Rationaalisuus ohjaa sijoittamistani

18.04.2016

Yrittäjä Jari Saarhelo on pitkäjänteinen sijoittaja ja pystyy sanomaan kohteelle myös ei. Tutkimistaan yhtiöistä, haarukka-arviolla sadasta yhtiöstä, hän sijoittaa ehkä kahteen.

 

Ensimmäiset sijoitukseni 1980-luvulta tuntuvat nyt jälkeenpäin enemmän tai vähemmän sattumankaupalta. Kriteerit, joilla olin kohteet valinnut, eivät olleet kovinkaan kummoisia.1990-luvulla kokeilin erilaisia strategioita ja lähestymistapoja, joista suurin osa ei myöskään tuottanut toivottua tulosta.

2000-luvun alusta olen löytänyt tavan, joka toimii. Sijoitan pieniin kansainvälisiin yhtiöihin toimialoilta, joita ymmärrän ja ne saattavat olla jossakin erikoistilanteessa.

Valitsen yhtiöitä myös sen perusteella, miten ne toimivat kielialueilla, joita itse puhun. Pystyn tällä tavalla hyödyntämään osaamistani liiketoiminnan ymmärtämisestä ja analysoimisesta.

Yksityissijoittajan on helppo tarttua pieniin yhtiöihin. Ne ovat hahmotettavissa.

Kauan sitten salkussani oli amerikkalaista Johnson&Johnsonin osakkeita enkä ihan ymmärtänyt kokonaisuutta. Ne valmistavat reseptilääkkeitä, käsikauppalääkkeitä ja lääkelaitteita.

Isoissa taloissa analyytikolla saattaa olla noin 20 yritystä, joita hän seuraa päätyökseen. Yksityissijoittaja tekee sitä yleensä päivätyön jälkeen.

Sijoittajana olen pitkäjänteinen ja pystyn myös sanomaan sijoituskohteelle ei. Vaarana on se, että yhtiöihin, joihin itse on perehtynyt, saattaa sitoutua, koska on nähnyt niin paljon vaivaa.

Piensijoittaja näkee useimmiten vain pienen murusen yhtiön toiminnasta ja siksi on vaarana, että tunteet sokaisevat ja jokin riski yrityksen toiminnasta saattaa jäädä näkemättä. Kokonaisuus pitää ymmärtää ja mallintaa. Kriteerien pitää olla rationaalisella pohjalla, jotta saa tunteiden heilahtelut leikattua pois sijoittamispäätöksestä.

Päivittäinen pörssin kehityksen seuraaminen on mielestäni haitallista. Kun kurssit laskevat, saattaa tulla tunne, että on tehnyt virheen ja pitää heti myydä. Kun kurssit nousevat, syntyy euforia juosta ostoksille. Tämä on aika luonnollista, koska tunteet ohjaavat ihmisten käyttäytymistä. Aikalisän ottaminen on paikallaan, jos omat epäilykset heräävät.

Olen myös arvosijoittaja: Tappion riski on pieni ja mahdollisuus tuottoihin on suuri. Yleensä analysoin kohteet kahdesta kulmasta, miten paljon siinä voi hävitä ja miten paljon siinä voi voittaa.

Kun sijoittaa ulkomaille, kotimaisilla välittäjillä on kohteita tarjolla. Rahastot ovat toinen vaihtoehto. Mitä pienempiin yhtiöihin sijoittaa, sitä vaikeampi on saada niistä riittävästi tietoa. Suomessa tällainen välittäjä on Privanet, jolla on aika suhteellisen suppea lista yhtiöitä.

Koska olen koulutukseltani tietotekniikan diplomi-insinööri, niin seuraan teknologiaa ja internetiä tai sellaisia yrityksiä, jotka ovat riittävän yksinkertaisia, jotta niiden liiketoimintaa on helppo ymmärtää. Esimerkiksi Global Ship Lease on kiinnostava yhtiö. Sopimukset laivojen kanssa ovat pitkäaikaisia ja kiinteähintaisia ja tämä tarkoittaa turvallista sijoitushorisonttia.

Yksi viimeaikaisista onnistuneista sijoituksistani oli kreikkalaisten osakkeiden ostaminen vaaliepäselvyksien aikana. Suomen Raha-automaattiyhdistystä vastaavan firman osakkeita, joiden p/e-luku oli 2,7 ja oman pääoman tuotto oli 40 prosenttia, tuotti puolentoista vuoden aikana noin 400 prosenttia.

Yritysten liiketoiminnasta 95 prosenttia tuli viennistä ja samaan aikaan keskustelut kävivät kuumina drakhmaan siirtymisestä. Tilanne oli herkullinen ja mielenkiintoinen. Samaan aikaan salkussani oli kylläkin myös Kreikan lainoja. Se tarina ei ollut yhtä hyvä.

Yritän löytää uusia kohteita esimerkiksi blogien kautta. Pitää löytää kirjoittajia, joilla on sanottavaa, sillä roskaa on tarjolla kammottavan paljon. Mutta joukossa on myös paljon niitä, jotka ovat oikeasti perehtyneet asioihin ja joihinkin heistä minulla on sähköpostiyhteys.

Hyvä olisi löytää joukko luotettavia tietolähteitä ja verkostoitua, sillä useimmat sijoitustilaisuudet ovat voimassa vain lyhyen ajan.”

Teksti: Riitta Ekholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentit