemuksia ja tämä tekee kirjasta samaistuttavan ja kiinnostavan.

Pörssiguru, sijoituskirjailija ja entinen yritysjohtaja on koonnut yhteen kuuden vuosikymmenen ajalta tietoa sijoittamisesta. Seppo Saario on omia henkilökohtaisia varojaan sijoittaessaan kokenut käytännössä ne asiat, joista kirjoittaa, olipa sitten kyseessä sijoittaminen esimerkiksi osakkeeseen, indeksi-osuuteen, optioon, koti- tai ulkomaiseen rahastoon taikka kultaan.

Kirjan viimeisessä luvussa sijoittaja saa täyspotin kullanarvoista tietoa. Saario on koostanut sadan ikivihreän pörssivihjeen listan, josta moni kokeneempikin sijoittaja löytää sekä uutta että hyvä muistaa –tietoa.

Kymmenen kärjessä lista:

  1. Osakkeen arvonnousun perusta on kasvava osingonjako.
  2. Onko nyt oikea aika osaa vai myydä pörssiosaketta?
  3. Jos todella haluat vaurastua pörssiosakkeilla, tarvitset voitontahtoa ja osaamista.
  4. Laadi sijoitusperiaatteet ja toimi johdonmukaisesti niiden mukaan.
  5. Painota sijoitusstrategiasi ikäsi ja luonteesi mukaan.
  6. Riski.
  7. Riskiä alennetaan hajauttamalla sijoituksia.
  8. Ajoituksen merkitystä alennetaan hajauttamalla pörssikaupat pitkälle aikavälille.
  9. Likviditeettiriski on osa kokonaisriskiä.
  10. Osta, älä myy.

Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, SanomaPro.

Henri Elo: Tuoton arvoitus ratkeaa

Jotain jäi sanomatta, totesi sijoituskirjailija, pörssikolumnisti bloggaaja ja yrittäjä Henri Elo toisen sijoituskirjan julkistamistilaisuudessa. Hyvä niin, sillä Löydä helmet- löydä kuplat –kirja sai jatkoa yhtä mukaansatempaavasti kirjoitetulla Tuoton arvoitus ratkeaa -sijoitusoppaalla.

Kirjan pääpaino on edelleen osakesijoittamisessa, mutta nyt Elo kirjoittaa myös muista sijoitusmuodoista, kuten korkosijoittamisesta, rahastoista, sijoitusvakuutuksista ja sijoitusasunnoista.

”Sijoitusrahastojen kultakausi alkoi 1990-luvulla. Rahastosijoittamista viime vuosina useasti kritisoinut sijoituskonkari Kim Lindström oli yksi uranuurtajista rahastoliiketoiminnan synnyssä.”

Elo arvioi kirjassaan myös Joonas Oravan ja Olli Turusen kirjoittamaa kirjaa Osta, vuokraa ja vaurastu. Kirjoittajat korostavat vuokratuoton vakautta. Asuntojen vuokratuotot liikkuvat keskimäärin 3-6 prosentin tuntumassa remonttikulut mukaan lukien.

Kirjan parasta antia ovat havainnolliset ja kiinnostavat case-esimerkit pörssiyhtiöistä ja niihin sijoittamisesta. Myös viiden sijoittajakonkarin, Kari Tiaisen, Kaisa Kervisen, Jari Saarhelon, Tomi Salon Jarl Waltosen kokemusten lukeminen on elämys.

”Sijoittaminen, jos mikä on kokemustiedettä. Sijoittajia ei synny koulunpenkiltä. Parhaat sijoittajat valmistuvat vuosien, ellei vuosikymmenten kypsyttelyn tuloksena ja satojen opittujen virheiden kautta.”

Tomi Salon mielestä sijoittaja saa tarpeeksi hajautusta kotimaisistakin yhtiöistä, koska monet toimivat maailmalla. Salo tekee päätökset fundamenttien, kuten oman pääoman tuoton, osinkotuoton, omavaraisuusasteen ja matalan gearing-luvun perusteella, mutta ajoittaa pitkässäkin salkussa ostot teknisen analyysin avulla.

Elo innostui sijoittamisesta jo kouluaikana. Fundamenttisjoittajana hän ajattelee, että sijoittaja on kuin yrittäjä.

”Sijoittaja ostaa palasen yritystä ja antaa liiketoiminnan hoitaa loput. Tosin yrittäjä sijoittaa myös omaa työpanostaan yritykseen. Hänen tuottonsa muodostuu paitsi osingoista, yrityksen arvonnoususta myös palkasta ja luontaiseduista.”

Elon kirja soveltuu niin aloittelevalle sijoittajalle kuin sijoittamisen ammattilaisellekin.

Henri Elo: Tuoton arvoitus ratkeaa, Sarimedia Oy.

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Minna Heusala

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit