Puolet omistuksista ulkomailla

21.03.2016

Pörssiyhtiöiden omistuksista puolet on ulkomaisten sijoittajien hallussa.

DSC04785riitalle

Ulkomaalaisomistus on Helsingin pörssissä vaihdellut tuntuvasti parin viime vuosikymmenen aikana. Korkeimmillaan ulkomaalaisomistus oli vuosituhannen alussa lähes 74 prosentissa. Nokia oli tuolloin maailman arvokkaimpia yhtiöitä ja ulkomaiset sijoittajat omistivat siitä suuren osan.

Sen jälkeen ulkomaalaisomistus alkoi laskea. Vuonna 2012 pörssin markkina-arvosta alle 40 prosenttia oli ulkomaisilla sijoittajilla. Kolme viime vuotta ulkomaisten sijoittajien omistusosuus on ollut taas nouseva.

Vuoden 2015 lopussa kaikkien Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden markkina-arvo oli 187 miljardia euroa. Ulkomaisten sijoittajien omistus pörssiyhtiöiden markkina-arvosta oli tasan puolet.

— Kotimaiset suuret sijoittajat kuten eläkevakuutusyhtiöt ovat vähentäneet kotimaisia omistuksiaan ja hankkineet ulkomaisia sijoituksia tilalle, sanoo professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta.

— Toisaalta Suomi on viime vuodet nähty ulkomailla mielenkiintoisena sijoituskohteena. Kurssit romahtivat finanssikriisin seurauksena, eikä toipuminen ole ollut yhtä nopeaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Kansantaloutena Suomi ei sijoittajia houkuttele, mutta kansainvälisillä markkinoilla toimivat suomalaisyritykset sen sijaan kiinnostavat ulkomaisia finanssisijoittajia.

Ulkomaalaisomistuksella on sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvää on se, että suomalaisyhtiöt kiinnostavat maan rajojen ulkopuolella. Ulkomaiset sijoittajat ovat vaativia ja kannustavat yhtiötä tehokkuuteen.

Ulkomaalaisomistuksen seurauksena myös päätösvalta liukuu maan rajojen ulkopuolelle. Se voi näkyä esimerkiksi investointipäätöksiä tehtäessä.

— Jos yhtiössä mietitään, investoidaanko Suomeen vai Intiaan, niin kotimaiset omistajat valitsevat mieluummin Suomen. Amerikkalaiselle sijoittajalle asialla tuskin on merkitystä, Rothovius pohtii.

— Suomalaisena ja Suomen kansantalouden kehityksestä huolestuneena katson, että mitä enemmän olisi kotimaisia omistajia, sen parempi.

Kotimaiseen omistamiseen ei valitettavasti juuri mitenkään kannusteta. Päinvastoin, verotuksen kannalta ulkomaiset sijoittajat ovat suomalaisia edullisemmassa asemassa.

Helsingin pörssin ulkomaalaisomistus on todennäköisesti hieman pienempi kuin mitä virallisista luvuista voisi päätellä. Verotus houkuttelee varakkaita kotimaisia sijoittajia perustamaan ulkomaille rekisteröityjä sijoitusyhtiöitä. Verottajaa tai julkisuutta pelkäävät suomalaiset omistavat ulkomaisten yhtiöidensä kautta pörssiosakkeita.

 

— Tiedän paljon suomalaisia sijoittajia, jotka näin tekevät, Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoo.

— Jos kyse on verosuunnittelusta, en ota kantaa siihen, onko tällainen toiminta moraalitonta vai ei. Jokainen päättää sen itse.

Ulkomaalaisten kiinnostus suomalaisiin pörssiyhtiöihin vaihtelee paljon. Suurin ulkomaalaisten omistusosuus on Cityconissa (85,6 %), Nokiassa (80,6 %), Rapalassa (72,9 %) ja Nokian Renkaissa (72,5 %). Talentumissa, Keskisuomalaisessa ja Panostajassa ulkomaalaisten omistusosuus on alle prosentin.

Vuoden aikana eniten ulkomaalaisomistustaan ovat kasvattaneet Cramo, Exel Composites, Nokian Renkaat ja Huhtamäki. Ulkomaisia sijoittajia eniten ovat menettäneet Talentum, Fortum, Valmet ja YIT.

Silloin kun ulkomaiset sijoittajat jostain yhtiöstä kiinnostuvat, tarkoittaa se yleensä kurssinousua. Viime vuonna suuryhtiöistä kurssinoususta nauttivat Amer Sports, Elisa, Huhtamäki ja Nokian Renkaat — eli samat yhtiöt, joissa ulkomaalaisomistus selvästi kasvoi.

Vastaavasti ulkomaiset sijoittajat luopuvat omistuksistaan nopeasti, mikäli he menettävät uskonsa yhtiöön. Ulkomaiset sijoittajat eivät joudu pohtimaan myyntiensä veroseuraamuksia samalla tavoin kuin kotimaiset omistajat.

Teksti: Juha Europaues

Kuva; Minna Heusala

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit