Pörssilistautujan käsikirja

Pörssilistautujan käsikirja julkaistiin 2.6.2016.

Käsikirjaan voit perehtyä täällä.

Käsikirja tehtiin laajan asiantuntijatyöryhmän panoksella. Työryhmän jäsenten näkemyksiä voit lukea täältä. Työryhmän puheenjohtajana toimi Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

2010-luku alkoi pörssilistautumisten näkökulmasta hiljaisissa merkeissä. Vuonna 2010 päämarkkinalle listautui vain Kemirasta irtautunut Tikkurila. Vuonna 2011 yksikään yhtiö ei listautunut.

Vuosina 2012-2014 nähtiin erityisesti rinnakkaislistautumisia ja olemassaolevien pörssiyhtiöiden jakautumisia. Markkina heräsi, neuvonantajatiimit saivat tuoretta kokemusta listautumisten hoitamisesta ja luotiin pohjaa tuleville uusanneille. Vuonna 2012 listautuivat Sievi Capitalista jakautunut Scanfil sekä rinnakkaislistautumisen tehnyt Sotkamo Silver. Vuonna 2013 Endomines rinnakkaislistautui, Caverion irtautui YIT-konsernista, Munksjö syntyi Munksjö AB:n ja Ahlstrom Label processingin yhdistyessä, Orava Asuntorahasto ja Restamax listautuivat. Vuonna 2014 Valmet jakautui Metsosta, Soprano nousi prelistalta päämarkkinalle ja SSAB rinnakkaislistautui.

Vuosina 2015 ja 2016 ilahduttava määrä uusia tulokkaita hakeutui pörssilistalle. Listautuneet yritykset edustivat laajasti eri toimialoja, joukosta löytyi terveydenhuoltoa, ravintolaa, pankkia, rakennustoimintaa ja kauppaa. Pääomasijoittajat rupesivat pitkästä aikaa käyttämään pörssilistautumista exit-kanavana. Listautujien markkina-arvot vaihtelivat kymmenistä miljoonista satoihin miljooniin euroihin. Vuonna 2015 listautuivat Asiakastieto, Pihlajalinna, Kotipizza, Evli Pankki ja Consti.

Kevään 2016 listautumiset aloittivat Taaleri ja Siili Solutions, jotka ensimmäisinä suomalaisina yhtiöinä nousivat First North –markkinapaikalta pörssilistalle. Tämän jälkeen listautuivat Lehto Group, Tokmanni ja Digiasta jakautunut QT Group.

Pörssilistautujan käsikirjassa esimerkkiyrityksinä ovat Taaleri ja Asiakastieto.
Käsikirjan julkistustilaisuudessa tarinansa kertoivat Valmet, Consti ja Lehto Group.

Jaa artikkeli

Kommentit