Osingot laajassa kasvussa

11.02.2016

Tämän hetken kursseilla ja ennusteilla lähes 40 yhtiöltä odotetaan yli 5 %:n osinkotuottoa ja jopa 55 yhtiöltä yli 4 %:n osinkotuottoa.

PT0615 uutiskirje Henri Elo 700x425 thinkstockEero Färkkilä, osakestrategi, Nordea:

”Ennen tuloskauden alkua arviomme osinkopotiksi kokonaisuudessaan 11,8 miljardia euroa, mutta se jäänee tuosta muun muassa Fortumin ennustettua pienemmän osingon takia. Ennätysosinkovuosi oli 2007 ennen finanssikiriisiä ja sitten tulivat isot leikkaukset.

Yhtiöiden tuloskehitys on ollut hyvää ja maailmantalous on kasvanut. Kysymyksessä ei ole suurta draamaa, vaikka osinkopotti voi näyttää isolta. Yhtiöt ovat taseeltaan varsin terveitä. Koska investointitarpeita ei tässä valjussa taloustilanteessa juurikaan ole, yhtiöt pystyvät jakamaan osinkoa.

Suuryhtiöistä korkeinta osinkotuottoa odotetaan Fortumilta, vaikka se laskikin kokonaisvoitonjakoaan. Myös Telia Soneralta, Keskolta ja Nordealta odotetaan 7-8 prosentin osinkotuottoa, vieläkin isompaa Bittiumilta. Kertaluoteinen taseen tyhjennys tosin sotkee kokonaiskuvaa.

Jos osinkorajaksi asetetaan neljä prosenttia, listalle nousee jo viisikymmentä yhtiötä. Perinteiset osingonmaksajata Elisa ja Orion eivät tänä keväänä ole kärkipäässä nousseiden kurssien ja kasvaneiden osinkojen takia.

Se, mitä tänä keväänä maksetaan, ei välttämättä ole tulevina vuosina luvassa. Esimerkiksi Fortumin voitonjako laskee tulevina vuosina, koska yhtiön liiketoiminnasta on lähtenyt pala.

TeliaSonera puolestaan muutti osingonmaksutapaansa. Nyt sijoittajille on luvassa tuloja kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi Orava Asuntorahasto ja jatkossa myös kiinteistösijoittaja Citycon maksaa osinkoa neljännesvuosittain. Yhdysvaltalainen tapa osinkojen maksamisesta saattaa levitä Suomeen.

Vaikka toimintaympäristö on Suomessa haastava, Technopolis on pystynyt pitämään yllä korkeita käyttöasteita oheispalveluidensa turvin. Kesko maksaa nyt anteliaasti kauppakiinteistöjen myynnin takia. Koneen kassa paisuu ja yhtiöllä on varsin vahva tase. Joko kiikarissa lienee isompi yritysosto tai luvassa ylimääräisiä voitonjakoja.”

Teksti: Riitta Ekholm

Kuva: Thinkstock

Jaa artikkeli

Kommentit